JERNBANEHOTELLET

NY MISSIONSHOTEL, HOTEL POSTGAARDEN
Fredericias Historie v. © Erik F. Rønnebech


Jernbanehoteller findes i mange danske købsteder med jernbaneforbindelse. Jernbanehotellet i Fredericia er opført omkring samtidig med banegaarden overfor. Da banegården og færgefarten nedlagdes i 1935 blev hotellet ombygget og genåbnet som missionshotel.

9/4 1881 Vejle amts Skytteforening
Den årlige generalforsamling agtes afholdt i Fredericia på Jernbanehotellet den 16de april formiddag kl. 10½, straks efter jernbanetogenes ankomst.
Flere våbenbrødreforeninger fejrede hs maj kongens fødselsdag i går med en fællesspisning på Jernbanehotellet. Formanden kapt. Voss udbragte en skål for kongen og pens. oversergent Hansen en for fædrelandet, restauratør Ditlevsen for sønderjyderne, stabssergent Petersen for Danmarks værn og formanden for selskabets æresmedlem borgmester Jørgensen. Der blev afsendt et telegram til kongen med følgende ordlyd:
"Til vor allernådigste konge, Kjøbenhavn.
Deres majestæt! Som tro og trofaste undersåtter have vi, de danske våbenbrødre, i Fredericia samlet sig i dag, for at bevidne og tilkendegive deres følelse og hengivenhed for deres majestæt. Det er vort håb, at det år, som i dag begynder for deres majestæt må blive til lykke og velsignelse for deres majestæt og vort elskede fædreland.
På afdelingens vegne
allerunderdanigst
Voss, kaptajn p. T.
Formand

Hotelejer P. Buhl ejede Jernbanehotellet i 1930.

29/7 1938 Fredericia som stævneby.
Fredericia Turist & Forskønnelsesforening holdt i går eftermiddags ekstraordinær generalforsamling op Jernbanehotellet.
Her var det mangelen på midler der prægede dagsordenen.
Julebelysningen, som man mente burde bekostes af de handlende, gav hvert år underskud.
Foreningen arbejdede også for at gøre Fredericia til en ren by.
Man konstaterede også at byen var blandt de førende hotelbyer i provinsen og at byen derfor var blevet en stor stævneby.
90 året for slaget ved Fredericia markeres også næste år af statsradiofonien med en radiotransmission fra festen.

HOTELLET BIIVER MISSIONSHOTEL:
FREDERICIA MISSIONSHOTEL
29/7 1939
Som tidligere omtalt vil det tidligere Jernbanehotel fremtidig blive drevet som missionshotel, og den nye vært, hr. R. Rasmussen anbefaler omstående hotellets værelser og selskabslokaler til publikum.
Som kvindeligt personale på hotellet foretrækkes piger fra KFUK.

Fredericia Missionshotel vis a vis den gamle banegård reklamerer med 30 velmonterede værelser, hyggeligt familiehotel, selskabslokaler, rimelige priser, ingen drikkepenge.

18/3 1950-
Missionshotellet intakt.
Efter istandsættelse og indlægning af et nyt varmesystem er Det ny Missionshotel over for den gamle banegård igen stedet for store og små sammenkomster.
Prisen på vore værelser er stadig den samme og der er varme og varmt og koldt vand samt badeværelser på gangene. Nogle få værelser kan lejes ud månedsvis. Pensionærer modtages,
Det ny Missionshotel v. Ingeborg Schriver

Ny Missionshotel bliver til Hotel Postgaarden.
8/7 1981
Hotelnavn verdsliggjort.
Ny Missionshotel i Oldenborggade 4 eksisterer ikke mere. I hvert fald ikke navnet. Det blev udskiftet med det mere verdslige Hotel Postgaarden. I 1979 overtog ejerne af Hotel Landsoldaten siden 1975, Erik Skree og Gunnar Lund Ny Missionshotel og sidstnævnte fortæller om navneændringen. En del udlændinge, især svenskere, har antipati mod missionshoteller. De tror at der ikke udskænkes spiritus, og at forholdet på andre områder er meget missionske. Med navneændringen håber vi, at belægningen bliver endnu bedre her i sommermånederne. Hotellet har 44 værelser.

10/2 1982
Ny tilbygning til hotellet.
Hotel Postgaarden i Oldenborggade, det tidligere Jernbane- og senere Missionshotel får en tilbygning mod vest der øger antallet af værelser med 48. Ombygningen fprventes klar til brug 1. april.

26/6

INVITATION TIL ÅBENT HUS.

Fredericia Jernbanehotel var indtil den gamle lillebæltsbro og den nye banegård blev indviet i 1935, et af landets mest kendte og besøgte hoteller og banegården var landets absolut største mødested for rejsende mellem landsdelene. Da det blev missionshotel, blev det stadig besøgt af et stabilt klientel af handelsrejsende. Skiltet med Ny Missionshotel blev taget ned i 1979 og udskiftet med det nye navn. Værelserne i den ældre del er alle moderniserede og der er indrettet en TV-stue hvor gæsterne kan få gratis kaffe. Hotellet vil også kunne tiltrække mange private selskaber.

29/6 1882
Åbent hus på Hotel Postgaarden.
Hvert værelse på Hotel Postgården har sin egen kunstner.
Hotel Postgården har skabt et moderne hotel i en smuk gammel stil.
Gæsterne på Hotel Postgaarden i Fredericia får nu lejlighed til at stifte bekendtskab med mindst én dansk kunstner under deres ophold i byen. Hvert værelse i den nye fløj på hotellet er nemlig udsmykket med tre billeder af en moderne dansk kunstner.
De to direktører, Erik Skree og Gunnar Lund tror ikke det tidligere er set herhjemme, at hoteller har ladet en kunstner pryde hvert enkelt værelse, men det er altså sket på Hotel Postgården. Arkitekten på byggeriet er Bent Hammeken.
Flere gæster undrer sig over de små vinduer i den nye fløj, men det skyldes ifgl. arkitekten ønsket om at lukke mest mulig støj fra gaden ude. Byggeriet er elementbyggeri og færdiggjort på 70 arbejdsdage, med byggestart i påsken. Manden bag den kunstneriske udsmykning er galleriejer Ryg Olsen her i byen.
De to direktører modtog en gave fra de indvolverede firmaer. En udhugget moskusokseskulptur i granit af billedhugger Bent Laurberg Pedersen, der skal illudere den styrke der ligger bag driften af hotellet.

20/4 1991
Poul Borregaard køber 1990 Hotel Postgaarden af Erik Skree.

50 værelser i den gamle del af hotellet har fungeret som asylcenter for Dansk Røde Kors.
Ud over ejeren og hans samlever Anne Toft Hansen, beskæftiger hotellet tre ansatte.

20/4 1991
Poul Borregaard overtager hotellet, der 18/4 1991 var sendt til tvangsauktion, der i sidste øjeblik afværgedes.
Tvangsauktionen var begæret af advokat Erling Christensen for Kreditforeningen Danmark og fastsat til torsdag den 18/4, men blev udsat. Borregårds advokat var Torben Møller.

17/2 1994
Postgården udbydes til salg af ejendomsmægler for panthaver.
Bygningsareal 2.512 kvm.
Grundareal 1.854 kvm.
Offentlig ejendomsværdi 9.400.000 kr.

23/1 1995
Den 20-årige studerende Jacob Grøn som hotelejer.
Jacob Grøn Pedersen overtager hotellet og 1. februar er hotellet igen klar til at modtage gæster.
Han er handelsstuderende med rødder på Hjarnø og bor pt. på et ar hotellets værelser.
Samtidig med at drive hotel skal han passe sine studier på handelsskolen i Horsens før han om et halvt år kan kalde sig HH'er.
Efter sigende er hotellet købt for hans børneopsparing på 150.000 kr.
En del af hotellet har fået nye møbler, gardiner, og har fået gulvtæpperne renset og væggene malet. Hotellet bliver en slags Garnihotel uden restaurant. Der vil dog kunne købes morgenmad. Afdelingen ud mod Sundegade har stadig kraftige ar efter at have været lejet ud som asylcenter nogle år. Jacob Jensen forventer om nogen tid at kunne tilbyde 100 værelser. Prisen i starten er sat til 300 kr. for en overnatning.
Oprindelig var det tanken at bygge hotellet om til lejligheder men han fik afslag fra kommunen. Jacob Jensen købte hotellet af Realkredig Danmark, som i 1993 overtog det på en tvangsauktion efter Poul Martin Bjerregaard Jensen. Overtagelsessummen var dengang 3.5 mio. kr. I 1990 købte Bjerregaard det af Erik Skree og Erik Gram Sørensen.
Seneste vurdering lød på 9,4 mio. kr. heraf 110.000 kr. i grundværdi.

6/4 2001
Jacob Grøn Pedersen skal i retten, anklaget for ulovligt at have solgt spiritus til gæsterne med krav om konfiskering af 452.000 kr. som man mener han har tjent på salget.
Jacob har også overtaget Motel Medio og Hejse Kro. Hans mor Gert Detlefsen har spiritusbevilling til Hotel Postgaarden. Landsretten stadfæstede byrettens dom. Sagen startede 8/12 1999 med en ransagning.
6/4 2001
Jacob Grøn Pedersen skal i retten, anklaget for ulovligt at have solgt spiritus til gæsterne med krav om konfiskering af 452.000 kr. som man mener han har tjent på salget.
Jacob har også overtaget Motel Medio og Hejse Kro. Hans mor Gert Detlefsen har spiritusbevilling til Hotel Postgaarden. Landsretten stadfæstede byrettens dom. Sagen startede 8/12 1999 med en ransagning.
Samme år sælges hotellet til Lars Hedeby Sørensen der samme år opretter Ejendomsselskabet Oldenborggade 4, Fredericia ApS. . 10/3 2012 Bent Wind og Bjarne Uth overtog 15/11 2011 forpagtningen af Hotel Postgaarden. De kommer fra Park Hotel i Vejle.
De første måneder brugtes på at renovere hotellet der var meget nedslidt.
TV Syd fulgte i 12 afsnit af 11 min. mandeparret fra nedpakningen i Vejle til etableringen i Fredericia. Serien sendtes under titlen: Hurlumhej på hotellet.
Hotellet dekoreredes med Bent Winds samling af malerier og kagefade fra tiden på Park Hotel.

24/4 2018
Bent Wind og Bjarne Uth stopper efter 6½ år som forpagtere af Postgaarden 1. juli.
Postgården ejes af Lars Hedeby Sørensen, der 2001 oprettede Ejendomsselskabet Oldenborggade 4, Fredericia med adresse Nordmarksvej 8 i Billund efter at have haft til huse i Brædstrup.

Hotellet er opført i 1880 under navnet Jernbanehotellet, og er dermed byens ældste fungerende hotel.
Hotellet råder over 49 værelser samt restaurant.


JERNBANEHOTELLET OG HOTEL FREDERICIA


JERNBANEHOTELLET OG HOTEL FREDERICIA


JERNBANEHOTELLET OG HOTEL FREDERICIA


NY MISSIONSHOTEL, FREDERICIA


HOTEL POSTGAARDEN, FREDERICIA

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286