FRA 1847 - FÆSTNINGSBRYGGERIET
FRA 1898 - BRYGGERIET FREDERICIA

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Fæstningsbryggeriet lå på det nordvestlige hjørne af Kongensgade og Nørrevoldgade. Bryggeriet blev anlagt i 1847 af brændevinsbrænder Ahlmann omtrent samtidig med at Brygger Jacobsen anlagde Carlsbergbryggeriet i København. Det blev dermed det ældste bajerskølbryggeri i Jylland.
Ahlmanns bryggeri startede i Danmarksgade, men efter 11 års drift var der behov for udvidelser og Ahlmann købte 1858 grunden i Kongensgade op mod Nørrevold til dette formål og byggede en ny bryggeribygning. i 1879 blev der oprettet et interessentselskab, der skulle overtage driften af bryggeriet med det formål, at brygge bajersk-, hvidt og dobbeltøl samt producere maltekstrakt.

Bryggeriet fik tildelt et afsnit af voldgraven, hvor de kunne save isblokke ud om vinteren, der så blev opbevaret i tørvesmuld og kunne bruges til nedkøling af øllet om sommeren. I 1898 blev bryggeriet købt af "A/S Østjydske Bryggerier", der i forvejen ejede Ceres bryggeriet i Aarhus, anlagt 1856 og "Horsens Bajersk- og Hvidtølsbryggeri", anlagt 1859.
Samtidig blev Vejle Bajersk- og Hvidtølsbryggeri i Vejle, anlagt 1858, opkøbt,
Bryggerierne i Vejle og Fredericia blev gennemgribende moderniseret med nyt maskineri drevet af el, eget vandværk og aktiekapitalen i ejerselskabet blev udvidet ved nytegning af aktier for 250.000 kr.
Fæstningsbryggeriet skiftede samtidig navn til "Bryggeriet Fredericia". Overtagelsen skete fra 1/10 1898.

2/7 1910
Bryggeriet køber mineralvandsfabrikken.
Bryggeriet "Fredericia" har afkøbt hr. mineralvandsfabrikant M. Jørgensen i Dalegade den ham tilhørende mineralvandsfabrik "Frederikskilde". Overtagelsen har fundet sted, og fabrikken, der beholder sit navn, er flyttet op på bryggeriet, hvor den er blevet installeret i selskab med en samling nyanskaffede maskiner af nyeste og mest tidssvarende konstruktion, således bl.a. både et steriliseringsapparat og et filtreringsapparat, der yder publikum en her på pladsen hidtil ukendt garanti for sundt og rent mineralvand.
Medens h. M. Jørgensen trækker sig tilbage til en velfortjent hvile, går hans 2 sønner med over til den nye "Frederikskilde".
M. Jørgensen grundlagde mineralvandsfabrikken 5/6 1886 på adressen Dalegade 40. Vandet til fabrikationen kom fra en brønd overfor fabrikken, som han kaldte byens bedste offentlige brønd. På den tid var alkoholisme et udbredt problem i arbejderklassen og afholdsbevægelserne vandt terræn. Det betød fremgang i salget af mineralvand og nedgang i salget af øl og brændevin. "Frederiskilde" producerede sodavand, apollinaris, citronsodavand og svensk sodavand. Fredericia havde endnu en mineralvandsfabrik som lå i sjællandsgade 20

Ølbryggeriet blev nedlagt 1/6 1914. Dog bibeholdt man produktionen af mineralvand under navnet "Frederikskilde" og et øldepot med øl fra sekskabets øvrige bryggerier.

Bygningen endte som mælkekondenseringsfabrik (Mælkefabrikken) og ejedes fra omkr. 1921 af Nordisk Nestle.
Nu liger Boligkaréen Nestlegården på grunden.


KILDEMATERIALE:

15/5 1886
Fredericia Mineralvandsfabrik
(Frederikskilde)
Efter at have overtaget den er hr. Fr. Knudsen tidligere førte mineralvandsfabrik i Sjællandsgade nr. 20, og dertil anskaffet nye maskiner af bedste konstruktion, tillader jeg mig herved at anbefale denne min forretning til det ærede publikunm.
Forhandlere stor rabat.
Ærbødigst
Ferd. Edeling.


15/7 1898 - uddrag fra annonce.
ØSTJYDSKE BRYGGERIER A/S
I overensstemmelse med den bestyrelsen ved selskabets love tillagte bemyndigelse, har aktieselskabet Østjyske Bryggerier ved køb erhvervet Fæstningsbryggeriet i Fredericia og Vejle Bajersk- og Hvidtølsbryggeri, hvilke bryggerier, efter ved nybygninger og udvidelser at være bragt på højde med tidens fordringer, bortset fra den yderligere fornødne driftskapital, formenes at ville komme til at stå selskabet i circa 525.000 kr.
Rekonstrueringen af bryggerierne vil snarest muligt blive påbegyndt, så at arbejdet derved allerede kan være fremmet inden overtagelsen, der sker fra 1. oktober dette år.
Selskabet indbyder til udvidelse af aktiekapitalen ved aktietegning for 250.000 kr.
Selskabet bestod inden købet af de to bryggerier af Ceres bryggeriet i Aarhus og Horsens Bajersk- og Hvidtølsbryggeri.


Tirsdag den 6. juni 1911
Ildebrand i dag - Bryggeriet "Fredericia" i fare.
I dag til formiddag, ved 11-tiden, blev byen opskræmt ved en rask ildebrand. Den havde dog heldigvis ikke så stort omfang, som rygtet straks meddelte.
Ilden var opstået i et tidligere ishus, der nu af brygeriet "Fredericia" var udlejet til vognmand Engdahl, og som hovedsagelig anvendtes til oplagssted for kul. En 11-12 års dreng, søn af en af gadens beboere, forårsagede ildens opkomst ved at lege med tændstikker ved den del af bygningen, der vender ud til Kongensstræde. Han satte ild i noget halm, der findes mellem bygningens inderste, grundmurede del og den yderste, træbyggede del, og i løbet af ganske kort tid, var hele huset et knaldende, sydende flammehav, der fik rigelig næring ved det store kullager (ca. 2.000 tdr.), fourage mm. og som forplantede sig til den umiddelbart nærliggende hestestald, tilhørende bryggeriet.
Stalden har plads til otte heste. Heldigvis befandt der sig kun én hest i den, da ilden udbrød, og den blev hurtigt, tillige med en del høns, reddet ud fra flammernes område.
Brandvæsenet mødte med 3 hold. Ialt ca. 25 mand, havde kun én opgave: At redde bryggeriet. Der var umiddelbar fare for den nærliggende pumpestation og fourageopbevaringssted. Heldigvis bar vinden fra, og dette, i forbindelse med den store vandmængde, der øsedes ned over de brændende bygninger, bevirkede, at branden kun fik et lokalt omfang og at man fremdeles kan få en frisk "Fredericia-Bajer". Men det var selvfølgelig slemt nok endda, og først et stykke hen på eftermiddagen kunne man sige, at ilden var overvundet. Men selvfølgelig ulmede det i grunden, og der var endnu meget at se for de mange fredericianere, der straks ved råbet "brand!" styrtede til for at opleve noget ekstraordinært. Såvel bryggeriet som vognmand Engdahl havde assureret. Bestemte summer kan dog ikke opgives på nuværende tidspunkt.
7/6 1911
Branden ved bryggeriet er endnu ikke helt slukket, idet det endnu ulmer ret betydeligt fra kullene. Det har derfor været nødvendigt hele natten og i dag at holde vagt på brandstedet. Ved middagstid gik man i lag med at lempe kullene ud af ruinen for at gøre en ende på branden, der jo ellers i den ret kraftige blæst i dag let kunne blusse op på ny.
Det nytter jo ikke meget at øse vand på kullene, som derved brænder endnu bedre. Lageret, der som tidligere omtalt tilhører vognmand Engdahl, var forsikret i Nordisk Brandforsikring for 2.500 kr., og skaden på lageret er opgjort til 2.000 kr. Bygningerne var forsikret i Købstædernes alm. brandforsikring.
De beskadigede kul er af brandforsikringsselskabet solgt til tømrermester Marius Petersen, der lader kullene fjerne fra brandstedet.


1886
Mineralvandsfabrikker i Fredericia: Byen fik i 1886 to fabrikker der fremstillede mineralvand.
Fredericia Mineralvandsfabrik, der lå i Sjællandsgade 20 der reklamerede således:
Jeg undlader ikke hermed at meddele mine ærede kunder og publikum, at alt soda & seltersvand samt limonader nu kun bliver fabrikeret af vand fra Bjergegade, som derefter gennemgår et dobbelt filtrereapparat, hvor alle urene substancer fjernes, og opnår jeg derved at kunne fremstille en vare, som kan stilles ved siden af ethvert fabrikat her i landet med hensyn til klarhed og velsmag, hvorfor jeg tilader mig at anbefale forretningen til enhver, som vil beære mig med deres søgning.
Ærbødigst Ferd. Edeling.

Den nye fabrik "Frederikskilde", ved M. Jørgensen Dalegade 40, reklamerer således ved åbningen:

Herved tillader jeg mig at meddele, at jeg fra dags dato har påbegyndt fabrikation af mineralvande, såvel på ½ l. flasker som siphons, samt limonade under indregistreret firma:
"Frederikskilde"
Til fabrikation anvendes nutidens nyeste og bedste maskiner, og benyttes godt vand fra byens bedste, offentlige brønd i Dalegade, ligefor fabrikken.
D'herr læger, handlende og forbrugere indbydes til at tage fabrikken i øjesyn.
Fredericia, den 5. juni 1886
M. Jørgensen
Dalegade 40


Da Bryggeriet "Fredericia" overtog sodavandsfabrikken blev det præsenteret således i en annonce:
Fabriks-afståelse
Undertegnede M. Jørgensen, Dalegade,meddeler herved, at jeg har afstået min mineralvandsfabrik "Frederikskilde" til bryggeriet "Fredericia", og tillader mig, idet jeg takker publikum for den mig gennem mange år viste velvilje, samtidig at anmpde mine ærede kunder om at overføre samme velvilje og støtte på den nye ejer, som ifølge venskabelig overenskomst, har antaget mine to sønner på fabrikken.
Ærbødigst M. Jørgensen.
Mineralvandsfabrikant

Idet vi henviser til ovenstående meddelelse fra hr. M. Jørgensen, skal vi tillade os at oplyse, at vi har kasseret de af hr. Jørgensens maskiner, som ikke var fuldt tidssvarende og erstattet dem med nye, og at vi samtidig har anskaffet en række nye, moderne maskiner og apparater, deriblandt både steriliserings- og filtreringsapparat, så publikum, når de køber vore mineralvande, har den største garanti for at få et renligt, sundt og godt produkt.
Forlang derfor:

Frederikskilde sodavand, apollinaris, citronsodavand, svensk sodavand-.
Med højagtelse
Bryggeriet "Fredericia".


5/5 1914
Bryggeriet "Fredericia" nedlægges.
Driften ophører 1. juni
Aktieselskabet Østjydske Bryggerier har, efter hvad vi erfarer, besluttet fra 1 juni d ette. å., at nedlægge bryggeriet "Fredericia".
En begrundelse:
Direktøren for bryggerierne, dir. Oscar Møller, Aarhus, har over for os fremsat følgende begrundelse af denne opsigtsvækkende beslutning.
Der er i virkeligheden mindre grund til at undres over, at beslutningen er taget, end over, at det først er sket nu, thi driften af bryggeriet her i adskillige år bragt aktieselskabet tab.
Anlægget af mineralvandsfabrikken mindskede vel dette tab noget, men ikke nær tilstrækkeligt, idet byens samlede ølforbrug år for år er dalet meget betydeligt, medens der samtidig er indført nye ølsorter på pladsen.
Fredericia har med rette ord for at være en patriotisk by, men stærkt lokalpatriotisk har den ikke vist sig over for bryggeriet.
Skylden herfor ligger sikket ikke hos byens næringsdrivende, men i den ejendommelighed ved Fredericia, i modsætning til andre byer, at den har en stærk vekslende befolkning. For vor virksomhed i Fredericia har dette forhold vist sig ødelæggende, idet bryggeriet i ikke ringe grad har måttet savne den interesse og støtte, som ethvert bryggeri nødvendigvis må have fra den by, det er beliggende i.
Det er med oprigtig beklagelse, at vi standser bryggeriets drift, thi der er fra aktieselskabets side intet sparet for at indrette bryggeriet så moderne, at det altid vil være i stand til at levere et godt produkt.
Ethvert håb om at få bryggeriets driftsregnskab til at balancere, endsige til at vise overskud, er imidlertid så absolut udelukket, at det ville være uforsvarligt overfor aktionærerne at fortsætte bryggerivirksomheden.
Mineralvandsfabrikken fortsættes.
Derimod fortsætter aktieselskabet driften af mineralvandsfabrikken "Frederikskilde", idet forbruget af mineralvand i modsætning til forbruget af bajerskøl er i stadig stigning.
Til fabrikken vil der blive knyttet et depot af øl fra selskabets øvrige bryggerier. Til denne virksomhed vil der først og fremmest blive antaget folk af bryggeriets nuværende personale, ligesom aktieselskabet vil tilbyde en del af de arbejdere, der bliver ledige, ansættelse ved sine øvrige bryggerier. Dem alle kan selskabet desværre ikke finde plads til.
vi håber vor indsats i Fredericia handels- og industriliv ikke må have været helt forgæves, og at den virksomhed, vi nu begynder, må finde så megen støtte og sympati hos Fredericianerne, at den kan vise sig levedygtig og bestå gennem tiderne.

Lidt historie.
Bryggeriet, der nu skal nedlægges, er provinsens ældste bajerskøl-bryggeri, idet det blev anlagt af gamle Ahlmann i 1847, altså for 67 år siden, omtrent samtidig med, at brygger Jacobsen anlagde Carlsberg bryggeriet.
Af det oprindelige bryggeri er dog kun tre lagerkældre tilbage.
Den største forandring bryggeriet er undergået, skete i 1898, da aktieselskabet Østjydske Bryggerier overtog det og lod det fuldstændig omdanne, så det fremtrådte i en fuldt ud moderne skikkelse.
Bryggeriets herværende leder, hr. brygmester Frandsen er kendt som en dygtig fagmand. Efter i flere år at have haft ansættelse i Flensborg, var han 15 år ved bryggeriet i Horsens, og siden 1898, altså i 16 år, har han ledet bryggeriet her. Blandt bryggeriets arbejdere er der flere der har fejret 25-års jubilæum.


4/3 1915
Til landboerne.
Vor emballage, som endnu findes i oplandet fra den tid kusk Peter Hansen kørte for os, må vi nu have hjem.
For om muligt at undgå udsendelse af køretøj til hjemhentning af denne emballage, tilbyder vi at betale 20 øre for hvert af de små træer (Ottinger), som leveres franco hertil inden 1. april d. Å.
Vort navn er indbrændt i alle vore træer.
Bryggeriet "Fredericia".


19/5 1915
Frederikskilde A.B.C.-Sportsvand.
Vor sidste nye frembringelse, er bragt i handelen i disse dage og bedes prøvet i pinsen af alle Fredericianere.
Det er fremstillet ved hjælp af de fineste safter, udtrukne af udsøgte, friske Messina appelsiner og efter en fortrinlig recept, som er vor privatejendom.
Bryggeriet "Fredericia".


1895


BRYGGERIET FREDERICIA 1914


BRYGGERIET FREDERICIA 1914


MÆLKEFABRIKKEN I FREDERICIA 1963


MINERALVANDSFABRIKKEN FREDERIKSKILDE


BRYGGERIETS PERSONALE


RESTAURERET ØLVOGN FRA BRYGGERIET FREDERICIA


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286