DEN FHV. SERVERINGSPAVILON I FUGLSANG SKOV
Senere kendt som keglebanehuset eller den lille pavillon
© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Den 12-kantede pavillon, der ligger i Fuglsang skov lige ved Fuglsanggård, kaldes i dag officielt af kommunen for Fr. VII's pavillon, men det er forkert.
Den forveksles med den nu forsvundne grundmurede skydepavillon, der lå neden for Fuglsanggaard i 6te julidalen, og som kong Frederik VII i 1861 forærede skydeselskabet som han var medlem af fra han kom til byen til han døde i 1863. Den blev revet ned i 1955 og erstattet af en annonym træbygning.
Fredericia byråd havde i februar 1885 forslag fremme om at opføre en lille pavillon ved siden af Fuglsanggård med en lille have foran og ved siden, men først to år senere, i 1887, bevilligede byrådet 4.500 kr. til en serveringspavillon beregnet til udendørs servering og man kunne så opførte den lille 12-kantede pavillon.
Når det var godt vejr ville restaurantens gæster gerne have serveret udenfor i det fri, i stedet for at sidde i et tilrøget lokale, men det ville gøre det besværligt for serveringspersonalet når de skulle ud og ind af huset med det bestilte, hver gang en gæst ønskede at sidde ude.
Serveringspavillonen var indrettet så gæsterne sad ved små borde rundt om pavillonen. De der sad helt inde ved bygningen under udhænget, kunne sidde i tørvejr, hvis der kom en regnbyge. Inde i pavillonen havde personalet duge service, bestik og de mest solgte varer så man kun skulle over og have fyldt op engang imellem ovre fra restauranten eller hvis gæsterne bestilte noget specielt.
Det var nødvendigt for kommunen at modernisere dens to ssommerrestauranter i Hannerup og Fuglsang, hvis ikke de skulle blive udkonkurreret og det var man begyndt på da danmark blev besat af tyskerne i 1940.
i 1942 fik Fuglsanggaard opført en stor åben terrasse til udendørs servering i restaurantens have, og dermed blev den gamle serveringspavillon overflødig. I forvejen havde de en stor lukket glasveranda hvor gæsterne kunne sidde i dårligt vejr.
Serveringspavillonen kunne man så bruge som indgang og garderobe til en indendørs, dobbelt keglebane man byggede sammen med pavillonen. Herefter kaldtes den keglebanehuset.
Selve pavillonen blev fredet i klasse b i 1950. Det skete ved en uheldig fejltagelse. Det var den store skydepavillon tilhørende Det Borgerlige Forenede Skydeselskab som også kaldtes Frederik VII's pavillon, sikkert fordi kongen havde betalt den, der skulle have været fredet men da fredningsfolkene kom til Fuglsanggaard for at besigtige bygningen og spurgte om vej, viste man dem om til den lille serveringspavillon der ikke havde nogen som helst værdi som kulturarv, men da man bandt dem den historie på ærmet, at den var fra den tid Frederik d. VII som prins var forvist til Fredericia i 1834-39 og at han havde benyttet den, hoppede man på limpinden og indstillede den til fredning som gik glat igennem.
Det passede imidlertid ejerrne af skydepavillonen godt, for den gamle pavillon var blevet så vedligeholdelseskrævende, at den var ved at dræne foreningen kassebeholdning, Man forsøgte så at få kommunen tll at købe den og indrette den til vandrehjem, men det var kommunen ikke interesseret i så man pønsede på at rive den ned og bygge en ny der ikke kostede så meget at vedligeholde, men var den blevet fredet, som det var hensigten, kunne man ikke bare rive den ned.
Ï 1955 forsvandt den gamle flotte, historiske og bevaringsværdige bygning så for stedse og erstattedes af det træhus der bruges dag.
I kommunens skovbrochurer har man yderligere pyntet på den lille pavillons historie ved at digte en historie om at prins Frederik sad inde i serveringspavillon og drak med sine soldaterkammerater efter at have spillet kegler. Hvad gør man ikke, for at tiltrække turister.
Der lå dog en primitiv udendørs keglebane på stedet, men han var militær chef og højt hævet over de menige soldater og drak og mængede sig ikke med dem.


KEGLEBANE I FUGLSANG CA. 1915


DEN LILLE PAVILLON FRA 1887, MED KEGLEBANE 1948
Bilag til fredningssagen,


DEN LILLE PAVILLON FRA 1887, MED KEGLEBANE 1948
Bilag til fredningssagen,


KEGLEBANEN ER FJERNET OG PAVILLONEN, DER NU ER FREDET, RESTAURERES i 1967.


"DEN LILLE PAVILLON" VED FUGLSANGGÅRD


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286