FREDERICIAS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©

VILLA SØVANG

Villa Søvang

Villa Søvang lå ved Sanddal strand mellem Vestre Ringvej og Hannrup Brovej. Villaen blev opført i 1894 som herskabsbolig for planteskoleejer Carl Maribo, der anlagde skovplanteskole på grunden op mod Hannerup skov. Carl Maribo var født 1860 i København. Grunden kaldtes derfor dengang "Maribos jorder". Maribo var ugift og drev planteskolen med en bestyrer. I starten boede han til leje i Kongensgade. Der lå en ældre tolænget ejendom på stedet med stråtag. Da villaen byggedes, fik den gamle ejendom stråtaget udskiftet med tegl. Planteskolen fik en kort levetid og Carl Maribo solgte år 1900 ejendommen til kommunen, der indrettede det gamle stuehus til bolig for skovfogeden. Carl Maribo var da flyttet til Århus, hvor han blev den første redaktør af Det Jydske Haveselskabs tidskrift "Haven". Selve villaen lejedes ud til en skovridder Lorenzen.
Da byens borgmester Carl Scharling gik af og solgte sin villa Tutavallis i Sjællandsgade, flyttede han ind i Søvang, og boede der til sin død i 1920. Det var Carl Scharlings bror der skrev novellen, der senere blev til teaterstykket "Nødebo Præstegård". Novellen var efter sigende en nøgleroman og Carl Scharling skulle være modellen til Nicolaj. Efter Scharling flyttede en familie Krag ind i villaen. Krag var maskiningeniør ved DSB. Sønnen i familien var den senere kendte bladtegner Eiler Krag. Efter familien Krag fulgte telegrafbestyrer Svend Jørgensen i villaen til sin død i 1946, hvorefter skovfoged H. N. Jensen flyttede fra det gamle stuehus over i herskabsvillaen og skovfogedens lejlighed blev overtaget af en skovløber.
Senere blev længen brugt til almindelig udlejningsejendom. På noget af den gamle planteskolegrund indrettede kommunen byens første teltplads (campingplads) og skovfogeden blev en populær lejerchef.
Da lå badestranden jo lige på den anden side af Strandvejen.
1969 havde en københavnsk murermester og entreprenør Svend Åge Geswintner store planer med bygning af et supermarked, der skulle ligge på grunden. Planer der dog aldrig blev realiseret, da han i stedet koncentrerede sin interesse om hotel Munkebjerg, men i forbindelse hermed, besluttede kommunen at rive villaen og de andre bygninger på grunden ned. Det skete i 1970. Siden har grunden ligget ubebygget hen.

Bem:
1903 boede fhv. teglværksbestyrer Rasmus Jensen Schou på Søvang. Han havde været ejer for Lyng teglværk og senere bestyret Hannerup teglværk for C. W. Loehr, der boede i villa Estrella på Søbjerg . I 1906 boede oberstløjtnant Jacob Christian Lund i Søvang.


SØVANG SET FRA VEST

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286