J. P. SCHMIDT JUN.

CIGARFABRIKKEN
© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

J.P. Schmidt's cigarfabrik i Fredericia blev grundlagt i Flensborg i 1778 af Hans Petersen Schmidt. Dennes søn Jacob Petersen Schmidt valgte i 1864, da Flensborg blev tysk, at flytte fabrikken til Fredericia, hvor den etablerede sig ved Landsoldatpladsen under navnet J. P. Schmidt Jun.
26/11 1881 kunne man i Fredericia dagblad læse følgende:


FREDERICIA DAGBLAD 26/11 1881

Solgt tobaksfabrik
Efter forlydende skal den bekendte Smithske fabrik i Fredericia være solgt til den tidligere forretningsfører hr. Andresen.
Fabrikken flyttede efter krigen 1864 fra Flensborg til Fredericia, hvor den har udviklet sig til en meget betydelig virksomhed.
Købesummen er os endnu ubekendt.

29/6 1900
Hr. fabrikant Kork (J. P. Schmidts cigarfabrik) har indbudt fabrikkens arbejdere med hustruer til en udflugt til Fuglsang i morgen eftermiddag med fællesspisning og en svingom.

30/7 1928
J. P. Schmidt Jun.'s 150 års forretningsjubilæum
I morgen tirsdag, fejrer det landskendte firma J. P. Schmidt jun.'s cigar- og tobaksfabrikker i Fredericia sit 150 års jubilæum.
I Fredericia, hvor cigar- og tobaksfabrikationen jo altid har spillet en betydende rolle, vil nogle data af det gamle firmas historie sikkert interessere.
Under 30. april 1778 ansøgte "deputirte Burger" og købmand i Flensborg, Hans Petersen Schmidt om, at han måtte blive benådet med det i den allerhøjeste forordning angående tobak tilsagt privilegium, hvilket tilstås ham under 31. juli 1778, og som varemærke indregistreres et kronet våben med to løver. Det samme som firmaet stadig benytter.
Efter Hans Pedersen Schmidts død, gik forretningen over til hans søn og senere til en i Flensborg næringsliv meget kendt personlighed, storkøbmanden, kancelliråd Jacob Schmidt. Forretningen gik roligt og sikkert fremad og erhvervede sig et landskendt og anset navn, men krigen i 1864 nødvendiggjorde en omlægning, idet toldgrænsen jo nu flyttedes op norden for Flensborg til Kongeåen.
Af hensyn hertil, idet fabrikken altid havde haft væsentlige forbindelser i kongeriget, blev der da anlagt en filial i Fredericia under ledelse af kancelliråd Schmidts broder Harale Schmidt, og denne filial voksede snart således, at den blev hovedforretningen.
Da Schmidt døde barnløs, gik fabrikken i Fredericia over til hans mester C. H. Petersen og firmaets ældste rejsende, H. C. Andresen. Sidstnævntes enke var derefter indehaver af den indtil den i 1894 solgtes til fabrikant Johan Ludvig Korch søn af en købmand i Assens, som atter i 1899 overdrog den til et aktieselskab, for hvilket Korch vedblev at være leder.
I begyndelsen var røgtobak og snustobak fabrikkens hovedartikler, men i kraft af den skiftende smag gik snustobak mere og mere ud, og cigartilvirkningen blev hovedforretningen, hvilket kan illustreres ved at anføre, at der siden 1865 er udgået mellem 400 og 500 millioner cigarer fra fabrikkens lagre. I 1899 blev endvidere skråfabrikationen optaget og kom efterhånden til at spille en betydelig rolle.
Firmaet er ikke blot Fredericia bys ældste firma, men vistnok også den ældste selvstændige virksomhed indenfor tobaksindustrien her i landet.


Johan Ludvig Korch

Poul Korch

30/7 1928 J. P. Schmidt Jun.'s 150 års forretningsjubilæum


Johan Ludvig Korch
(1870-1933)

Fabrikant Johan Ludvig Korch var kun 24 år gammel, da han i 1894 overtog ledelsen af virksomheden på J. P. Schmidts cigarfabrikker, men han havde en alsidig og grundig handelsuddannelse bag sig og desforuden en næsten ukuelig energi og vilje til at føre fabriksvirksomheden fremad, hvad der også lykkedes allerede i løbet af et kort åremål.
I byens offentlige liv som i handelstandens interesse, har fabrikant Korch, der er norsk vicekonsul, taget livlig del. Af konsulens tillidshverv kan nævnes: Medlem af bestyrelsen for foreningen af cigarfabrikanter i provinsen, i repræsentantskabet for sammenslutningen af arbejdsgivere indenfor cigarindustrien i Danmark, formand for Fredericia Handelsstandsforening, formand i bestyrelsen for A/S Fredericia Teater, medlem af Fredericia Byråd 1917-21, medlem af repræsentantskabet for Dansk Købestævne samt foreningen Dannevirkes Fredericia afdeling, medlem af bestyrelsen for Den Jyske Handelshøjskole og overligningskommissær.
I den forbindelse er der grund til at nævne det dygtige arbejde konsul Korch udførte som medlem af Fredericia byråd. Her, som ved talrige andre lejligheder har han vist den interesse han nærer for Fredericia by.
Konsul Korchs ældste søn Poul Aarsleff Korch, f. 30/4 1902 i Fredericia, varetager fabrikkens tekniske ledelse.
I anledning af jubilæet udsender firmaet til sine forretningsforbindelser en mindeplatte, der er tegnet af den danske kunstner Oluf Jensen og fremstillet af den kgl. Porcelænsfabrik.
Endvidere har firmaet netop udsendt et jubilæumsmærke "Ipsa" hvis etikette ligeledes er tegnet af kunstmaleren Oluf Jensen. Denne etikette er meget interessant, dels fordi den er kunstnerisk fremragende, og fordi der med denne gøres op med den tendens, der indenfor dansk tobaksindustri gennemgående har været til at gøre etiketterne udenlandske, såvel i stil som i valget af navne. Man er gået så vidt, at man under hensyn til den danske cigarindustris høje standard har ment det rigtigt at lade etiketten tone under dansk flag.
Den virksomhed, som i 1778 anlagdes af den vindskibelige Hans Petersen Schmidt i Flensborg og senere flyttedes her til Fredericia, er stadig livskraftig trods skiftende tider, og vor by har grund til at håbe, at den i fremtiden vil kunne give mange beskæftigelse.



FABRIKKENS BOMÆRKE

Oprindelig produceredes snus, og skråtobak samt pibetobak, men senere blev hovedproduktionen cigarer og cerutter. Skråfabrikationen fortsattes til midten af 1900 tallet. I 1899 omdannedes fabrikken til aktieselskab. Aktiekapitalen var på 200.000 kr. og daværende norsk vicekonsul Johan Korch blev ansat som direktør, med sagfører Bonnesen som bestyrelsesformand.
Ved jubilæet 1898 blev der lavet en mindeplatte. Også ved jubilæet1928 blev der lavet en mindeplatte designet af Oluf Jensen og produceret på Den kgl. Porcelænsfabrik
Den 31. juli 1978 kunne fabrikken således fejre sit 200 års jubileum med en fest i Erritsøhallen. Da var nedturen for cigarindustrien allerede godt i gang. Da brdr. Ole og Erling H. C. Korch, der ejede fabrikken på det tidspunkt, modtog et godt købstilbud fra Skandinavisk Tobakskompagni, var dette måske årsagen til at de valgte at sælge fabrikken medens tid var, og 27. august 1982 rulledes den sidste cigar. Fabrikkens førende mærker blev dog videreført af Skandinavisk Tobakscompagni men produceredes ikke længere i Fredericia.
Der var 230 arbejdere beskæftiget op til lukningen. Senere på året lukkede fabrikken så for bestandig. Bygningerne ved Landsoldaten blev overtaget af kommunen og ombygget til plejehjem og ældreboliger.
Lille Aroma, Manne og Manne Corona var nogle af fabrikkens kendteste mærkevarer.
Thorvald Staunig, Danmarks første socialdemokratiske statsminister og den længst siddende, blev udlært cigarsorterer på fabrikken 1892. Han gik ind i fagligt arbejde medens han var på fabrikken, og i 1893 rejste han tilbage til København, hvor han var kommet fra, og gik ind i politik. I 1906 var han opstillet i Faksekredsen og blev indvalgt i folketinget. Cigararbejdernes fagforening var pionerer i socialdemokratiet og var de første der fik weekendordning.

Den legendariske Korch familie:
Da Johan Korch døde den 29/12 1933, overtog hans søn Poul Aarsleff Korch direktørstolen og blev desuden nok landets yngste konsul, idet han som 32-årig blev udnævnt til ulønnet norsk vicekonsul i Fredericia. Poul Aa. Korch blev født den 30/4 1902 i Kirkestræde 1 og døbt i Trinitatis kirke 18. juli.
Han og en realeksamen fra den højere almenskole og derefter handelsskoleeksamen fra Niels Brochs handelsskole. Han var en tid ansat hos firmaet A. M. Hirschsprung & Sønner og opholdt sig derefter en tid i Tysland og Holland for at videreuddanne sig, inden han i 1930 indtrådte i firmaets direktion og bestyrelse .
Fabrikkens sidste ledelse bestod, efter indlemmelsen i Skandinavisk Holding, af Ole Johan Korch, født 19/9 1932 i Fredericia.
Han giftede sig 6/7 1958 med Birthe Rackmann f. 1/8 1936 i Væhr.
Oles Korch's titel var fabrikant og direktør.
Broderen Erling Hans Christian Korch var ansat på Fabrikken som administrerende direktør og desuden norsk konsul som faderen.
Han fødtes 20/11 1934 i Fredericia og giftede sig 8/1 1965 med Merete Wilhelmine Jørgensen født 2/2 1940 i København.
Læs mere om Korch slægten der også omfatter forfatteren Morten Korch her:



J.P.SCHMIDT JUN. BAG LANDSOLDATEN


CIGARFABRIKKENS PERSONALE 1894


CIGARFABRIKKEN 1898 VED 120 ÅRS JUBILÆET


CIGARFABRIKKENS PERSONALE 31/7 1898 - 120 ÅRS JUBILÆET


CIGARFABRIKKENS PERSONALE 1905


CIGARFABRIKKENS EKSPEDITION


CIGARFABRIKKENS PERSONALE 1910


CIGARMAGERSTUE 1928


MINDEPLATTEN FRA 1898


MINDEPLATTEN FRA 1928

 

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286