VANDBEHOLDEREN BASTA

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Katten på toppen af Kongens bastion, eller nærmere den vandbeholder der var gravet ind i katten, kaldtes af kvarterets børn for "Basta" afledt af bastion.
Vandbeholderen opførtes 1890 i forbindelse med vandværket ved Kongens Port, og bortsprængtes 30 august 1961.

30/8 1961
Det gamle vandtårn på volden ved Dronningensgade sprænges i luften
Sidemurene faldt ved middagstid og resten af den 71 år gamle bygning følger efter.

Fredericias ældste vandtårn der ligger på Nørrevold udenfor Dronningensgade, forsvinder i dag eller i morgen. Ved middagstid sprængtes tårnets lave sidemure med trotyl, og senere følger resten af den 5-6 m. høje betonbygning efter.
Samtidig med Fredericia Vandværk, blev tårnet på volden bygget. Det skete i 1890, og i de sidsta mange år havde tårnet ikke været benyttet. Det kan virke uforståeligt, at man fik tilladelse til at opføre tårnet på volden, men på tidspunktet for opførelsen var voldterænet ikke fredet og senere er der jo blevet bygget endnu et vandtårn på volden, nemlig det runde, hvide ved Prinsens Port.

Klarede alene byens vandforsyning.
Fra 1890 til 1910 var det gamle vandtårn ved Dronningensgade alene om at forsyne byen med vand, men da de høje huse begyndte at dukke op i bybilledet, kunne man ikke længere klare sig med vandtårnet, der ligger i flugt med voldens top, og så kom det betydelig højere tårn ved Prinsens Port til.
Det første vandtårn blev derpå taget i brug som en art reserve, hvis vand dog ikke kunne bruges til andet end eventuel brandslukning. Af og til pumpede man tårnets vand ud i voldgraven og pumpede nyt ind.
I morges gik arbejdere i gang med at så de gamle rørforbindelser i tårnet i stykker, ligesom man huggede Fredericias byvåben på toppen af tårnet ned. Man ville ikke have, at det skulle blive ødelagt ved sprængningen.

Vandbeholderen bliver.
Det er tanken at lade de fire gamle, ti meter høje vandbeholdere inde i volden være.
Man sprænger kun selve bygningen, hvorefter beholderne fyldes op med jord og området planeres.
Sprængningen blev foretaget på den måde, at der blev boret adskillige små huller rundt i tårnets mur, og heri anbragtes sprængladningern.
Sprængtes i mange stykker.
Efter at sprængladningerne ved 12-tiden var anbragt, skete antændelsen ad elektrisk vej.
For at holde trykket ved sprængningen inde i betonmurene, blev hullerne med sprængladningerne fyldt med ler. Ved sprængningen blev sidemurerne sprængt i så mange stykker, at det nu vil være en let sag at fjerne dem.
Det var ing. Tromholdt fra stadsingeniørens kontor, der stod for sprængningen.



BASTA SET FRA DANMARKSGADE 1900


BASTA PÅ KONGENS BASTION 1950


BASTA PÅ KONGENS BASTION 1959


BASTA SPRÆNGES 30/8 1961


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286