DANSK KØBESTÆVNE

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

  HOVEDBYGNINGERNE PÅ VOLDEN
  LØVERNES PLACERING 2012

Forhistorien: 1/9 1909

Første landsudstilling med foreningen "Dansk Arbejde". Den første landsudstilling med dansk arbejde var om bord på fregatten Jylland i Aarhus havn i 1909.
Man budgetterede med 400.000 besøgende, men indtil nu er over 500.000 gået gennem tælleapparaterne og man venter 100.000 til i den sidste måned, især nu, da flyvemaskinen og den franske flyver Delagranges berømthed, vil lokke folk i tusindtal til byen. Man forventede at sælge 10.000 abonnementskort men der var allerede solgt 23.000. Af de særlige attraktioner er fregatten Jylland med 73.600 besøgende. Borgmestergaarden er besøgt af 50.000 og kunstudstillingen 56.000, de sidste har knapt svaret til forventningerne. Lotteriet udlodder gevinster for 170.000 kr. heriblandt er den sidste udstillingsvilla.

7/10 1909
"Jylland" returnerer til Langeliniekajen i København. Fregatten Jylland er i går på slæb af en dampbåd, afsejlet til København fra sin ankerplads i Aarhus nye havn ved landsudstillingen.

11/7 1910
Vandreudstillingen af nyere danske frembringelser.
For lidt vand ved Fredericia?
Til foreningen Dansk Arbejde's vandreudstilling af nyere danske frembringelser er anmeldelser om deltagelse strømmede ind i så stort antal, at det ikke ville være muligt at skaffe plads til alt, og særligt har det vist sig næsten ugørligt i provinserne, hvor man samtidig skal skaffe plads til lokaludstillinger. Det har derfor været udstillingskomiteen en stor glæde, at forretningsudvalget for bevarelse af fregatten Jylland, har stillet fregatten til foreningens rådighed, så man nu vil være i stan til at vise udstillingen først i en række havnebyer og til at tage mange flere udstillingsstande med til disse byer.
Den gamle fregat, som for tiden ligger ved Langelinie-molen, og gemmer på den ikke meget interessante aeronavitiske udstilling, vil i næste måned begynde en rundrejse til vore havnebyer, for at få vist den i disse kan få vand under kølen. Det menes ikke at være tilfældet i Assens, Fredericia, Nakskov og Vejle, og fregatten må derfor for de to nævnte jyske byers vedkommende, kaste anker henholdsvis i bæltet og ude i fjorden. I Vejle bliver det ved Munkebjerg.

18/7 1910, Kbh, lørdag.
VANDREUDSTILLINGEN ÅBNES.
Foreningen "Dansk Arbejde", åbnede i dag i industriforeningens lokaler en udstilling, der i sommerens løb går på rundrejse til forskellige danske byer. Hermed forholder det sig således, at det konsortium, der er dannet til bevarelse af fregatten ”Jylland” stiller det gamle kongeskib til rådighed for ”Dansk Arbejde” og denne forenings udstilling bliver derefter ad søvejen foreløbig ført til 14-15 danske havnebyer. På de steder hvor den pågældende håndværker- eller industriforening samtidig ønsker at sætte en fremvisning af lokale frembringelser i forbindelse med vandreudstillingen, vil dette blive gennemført. Ad åre vil udstillingen også komme til andre end havnebye3rne, idet den pr. bane transporteres til selv de mest afsides beliggende stæder.
Det er en helt storstilet agitation, foreningen herigennem har sat i gang til fremme af sit formål. Den vil utvivlsomt bidrage i høj grad til at fastslå for befolkningen, rigtigheden af den ofte gentagne men lige udmærkede sætning, at man her i landet altid bør foretrække den danske frembringelse, når den, med hensyn til pris og kvalitet, står på højde med den udenlandske.
Særlig havde udstillingen langt an på de mange nyere danske produktionsgenstande, som hidtil kun i ringe grad er kendt af befolkningen. Der var af de ca. 125 udstillere navlig fremvist en masse forbrugsartikler til anvendelse i husholdningen, værktøj og redskaber til brug for håndværkere og ikke mindst påklædningsartikler. Her ligger nemlig et felt, hvor vore damer alt for villig låner øre til de mangehånde fristelser, med hvilke udlandet møder op. Ved en fyldig udstilling af tæpper, måtter, køkkenredskaber, damehatte, har man bestræbt sig for at mane husmødrene til at skænke de hjemlig frembragte varer større opmærksomhed. Også i retning af legetøj så man nydelige ting. Størsteparten af disse sager tilvirkes for vort lands vedkommende af fangerne i Vestre Fængsel, og de giver, i sammenligning med lignende tyske frembringelser, et godt indtryk af omhyggeligheden i udførelsen.
Soliditetspræget går, synes det os, igennem hele denne udstilling som et fællestræk. Hvad det drejer sig om, er at få folk til at indse dette. Formanden for ”Dansk Arbejde”, pianofabrikant Søren Jensen, København, benyttede i sin indledningstale ved åbningshøjtideligheden, lejligheden til at understrege dette krav. Over for leveranter til staten og kommunen, sagde han, måtte man enddog stille forlangende om, at den danske vare fik en forrettighed frem for de udenlandske.

23/8 1910
Fregatten "Jylland" afsejlede i går morges på slæb af vejledamperen "Carl Hansen" fra Aarhus til Horsens. I lørdags var besøget om bord ca. 3.500, hvoraf ikke så få landboere, og i søndags var der ca. 2.000.
Alt i alt har udstillingen ifgl. Aarhus Amtstidende, i de fem dage været besøgt af godt 8.000 personer, hvilket må siges at være meget godt. Fregatten var de sidste aftener smukt illumineret, og i lørdags var der bal på dækket til henad 1.

Købestævnerne, der betyder møder eller sammenkomster, hvor man kommer sammen for at købe og sælge. Forløberen for købestævnerne i Fredericia startede 31/8 1910, hvor fregatten "Jylland", der 2 år tidligere var udgået af flådens tal og nu fungerede som udstillingsskib, slæbtes ind i Gl. Havn. Der var tale om en vandreudstilling, der besøgte flere byer.
Efter udstillingen kunne man finde denne annonce i Fredericia Dagblad.


Støvsugeren Nielfisk, forevist på fregatten Jylland, udlejes fra dags dato for 35 øre pr. time.

Med på udstillingen for lokale produkter var, som eksempel på ypperlig dansk smedekunst, den store håndsmedede jernlåge, som senere blev opsat i Vester Voldgade foran indgangen til Dansk Sølvindustri udstilledes af smedemester H. Møller.

Det første rigtige købestævne i Fredericia afholdtes 1913 i Eksercerhuset ved Østervold.
Købestævnets egen bygning på Prins Christians bastion blev tegnet af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen, og opførtes 1915-16 hvor det blev taget i brug. Starten af 1. verdenskrig i 1914 havde forsinket byggeriet et år.
Besøgstallet efter åbningen lå på over 6.000 pr. dag.
Et aldrig genfundet grundstensdokument blev nedlagt ved byggeriets start og lød således:

Grundstensdokumentet

Dansk Købestævne
Året 1915 den 30. november i Kong Christian den 10.'s 4. regeringsår da Gustaf Valentiner-Branth var borgmester i Fredericia og forhenværende borgmester Carl Lund Scharling var ærespræsident i Købestævnets komite, nedlagdes på dette sted grundstenen til en bygning for »Dansk Købestævne«, hvis formål er at være et mø­dested for håndværkere, industridrivende og købmænd til forhand­ling af Dansk Håndværks og industri's arbejder. Til efterretning for kommende slægter som måtte finde dette doku­ment skal følgende anføres:
Tanken om et Købestævne blev fremsat af Håndværkerbladets re­daktør M. Gertsen Århus og på foranledning af bestyrelsen for for­eningen »Dansk Arbejders Fredericia-afdeling - hvis energiske formand var forhenværende landstingsmand Andreas Schultz - blev Købestævnet knyttet til Fredericia som den for tankens virkeliggørelse ved sin centrale beliggenhed dertil bedst skikkede danske by.
Det første Købestævne i byen afholdtes da den 1. til 8. september 1913 i det dertil udlånte Eksererserhus. Det andet stævne skulle være afholdt i 1914, men på grund af verdenskrigen blev det udsat og afholdtes først den 1. til 8. august dette år (1915) sammesteds. Det viste sig at være nødvendigt at opføre en selvstændig Købestævnebygning og Fredericia kommune stillede byggegrund til rådighed her på Prins Christians Bastion samt bevilligede 8.000 kr. til pladsens regulering. I en med Akademisk Arkitekforenings kontrol udskrevet konkurrence vandt arkitekt Gundelach-Petersen København og efter hans tegninger opføres bygningerne. Omkostningerne ved bygningernes opførelse er anslået til 235.000 kroner, hvortil sta­ten yder et rentefrit lån stort 100.000 kr. På nuværende tidspunkt var arbejdet overdraget til følgende: Jord- og beton og murerarbejdet murermestrene A. Andersen, N. Nielsen, S. Petersen og J. Hansen. Jernbetonarbejdet cementfabriken »Oranje« Holstebro. Tømrerarbejdet tømrermestrene H. L Hansen og P. H. Petersen begge af Fredericia. Granitarbejdet Hans og Jørgen Larsen, København. Kalkstensarbejdet Carl Scheller, Kø­benhavn.
I bestyrelsen for »Dansk Købestævne« : Peter Johan Diederichsen, guldsmed og formand. F. M. Spindler, glarmester og næstformand, Lars Henrik Schytt, fabrikant og kasserer. Carl Mads Cohr, direktør, konsul Chr. Loehr, direktør, Chr. Fr. Mathiesen, fabriksinspektør, Jens Ricard Emil Rasmussen, direktør og Jens Gert Bolvig Seidelin, fabrikant.
Chr. Otto Jørgensen, købmand og sekretær

Forinden havde man nedrevet resterne af den nedbrændte voldmølle der lå på arealet. Købestævnet var et udstillingsvindue for, hvad dansk industri og håndværk kunne præstere og arrangeredes af den selvejende institution Dansk Købestævne, hvis formål var at fremme dansk produktion og salget af danske varer. Købestævnet rummede sædvanligvis en almindelig industriudstilling, en maskinudstilling, en møbeludstilling, en afdeling med industri- og kunsthåndværk, en landbrugsudstilling og en patentudstilling. En gang årligt afholdtes købestævne, og byen stod i udstillingstiden på den anden ende. De nærmeste gader indrettedes til parkeringspladser for at skaffe plads til de mange biler fra ind og udland. I krisetiden i 1930´erne afholdtes de legendariske lørdags kriseballer i købestævnets hovedbygning.

FD 12/7 1930
Foto fra opførelsen af Købestævnets ny landbrugsattraktion, ”Farestalden” der kommer til at ligge i nærheden af Købestævnet. Landskendte praktikere, ingeniører, arkitekter og videnskabsmænd har ydet deres indsats ved udarbejdelsen af denne ny bygningstype. Som det ses kommer farestalden, der er beregnet til 24 søer, til at ligge i meget smukke omgivelser.

FD 8/6 1938
Købestævnet 1938 De fredericianske udstillere på købestævnet.
Ved en gennemgang af de mange udstillinger finder man, at fredericiansk handel og industri som sædvanlig er godt repræsenteret.
I den store og smagfulde møbeludstilling fin­der man Fredericia Stole- og Polstermøbelfabriks stand med en dagligstue. Polstermøbelfabrikken "Dana" udstiller 2 dagligstuer. Den store industriud­stilling i hovedbygningen samt udstillingerne for maskiner og værktøj i østhallerne tæller også mange lokale udstillere. I østhallerne har anlægsgartner Fr. Gram, Annesminde en udstilling med forskellige billeder og illustrationer af haveanlæg, og desuden er der anlagt et hjørne af en have hvor et springvand med en celluidbold i toppen af Strålen vækker beundring. I denne afdeling udstiller A/S. "Vitadent" deres mange forskellige produkter, såsom tandpasta, skælfjerner, hudcreme, skønhedsolier m.m. Fru overassistent Råschou ud­stiller sin opfindelse, vævekammen "Jero" samt en mængde ny­delige arbejder udført med den. Endvidere har maskinbygger K. M. Pedersen en udstilling af et henkogningsapparat og et auto­matisk pumpeanlæg. På hovedbygningens 2. sal slutter vi Fredericia Korsetfabrik med en righoldig udstilling af "Adda" korsetter, korseletter, hofteholdere m. m.
A/S Ernst Voss med en udstilling af forskellige køkkenartikler og lignende af rust­frit stål og endvidere H. Fi­scher med billedskærerarbejder. Fru Anna Skjøde, Haastrup, håndmalet porcellæn, og fru M. Badstue dukkeparykker og -artikler.
I patentafdelingen, der ligeledes findes på 2. sal, er to lokale udstillere. Toldbetjent A. V. Nissen udstiller en vingepumpe, og Aage Schmidt et transportabelt ryglæn.
Fredericia byes og havns udstilling findes i pavillonen ne­denfor volden i samme lokale som den danske flyvemaskine. Indrammet af Prinsens Port fin­des en model af Fredericia by, den ny Havn og omegnen til Lillebæltsbroen.
En al de interessanteste afde­linger på Købestævnet i år er udstillingen for stuekultur. Forsøget har ikke været gjort før, men er absolut blevet en sukces og dagen igennem, er der stor tilstrømning til denne af­deling med de mange fremmedartede dyr og fugle. Ikke mindst terrarierne vækker be­undring. En del af udstillerne er her fra byen. Banegårdsrestauratør A. Nielsen udstiller forskellige tropiske fugle. Harry Ovesen, Baldersvej, nogle nym­feparakitter, der ligeledes hører til fugleslægten, og Fru Emily Thomsen, Sjællandsgade 57, udstiller 3 hold naturfarvede kanariefugle samt nogle sølvagater. Mejeribestyrer E. Larsen. Landbomejeriet, og Harry Ovesen, Baldersvej udstiller akvarier med forskellige tropi­ske fisk. Endelig udstiller Th. V. Hansen "Valhøj", Cathrinevej. C. V. Hansen, Dronningens­gade 35, Svend O. Jørgensen, Cathrinevej, og fru O. Olesen, Nørremarken, forskellige kaktus og stueplanter.

I købestævneugen blev hele byen propfyldt med biler fra både ind og udland, så der måtte etableres særlige kørsels og parkeringsforanstaltninger for at undgå kaos.
Gaderne op mod Nørrevold blev ensrettede og der blev lavet skråparkering ind mod fortovet i venstre side af kørselsretningen. Alle steder var der parkeringsvagter til at anvise pladser. Dengang kunne man se på de danske nummerplader i hvilket amt og by i Danmark bilerne var indregistreret, Vejle amt havde bogstavet Y og senere fik Fredericia bogstaverne YA, Der var for byens drenge, mange spændende biler at se på og det var en stor sport at samle på bilnumre, både danske og udenlandske. Så konkurrerede man om hvem der kunne samle de mest sældne numre, Man havde en kikke bog som opdeites efter amtsbugstaverne. Så kunne man f.eks, sammenligne, hvor mange man havde set der kom fra Præstø amt og om man havde nogle der var ens.

29/7 1947
Ensrettet kørsel til og fra Købestævnet.
Omfattende plan for parkeringen.
I lighed med tidligere år udsender Købestævnet i år kort over, hvor i Fredericia købestævnegæsterne må parkere.
Kortene er sendt ud over næsten hele landet, og kan fås ved en hvilken som helst benintank i en omkreds af 25km. fra Fredericia.
Parkeringspladserne er markeret med rødt og udgør følgende:
Kirkestræde ved Landsoldaten, Nørrevoldgade, Prinsensgade, Vendersgade fra Danmarksgade til Nørrevoldgade, Vestervoldgade, Slesvigs Bastion ved Vestervoldgade, Østervold, Trekanten ved Stadion, Akseltorvet (dog ikke i torvetiden), rådhustorvet, havnepladsen, Gl. Jernbaneterræn ved Norgesgade. Købestævnets grund ved 6te Julivej, Bülowsvej og Norgesgade. Det bemærkes på kortet at alle rute- og lastbiler skal parkere på byens torve. Der er vagt på alle pladser og politiet og vagternes anordninger skal følges nøje.
Der bliver endvidere ensrettet færdsel til og fra Købestævnet, således at man skal køre til Købestævnet ad Kirkestræde og Nørrevoldgade og køre fra Købestævnet ad Prinsensgade og Riddergade. Droskerne skal køre til Købestævnet fra banegården ad Danmarksgade og Købmagergade, mens frakørslen foregår ad samme gade som privatbilerne.
For at fremmede bilister kan blive orienteret, vil der blive hængt vejledende plakater op både på Vejlevej, Prangervejen og Strandvejen og i øvrigt, hvor det findes hensigtsmæssigt.
Hovedbygningen og østfløjen af købestævnebygningerne på volden brændte den 25. april 1980. I september 1976 havde man taget den nye Magrethehal i anvendelse til erstatning for de gamle bygninger på volden, der sammen med de to øvrige udstillingshaller, møbelhallen og glashallen, indtil da husede Dansk Købestævne.
Bygningerne blev derefter anvendt til andre formål, bl.a. en møbelhandel.
I 1982 køber staten hele arealet med møbelhal og glashal af Dansk Købestævne, for at anvende det til en ny politigård.
Med flytningen til Dronning Margrethehallen sluttede købestævnernes æra i Fredericia.

Købestævneløvernes historie;
Løverne, der skulle pryde købestævnets facade, blev fremstillet af billedhugger Carl Andersen på Carl Schellers værksted i København, af kalksten fra Ignaberga Kalkbrud, der ligger i Kristiansstad-området i Sverige, nær Hässleholm. Første købestævne åbnede i august 2016 og løverne er sikkert anbragt på facaden samme år.

To år efter branden i 1980, den 12/10 1982, blev de to løver taget ned. De flankerede en tekstfrise med teksten:

DANSK
HAANDVÆRKSFLID
OG HANDELSSNILLE
I HÅNDSLAG DJÆRVT
HER MØDES VILLE
OPFØRT ÅRET
1915-1916


De lave købestævnebygninger på volden udbrændte 8. november 1984, hvorefter det besluttedes i 1985, at fjerne resterne og retablere bastionen.
Løverne blev købt af nedbrydningsfirmaet for 20.000 kr. af direktør Jens Truelsen, indehaver af forretningen Mini Dress i Vendersgade , Han gav 20.000 kr. for dem. De blev restaureret og der blev støbt en sokkel til at anbringe dem på. Han donerede dem derefter til gaden, hvor de opstilledes ud for Vendersgade nr, 22, i dec. 1982. Forretningerne i gaden besluttede derefter, ved en stor indvielsesfest af gågaden torsdag den 9/12 1982, fremover at kaldte Vendersgade for "Løvestrøget" i deres markedsføring og annoncering.
Her stod de til den store gågaderenovering i 2005, hvor der ikke blev fundet plads til dem, og de anbragtes sammen med andre gadeudsmykninger i kommunens depot i Vejlby, hvor de stod frem til 2012, hvor kultur- og fritidsudvalget foreslog, at de blev hentet frem i lyset igen og opstillet på en plads ved Nørrevold ud for Riddergade. De blev forinden restaureret for 30.000 kr. taget fra voldbudgettet,
Her stod de to løver derefter, ret ubemærkede, frem til fredag den 23/9 2022, da de handlende i Vendersgade gerne ville have dem tilbage i forbindelse med en modernisering af gadeinventaret som blev indviet ved en "Løvefest" 9/10.
Museet var først blevet spurgt, men havde ikke noget imod flytningen. Den kraftige betonsokkel blev derpå savet midt over og de to løver igen adskilt og derefter opstillet i hver sin ende af "Løvestrøget.


KØBESTÆVNEMÆRKE FRA 1914


UDSTILLINGSSKIBET "FREGATTEN JYLLAND" ANKOMMER TIL GAMMEL HAVN AUGUST 1910


KØBESTÆVNET 1913 I EXERCERHUSET ÅBNES AF BORGM. SCHARLING


KØBESTÆVNET 1913 I EXERCERHUSET


DANSK KØBESTÆVNE


HOVEDBYGNINGEN OPFØRES 1915


UNDERETAGEN


OVERETAGEN


ÅBNINGSDAGEN 1920


1921


PLAN OVER BYGNINGERNE 1935


HOVEDBYGNINGEN MED LØVERNE PÅ FACADEN


DE TO SPEJLVENDTE SKJOLDHOLDERLØVER PÅ FACADEN CA. 1950.


LUFTFOTO


LUFTFOTO


KØBESTÆVNET SET FRA DET HVIDE VANDTÅRN.


KØBESTÆVNETS GÅRD OG GLASHALLEN SET FRA HOVEDBYGNINGN.


EFTER BRANDEN 1980


4/4 1980 EFTER BRANDEN, MØBELHALLEN TV.


4/4 1980 EFTER BRANDEN, GLASHALLEN TH


4/4 1980 EFTER BRANDEN - URET OG LØVERNE OVERLEVEDE


1980 EFTER BRANDEN


GLASHALLEN PÅ HJ. AF KØBMAGERGADE OG PRINSENSGADE


1980 EFTER BRANDEN


KØBESTÆVNERUINEN JANUAR 1983


GLASHAL OG MØBELHAL NEDRIVES 16/9 1985


LØVERNE FRA FACADEN NU OPSTILLET VED NØRREVOLD - 9/5 2012


MEGET BESKIDT LØVE MED NISSEHUE NU I VENDERSGADE - 2/12 2023


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286