KOMMUNALE BADEANSTALTER

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Strømbadeanstalten:
I fæstningstiden, hvor det til befolkningens store utilfredshed var forbudt at bade ved Østerstrand, lå strømbadeanstalten, også kaldet svømmebroen, ved Sønderstrand, helt inde ved Gammel Havn. Her kunne man bade fra broen og på strandstykket hen til C.W. Loehrs saltraffinaderi, hvor der var en indhegning, der gik ud i vandet.Ved siden af strømbadeanstalten ved Søndervold lå fribadeansstalten i folkemunde 'friballaden', fordi det var gratis at komme ind.
Da fæstningen blev nedlagt, flyttedes badeanstalten til Østerstrand.
Den kommunale badeanstalt for kvinder lå ved Østerstrand ud for Falstersgade, lidt syd for, hvor Dameroklubben nu ligger.
Den kommunale badeanstalt for mænd lå ved Østerstrand ca. ud for Prinsensgade. Den sidste "rigtige" badeanstalt, der var bygget i træ med et plankeværk der adskilte de mandlige og kvindelige omklædningsrum og badebroer, blev nedrevet i 1955 i forbindelse med udstedelse af badeforbud på grund af halmcellulosefabrikkens forurening. Da der igen kunne bades ved stranden, opførtes de nuværende betonbroer. I 2005 renoveredes stranden med bl.a. en ny servicebygning til de badende.STANDBADEHUSENE VED GL. HAVN - DAMER TV, HERRER TH.


STRØM- OG FRIBADEANSTALTERNE VED SØNDERSTRAND UD FOR PRINSESSEGADE CA. 1890


STRØM- OG FRIBADEANSTALTERNE VED SØNDERSTRAND SET FRA SALTVÆRKSKROGEN CA. 1890DAMEBADEANSTALTEN VED ØSTERSTRAND UD FOR FALSTERSGADE 1910STRØMBADEANSTALTEN FOR HERRER VED ØSTERSTRAND UD FOR PRINSENSGADE 1915


STRØMBADEANSTALTEN FOR MÆND VED ØSTERSTRAND UD FOR PRINSENSGADE 1915BADEANSTALTER VED ØSTERSTRAND UD FOR PRINSENSGADEKOMM. BADEANSTALT VED ØSTERSTRAND UD FOR DANMARKSGADE


KOMM. BADEANSTALT VED ØSTERSTRAND UD FOR DANMARKSGADE


BADEBROERNE VED ØSTERSTRAND 2010


BADEBROERNE VED ØSTERSTRAND 22. AUGUST 2017


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286