ERRITSØ EJENDOMME
ERRITSØHUS

© Foto: Erik F. Rønnebech 2003

 

Herskabelig villa bygget 1895 som privatbolig af tæppefabrikant Krüger fra Fredericia, med 2½ tdr. land have og park. Huset købtes i 1914 af frk. Sejerø-Olsen som drev skole under navnet "Fredericia Husholdningsskole Erritsøhus" frem til 1930.


Når ungdom, livsglæde og uddannelse går hånd i hånd.
Et besøg på husholdningsskolen "Erritsøhus"
Hvorledes dagen går for eleverne.
22/12 1928.

Skønt husholdningsskolen "Erritsøhus" kun ligger en halv mils vej fra Fredericia, er dens beliggenhed dog ret isoleret. Fra landevejen Fredericia-Snoghøj når man ad en bivej til skolen, der har en henrivende beliggenhed ved Lillebælts kyst.
Mest udbytte af spadsereturen derud og et besøg på skolen vil man have en sommerdag.
Den smukt beliggende skole, det tidligere patricierhjem, den yppige jyske natur, det dybblå bælt med Fredericia, Strib og den fynske kystlinje som baggrund, skaber tilsammen et dansk naturbillede af henrivende virkning.
Man nynner uvilkårlig digterens ord: "Jeg tror, der er skønnest i Danmark."
Nå, nedskriveren af disse linjer var ikke så heldig, rent meteorologisk set, da han sidst gæstede skolen. Det var en regn- og stormfuld december eftermiddag. En sådan spadseretur har imidlertid også sin charme. I højere grad end ved sommertid, mødes man med naturen. Mærker dens magt og forfriskes af dens vælde. Og dobbelt velkommen føler man sig måske derfor, når man træder ind i "Erritsøhus" der med sine store rumforhold og sin tiltalende udstyrelse, straks vil betage den besøgende.
"Erritsøhus's leder, frk. Sejerø Olsen, vil være så kendt af vore læsere, at nærmere præsentation turde være unødvendig.
Da frk. Sejerø-Olsen i 1914 skred til den opgave, at købe "Erritsøhus" og indrette den til husholdningsskole, havde hun en grundig uddannelse bag sig. Først i højskolen, senere op fagskolens område, bl.a. som medarbejder på "Ankerhus" ved Sorø.
Det er ikke legeværk at skabe en husholdningsskole fra bar bund. For frk. Sejrø Olsen er det imidlertid lykkedes fuldt ud. En vandring igennem det store bygningskompleks viser det. Ikke alene de mange elevbilleder med glade, smilende ungpigeansigter, men også skolens mange, praktisk indrettede rum.
Vi skriver skole. Hjem ville være mere betegnende. "Erritsøhus" er netop et hjem, der optager elever og lærer dem alt det meget, en nutidens husmoder bør vide.
Var begyndelsen svær? Spørger vi.
- Åh, nej, lyder svaret. Første år var der 7 elever, næste 14 og derefter steg det til det højeste, vi kan tage: 24 elever.
For tiden er der kursus på skolen. De 9 elever er særlig fra Fredericia. I vinter vil skolen være fuldt optaget, idet der i januar bebynder et 3 måneders kursus.
Sommerskolen begynder 4. maj og varer til 1. oktober. Desuden underviser jeg i kommuneskolerne i Middelfart (22 elever) og i Fredericia (30 elever).
Ved undervisningen har frk. Broholm i en årrække været mig en udmærket medhjælp. Fra nytår tiltræder også frk. Schultz Christensen som lærerinde ved skolen.
-Hvorledes forløber dagen på skolen?
- Lad mig som eksempel nævne sommerskolen, hvor alt jo er optaget.
Eleverne står op kl. 7½. Efter dagens første måltid, gøres værelserne i stand. Derpå følger en teoritime og praktisk arbejde i stuer, køkken og vaskekælder.
Eleverne deles i hold, således at de prøver alt.
Kl. 1 spises til middag. Når man er færdig i køkkenet er der frihed til kl. 5, og så følger en ny teoritime. Kl. 7 spises til aften.
Aftentimerne anvendes som regel til oplæsning og underholdning. Tre af ugens aftener er eleverne frit stillede.
Frk. Sejrø Olsen indbyder os gæstfrit til at smage på resultatet af dagens kursus-undervisning, og vi bænkes blandt skolens ungdom.
"Resultatet" viser sig at være en længere spiseseddel, som vi uden betænkning giver karakteren ug med kryds og slange.
Da frk. Sejerø-Olsens helbredstilstand i længere tid har forhindret hende i at lede skolens undervisning i det omfang, hun selv ønskede, falder det naturligt, at vi spørger herom, og svaret lyder:
- Jeg føler mig nu atter rask og parat til at tage fat. Det er første gang, at vi har kursus herude. Men forsøget opfordrer til gentagelse, når der er tid dertil. Jeg er glad for mit arbejde. Det er forfriskende daglig at leve blandt livsglad og frejdig ungdom.
Således talte lederen af "Erritsøhus".
Elevernes glade ansigter og naturlig tiltalende optrædende viste, at de ikke var mindre glade over deres ophold på Erritsøhus.


Fra 1932 var K. Kragelund Jensen forstander. Ud over at være husholdningsskole var skolen danmarks eneste kvægavls- og kontrolskole, hvor der bl.a. uddannedes kontrolassistenter til landbruget. Senere blev stedet omdannet til optagelseshjem for unge piger og senest børnehjem. Villaen blev nedrevet først i 1990'erne. Man byggede nyt børnehjem i et plan i stedet. Inden institutionen blev nedlagt fungerede stedet både som børnehjem og børne- og ungdomspension.

  

Erritsøhus
ERRITSØHUS I 1931

Erritsøhus
ERRITSØHUS I 1942

Erritsøhus
HUSHOLDNINGSELEVER PÅ TRAPPEN TIL ERRITSØHUS I 1920'ERNE

Erritsøhus
UNGDOMSPENSION ERRITSØHUS 8/2 2010

Erritsøhus
UNGDOMSPENSION ERRITSØHUS 8/2 2010

Erritsøhus
UNGDOMSPENSION ERRITSØHUS NEDRIVES 23/10 2010

Erritsøhus
UNGDOMSPENSION ERRITSØHUS NEDRIVES 23/10 2010


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286
SIDST OPDATERET DEN: 09-02-2023 19:51:03