FREDERICIAS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©


150 ÅRS 6. JULIFESTEN 1999

150 års festen i 1999 havde deltagelse af Dronning Margrethe II og prins Henrik, der ankom til byen på kongeskibet 6. juli først på formiddagen. De kgl. blev, efter den obligatoriske modtagelse på havnen, transporteret i bil til krigergraven, og efter efter at have set processionen ankomme og hørt biskob Niels Henrik Arendts tale, gik de med i processionen den sidste del af turen tillige med Den kgl. livgardes musikkorps iført "daglig blå vagtpåklædning". (mange havde forventet om ikke rød så blå gallauniform, ligesom man forventede, at garden havde deltaget i hele processionen). Efter borgmesterens tale ved Landsoldaten, fortsattes til Bülows plads, hvor garnisonskommandanten talte for general Bülow og amtsmanden for dronningen. Til slut kom de kongelige ud på den gamle rådhusbalkon og lod sig hylde med de obligatoriske 9 hurraer. Dermed var den officielle del af festen slut for byens borgere og de kgl. fortsatte til en frokost i et telt ved festpladsen i Hannerup. Efter frokosten fortsatte de i bil til Marseilisborg slot.

Ved dette års fest afveg 3 ting fra det normale:

  1. Byens æresgæst ved båltalen 5. juli var prokurist og lokalhistoriker Erik Housted, der er født i København og altså ikke fæstningsdreng m/k.
  2. Talen ved Landsoldaten 6. juli holdtes af byens borgmester Uffe Steiner Jensen, hvor det normale er en udenbys taler.
  3. Processionen, der efter traditionen starter kl. 11.00 var fremrykket et kvarter på grund af den store deltagelse.

Vejret 5. juli var fugtigt og lummervarmt med tunge regnskyer hængende over byen, men det holdt dog stort set tørvejr. Da fakkeltoget afgik støvregnede det dog en smule. 6. juli var en normal dansk sommerdag. Ganske vist mest overskyet, men luften var ikke så lummer og fugtig som dagen før. Deltagelsen ved festlighederne var noget større end normalt, omkring 15.000 regnes der med, og der var stor trængsel i gaderne. Byen og de handlende havde gjort ekstra ud af udsmykningen, bl.a. med blomsterdekorationer ved indfaldsvejene, ophængning af historiske granguilander og opsætning af en æresport ved indgangen til landsoldatpladsen, og en del havde dekoreret vinduerne, som det sås før i tiden. Endelig var koncerten i Trinitatis kirke kl. 19.00 speciel, med deltagelse af Den kgl. Livgardes musikkorps og et stort kombineret kor. Under koncerten uropførtes et værk kaldet "Glemmer hvert ord" komponeret til lejligheden af Anders og Ulla Kobbel.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286