ERRITSØ EJENDOMME
BAUNEGÅRD
- (BAUNGÅRD)
Gård nr. 53,
© Erik F. Rønnebech

Hartkorn 1688: 4 tdr. 6 skp.
Oprindelig den ene af to halvgårde der udflyttedes 1790. Den ene udflyttedes til Brovad og fik navnet Brogaard. Den anden udflyttedes 1780 til Bavnehøjen i Snoghøj og fik navnet Baungaard. Den 06.08.1879 brændte 3 udlænger efter lynnedslag.
Beboere på Baungaard:

  1. 1780: Søren Olesen Baungaard - udflyttede gården, han kaldtes tidligere Søren Olesen Krog.
  2. 1809: Hans Sørensen Baungaard,
  3. 1830: Karen Thomasdatter (Hougaard), Hans Sørensen Baungaards enke,
  4. 1843: Søren Hansen Baungaard gift med Ingeborg Andersdatter.
  5. 1905: Iver Andersen Lassen, f. 12/3 1874. Han får gården ved giftermål med datteren på gården Margrete Sørensen Baungaard f. 28/5 1883, Han var søn af gdj. og sognefoged Anders Iversen Lassen og Kirste Udesen.
  6. 1946: Søren Baungaard Lassen. Da jorden kom i byzone, udstykkede han jorden til parcelhusgrunde og solgte gårdens bygninger og restjord (Sønderløkke) til Rudolf Steinerskolen. S. B. Lassen var ungkarl og hans ligeledes ugifte søster var ansat hos ham som husbestyrerinde.

© Foto: Erik F. Rønnebech 2006

Gårdejer Søren Baungaard Lassen, den sidste der drev landbrug på gården, blev født der den 14/3 1907.
Som ung lærte han landbrug på gårde på Sjælland, Fyn og i Jylland, og efter soldatertiden overtog han driften af gården i 1934, og han overtog helt gården i 1946.
I vinteren 1935-36 opførte han afholdsrestauranten "Bæltebo" der lå på Vejrmosegårds jord ud mod den gamle hovedvej 10 og drev den i 10 år sammen med sin søster.
10 år senere solgte han restauranten til gårdejer Johan Windeløv i Sønderskov.

I 1944 købte han nabogården Vejrmosegaard og drev begge gårde. Vejrmosegaard dog med en bestyrer.
Søren Baungaard Lassen forestod store moderniseringsarbejder på sine gårde.
I 1966 blev både Baungaards og Vejrmosegaards jord lagt ind under byzone. Søren B. Lassen, gårdejer Thomas Breindahl og fisker Lars Peter Hansen udstykkede deres jord i 110 parcelhusgrunde i forlængelse af Vejrmosegårdsudstykningen. Udstykningen godkendtes af sognerådet 13/2 1967.
Sideløbende hermed passede Baungaard Lassen i fire år kørselen for Alpap Emballage. I 1963 købte Søren Baungaard Lassen en skov ved Haderslev, og medens han stadig boede i Erritsø området, drev han skovbrug i Sønderjylland. I 1973 flyttede han sammen med søsteren til Hampen, hvor han havde købt et stykke skov ned til søen.


OM GÅRDEN OG DENS BEBOERE.

12/3 1964
90 år
Skønt gennemsnitslevealderen bliver højere og højere er den fødselsdag der i dag fejres i Snoghøj ikke af de almindeligste. Det er Ivar Andersen Lassen, Baungaard, der har nået den høje alder af 90 år.
Iver Lassen blev født på Annexgården i Erritsø som søn af sognefoged Anders Lassen. Han var den ældste af en stor søskendeflok og gik i faderens fodspor som landmand og var bl.a. på landbrugsskole, hvilket ikke var almindeligt dengang.
Han giftede sig med Margrethem den yngste datter på Baungaard og på mødrenes side af den kendte Ussingslægt, og de overtog hendes fødegaard, der skulle blive deres hjem livet igennem.
Ivar Lassen var en virksom mand. Foruden at passe gården drev han en ret udstrakt handel, især med heste, som havde hans store interesse.
Han fik mange sorger i sit lange liv. En af de ni børn, der var i ægteskabet, døde omkring konfirmationsalderen, og siden er endnu tre døde i den voksne alder.
Det tungeste slag var dog, at også hans trofaste hustru gik bort i en ret ung alder, så han stod alene tilbage med den store børneflok i alderen fra 3 til 16 år. Men Ivar Lassens tro var stærk nok til at bære ham gennem modgangen.
Han havde som ung sluttet sig til Indre Mission. Han har været trofast kirkegænger og deltaget i kristelige møder. Ellers er han en hjemmets mand, der ikke tragtede efter offentlige hverv.
Men trods al modgang var Baungaard et hjem, hvor sangen havde til huse, og hvor dørene gæstfrit stod åbne for alle gode venner.
For en del år siden overdrog Ivar Lassen gården til sin søn, Søren Baungaard. Som han kaldes i daglig tale, og hos ham og den yngste datter Thyra, der som sønnen er ugift, tilbringer den gamle mand nu en tryg og sorgfri akderdom. Han har den lykke, at han er rask og rørig og åndsevnerne er ualmindelig gode, alderen taget i betragtning, så han kan følge med i alt, hvad der rører sig, både på gården og ude i verden.
Der vil sikkert i dag gå mange hilsener og gode tanker til Iver Lassen på Baungaard.
t.t.

  

Baunegård
BAUNGÅRD CA. 1930

Baunegård
BAUNGÅRD 2005. I DAG RUDOLF STEINERSKOLE


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286
SIDST OPDATERET DEN: 19-02-2023 16:43:19