FREDERICIAS HISTORIE
Personnavne der knytter sig til byens historie.
Samlet og redigeret af Erik F. Rønnebech ©

Anton Karsten Julius Andreas Vilhelm Moltke.
(1830-1914)

Født 4/8 1830 i Nyborg som søn af kammerråd, herredsfoged Herman Georg Moltke og hustru født Hauch.
Slægten stammede fra en gammel tysk adelsslægt fra Mechlenburg. En af hans forfædre var Adam Gotlob Moltke fik dansk adelspatent i 1750 og oprettede grevskabet Bregentved og fik 22 børn, så familien voksede hurtigt.

Militær kariere. Kadet, som 13 årig, på landakademiet i 1843, sekundløjtnant 1847, premierløjtnant 1849. Deltog som sådan i treårskrigen 1848-50 og krigen 1864. Samme år kaptajn, oberstløjtnant 1880, oberst og garnisonskommandant i Fredericia 1887-1892 hvor han faldt for aldersgrænsen.
Han giftede sig 10/5 1859 med:
Thomasine Klaudine Knudine f. Bruun der var født i Svendborg? 17/9 1827, som (addoptiv)datter af herredsfoged Bruun.


Molkte boede i 1890 i Prinsessegade 56 med sin kone og datteren Marie.
Alle tre var dette år på rejse til Italien. Datteren Marie døde 8/2 1891.

18/6 1892
Oberst Molkte og frue forlod i går Fredericia med dampfærgen kl. 9 aften.
Så godt som alle garnisonens officerer og underofficerer var nede for at tage afsked med deres gamle oberst. Af den hjertelighed, hvorved mange sagde farvel til obersten, var det at skønne, at han var almindelig, eller rettere ualmindelig afholdt.
Oberst Moltke var mere jævn og borgerlig end de fleste oberster og højtstående officerer, hvad der sikkert også har bidraget meget til det gode forhold mellem militære og civile her i byen. Obersten har erholdt en længere permission, og agter, efter forlydende, at søge sin afsked i nær fremtid. Oberstløjtnant Jantzen er nu fungerende kommandant indtil videre.

Han fik sin afsked som chef for 7. reg., aug. 1892 på gund af alder, efter 5 år på posten, og afløstes af oberst Kolding.

6/10 1892
Erindringsgave til oberst Molkte.
Ved byrådsmødet i går var udstillet et smukt indrammet fotografi af kæmpegraven, som tænktes overrakt den afgåede kommandant, overst Molkte, som en erkendlighed fra kommunen. Gaven har følgende pladeinskription:
"Til hr. oberst Molkte, C. af D., Dbm. Commandant i Fredericia 1889-1892.
Fra Fredericia kommune."
Formanden oplæste følgende adresse hvormed gaven ledsagedes:
"Højvelbåren hr. oberst A. Molkte
Commandeur af Dannebroge og Dannebrogsmand!
Idet Fredericia byråd bringer Deres højvelbårenhed sin bedste tak for den venlighed og imødekommenhed De stedse har vist Fredericia Commune, bede vi dem modtage medfølgende lille erindringsgave fra den by, der, stolt over at værne om den tapre landsoldats mindesmærke, med hengivenhed mindes Dem, landsoldatens brave kammerat."

I 1896 ankom han fra Birkerød til Erritsø, hvor han boede til leje i ejendommen Landlyst i Erritsø, der tilhørte glarmester og forgylder Leonhardt.

I 1898 holdt han aftenforedrag i Erritsø skole om krigsbegivenhederne i 1848. Foredragene startede 4. februar og strakte sig over flere uger med et fordrag tirsdag og fredag hver uge. Året efter fortsattes med året 1849 hver mandag og onsdag.

Fredericia Dagblad 10/3 1903
Oberst Moltke optaget som æresgæst i Fredericia Våbenbrødreforening.
I henhold til beslutning på den sidst afholdte generalforsamling, overrakte den samlede bestyrelse for Fredericia Våbenbrødreforening i går den 9/3 1903, på højtidelig måde, oberst Moltke i Erritsø diplom og emblem som æres gæst i foreningen. Her boede han nogle år til han flyttede ind i en lejlighed i Nørrevoldgade 26 hvor han boede til sin død. Ejendommen, der lå ved Prinsessegade, er for længst nedrevet. Han døde 12/7 1914 i hjemmet i Nørrevoldgade.

Nekrolog i Fredericia Dagblad 13/7 1914
Oberst A. Moltke er i går afgået ved døden.
En af byens mest kendte, og vi kunne fristes til at anvende det såre misbrugte, men her meget træffende ord, populære borger, oberst Moltke er i går afgået ved døden i sit hjem i Nørrevoldgade.
Den gamle oberst gik ganske vist i sit 84. år og har skrantet i længere tid, men der var en sådan livskraft over hans lille, spændstige skikkelse, at man antog , han ville leve flere år endnu.
Det holdt ikke stik. I går gik den gamle oberst til Ryes brigade.
Anton Carsten Julius Andreas Vilhelm Moltke var født 4. august 1830, som søn af herredsfoged Moltke i Vinding ved Nyborg.
13 år gammel kom han på landakademiet, og blev i 1848 løjtnant. Han deltog i 3-årskrigen og udnævntes 1849 til premierløjtnant.
Under forsvaret af Dybbøl i 1864, blev Moltke udnævnt til Kaptajn.
1879 blev han forflyttet her til byen, hvor han ansattes ved 12. bataillon.
Året efter blev han oberstløjtnant og chef ved 27. bataillon. I denne egenskab gjorde han tjeneste indtil 1879, da han udnævntes til chef for 6. regiment i Odense. Efter eget ønske blev han 2 år senere chef for 7. regiment her i byen, hvor han forblev, indtil han i 1892 faldt for aldersgrænsen.
Moltke var kommandør af dannebrog af 1. grad og dannebrogsmand.
Ved de mange soldaterjubilæer, der af holdtes her i byen, var ingen så kærkommen og så fejret en gæst som oberst Molkte, og veteranerne flokkedes om den lille oberst. Man mærkede at han var en mand efter deres hjerte.
I de senere år var oberst Moltke forhindret i at deltage i festerne, men så drog festdeltagerne om ad Nørrevoldgade for at hilse på deres gamle chef, og det var synligt, at han satte overordentlig megen pris på sine tidligere soldaters hyldest. Den kom fra hjertet og gik til hjertet.
Der er snart ikke mange tilbage af de officerer, som har deltaget i begge slesvigske krige.
Oberst Moltke var en af de længstlevende. Hans dygtighed, tapperhed og varmhjertede fædrelandskerlighed var anerkendt af alle, og i de over 20 år, i hvilke han boede her i byen som privatmand, lærte, så at sige, hele byen ham at kende som en overmåde elskelig, såre retskaffen, bramfri og hjælpsom mand.
Den gamle oberst var en ualmindelig sympatisk personlighed. En mand, hvis dannelse ikke var af ydre art, og hvis karakter var af en sjælden finhed og renhed.

I dødsannoncen stod følgende:
Min elskede mand, oberst Anton Molkte
Kommandør af Dannebrog og Dannebrogsmand, er i dag død, blidt og roligt, i sit 84. år.
Fredericia den 12. juli 1914
Sine Molkte.

Provst Zeutens sagde i sin tale ved begravelsen bl.a.:
Fra hans flereårige ophold i Erritsø husker jeg, at han ofte mødte ved fattige folks begravelse og efter bedste evne forsøgte at trøste de efterlevende.

Hans kone døde 14/4 1915.
Højtidelighederne foregik i Trinitatis kirke og begravelserne på Michaelis kirkegård.

Tilbage

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286,