National

Vilhelm Gjedde Madsens ejendom.

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Forhistorien:
I begyndelsen af 1800 tallet var der blevet opført et farveri og blegeri på den grund der lå på arealet mellem Dalegade, Jyllandsgades sydside og Bjergegade. Grunden ejedes at "Det Kongelige Dugmageri Factori, på Blågaards plads i København, og farveriets afgift benyttedes til vedligeholdelse af den reformerte kirke.
I 1827 ejedes farveriet af farver Hans Iwer Staal, som i 1851 averterede det til leje, formentlig fordi hans blegemand Niels Friis var død samme år.
En Filzinger etablerede 1858 et brændevinsbrænderi, der fortsattes under Cohen 1879-1886, hvor det blev overtaget af bankdirektør A. C. Hansen & konsul M. Rasmussen, der omdanner det til en sprit- og gærfabrik.

National bygges.
I 1891 købte William Gjedde Madsen, fabrikken og indrettede "liden serveringslokaliteter", men drev fortsat virksomheden, indtil han i 1897 nedrev hele ejendommen og opførte National på grunden.

William Gjedde Madsen var født på Fredsted mark i Øster Starup sogn 13/3 1848, som søn af boelsmand Mads Wilhelmsen og hustru Christiane Jensdatter.
Han kom til Fredericia i 1876 og 20/4 1877 løste han kongebrev og giftede sig i Sct. Michaelis kirke med Fredericiapigen Anna Cathrine Hansen, født 30/7 1858 i Sct. Michaelis sogn som datter af arbejdsmand Just Hansen og Caroline Jørgensen. Faderen blev født i Ladegaards Mose i Erritsø 28/4 1821. Han var søn af indsidder Hans Justesen og Abelone Nielsdatter. Moderen var født i Nr. Bramdrup. Hendes forældre blev skilt og moderen ernærede sig 1960 som handskesyerske og boede i Sundegade. Faderen ernærede sig som daglejer og tjente 1860 i Taarup Østerskov i Taulov sogn.

National var en forretning der gik godt for bondesønnen fra Øster Starup.
Der var flotte restarurationslokaler med glaslofter, selskabs- og mødelokaler af forskellig størrelse og en stor sal med balkon og scene.
Her holdtes sommerteater, revyer, variete, forevisning af levende billeder og meget andet, og i den store have ud mod Dalegade var der servering og koncerter, bl.a. med regimentsmusikken og stedet nåede at blive landskendt.

I 1904 havde han tjent så godt på sin virksomhed, at han i 1904-5 kunne lade den imponerende bygning Gjeddesborg opføre på det sydøstlige hjørne af Jyllandsgade og Dalegade, hvor tidligere Nationals Have havde ligget.
21/6 1909 fik han og hans familie navnebevis på navnet Vilhelm Geddey,

Ikke så længe efter afhændede han sine ejendomme i byen og flyttede til København, hvor han levede som partikulier.
Her døde han den 16. juli 1931, 83 år gammel.

Nationals forvandling
18/3 1912
Fra varieté til biograf og specialitetsteater.
I aftes var National's forvandling fuldbragt og gamle stamgæster måtte udbryde: ”Ak, hvor forvandlet!”
Sagen er den, at etablisementet hidtil, med rette eller urette skal lades usagt, har haft ord for at huse den lokale letsindighed. Når ved en varietéforestilling rampelyset tændtes, musikken spillede op og chanteuserne foredrog deres viser, gik det livligt til. Men den tid er nu forbi. Ole Hansen har besluttet at gøre ”National” til et familieetablissement. Et sted, hvor enhver kan ”slå en aften ihjel", uden at tage moralsk skade.
Forestillingen i aftes gav løfte om, at forandringen har publikums tilslutning. Der var stuvende fuldt hus. På scenen kvad skuespillerinde fru Ingeborg Jørgensen så kønt og naturligt, at publikum klappede livligt.
At fruen var iført toilette, da hun sang en vuggevise, bekræfter kun hvad vi ovenfor har nævnt om den ny æra.
Hr. skuespiller Lundquist, der er en habil kraft, læste op og deklamerede, ligeledes under stærk bifald.
Endelig var der biografen. Det skulle på forhånd synes lovlig meget at have ”3 gange levende billeder” i en by som Fredericia, men publikum syntes åbenbart godt om billederne, der har vundet i aktualitet og klarhed, og denne del af programmet supplerede godt den øvrige.
Musikken under hr. Schwartz's ledelse, var som sædvanligt hævet over kritik, og den vil blive det endnu mere, når der kommer nye melodier.
I morgen kommer Chr. Schröder!

22/7 1931
Dødsfald
Partikulier Vilh. Geddey
Tidligere indehaver af etablisenentet "National" i Fredericia.
Partikulier Vilhelm Geddey er i en alder af ca. 80 år afgået ved døden i København, hvor han for en årrække tilbage tog bopæl, efter at have afstået sine ejendomme her i byen.
For nogle år siden fejrede han guldbryllup med sin hustru, der overlever ham.
Begravelsen har fundet sted.
Dette dødsfald vil vække erindringer hos de fleste ældre fredericianere. Geddey, der oprindelig hed Madsen, var nemlig den første der skabte forlystelse i stor stil i Fredericia.
Som ganske ungt menneske var Geddey bestemt til at gå handelsvejen, og drev i nogle år en høkerforretning, men da han ikke syntes at det førte til noget. Forholdene var jo små i 80'ernes Fredericia, gik han over i restaurationsfaget, til hvilket han hurtigt viste sig at have eminente evner. Hans første restauration lå i Jyllandsgade mellem Kongensstræde og Kongensgade.
I baghaven var der lune sommeraftener optræden af en eller anden komiker. Da det trak publikum, flyttede han over på den da ubebyggede grund ud mod det nuværende Akseltorv. Denne bydel var kun delvis bebygget. Uden for grunden banede ikke altid appetitlig vand sig vej ad en dyb grøft ("Rosenbækken"), men slige omstændigheder lagde man ikke så stærkt vægt på i disse tider.
Hvad Gjedde ville have, var et landligt sted, hvor han kunne drive restauration i forbindelse med optræden af sangerinder, komikere o.s.v., og det fandt han på denne plads, der regnes for byens centrum. Senere købte han ølbrygger Redekers ejendom udimod Bjergegade, og i årene efter skabte han National kareen med facade ud imod de tre gader: Bjergegade, Jyllandsgade og Dalegade.
Medens haven ud imod Dalegade som tidligere anvendtes i sommersæconen, samledes underholdningen sig i vintermånederne i salen og selskabslokalerne ud mod Bjergegade og Jyllandsgade. Der var ofte liv og glade dage. Priserne var jo små og dette i forbindelse med virkelig afvekslende varieteprogrammer og hans hustrus dygtighed i madlavningens kunst, skabte etablissementet ry over hele landet. Hans hovedkraft gennem en lang årrække var sangeren og komikeren Marinus Olsen (Salon-Humoristen Marinius Olsen).
En tid gjorde han forsøg på at hæve etablissementet op i et højrer plan bl.a. ved engagement af den da berømte skuespiller Carl Marx.
Geddey selv, betragtede forlystelseslivet som det formede sig i hans lokaler med et skeptisk smil.
I de sidste år Geddy opholdt sig i Fredericia lod han opføre National på hjørnet af Jyllandsgade og Dalegade. Et, efter den tids forhold, stort byggeforetagende.
Efter at have afhændet alle sine ejendomme i byen, flyttede han til København. Sikkert som en særdeles velsitueret mand.

Bekendtgørelser
Min kære mand, vor kære fader, svigerfader og bedstefader
Wilhelm Geddey
døde stille den 16. ds.
København den 21. juli 1931
Cathrine Geddey og børnene.
Begravelsen har fundet sted.

Wilhelm og Cathrine havde sønnerne Eiler Olaf, assistent, født i Fredericia 20/2 1878 gift med Juliane Charlotte, født i Fredericia 14/9 1878, og Ove Charles, assistent ved DSB, gift med ida Marie, født i Korsør 20/4 1883.

Bem: I folkemunde kaldtes Wilhelm Gjedde Madsen for "Nalenmadsen" og National gik populært under navnet "Nalen".


NATIONAL HAR SIDEN SKIFTET NAVN MANGE GANGE.

Italiano
Torsdag den 16. juli 1953 kl. 20.00 åbnede Svend Aage Hansen et ombygget National. Salen blev herefter omdøbt til Italiano, Restauranten ud mod Jyllandsgade kaldte han Napoli, desuden var der Caprino og Osteriet. Carlo Rønnenkamps "Italienske orkester" bestående af musikerægteparret Kaj- og Grethe Samsøe Andersen samt Svend Volmer og Harley Nielsen åbnede ballet. Italiano holdt åben fra 20-01.
Stedet blev stadig drevet med levende musik og varieteunderholdning. En af de lokale optrædende var bugtaleren "mister Sølyst" der senere kaldte sig "Jack Tonkey". Italiano havde tlf. nr. 46.

17/7 1953 FD
Italiano, en nyskabelse i Fredericias forlystelsesliv.
National fuldstændig forandret til italiensk restaurant.
Fredericia har fået et nyt, stort forlystelsesetablisement. Det er ganske vidst et af de tidligere bestående der er lavet om, men stilen og udformningen er noget ganske nyt. Det bygger på en idé, og det er lykkedes at få denne idé bragt til udførelse på en sådan måde, at resultatet må blive sukces. Det er "National" der ikke alene er omdøbt til "Italiano", men omskabt til et helt lille stykke Italien. Teatermaler Skovfoged har stået for omskabelsen, hvortil han har haft hjælp af fredericianske håndværkere. Resultatet kan alle parter være tilfreds med. Der er sket en fuldstændig forvandling med etablisementet. Den store sal er ikke til at kende igen. Den er helt gennemført i italiensk stil i rødt, hvidt og grønt. Kraftige men livlige farver. På scenen er skabt en smuk panoramavirkning med blinkende lys omkring Vesuv.

Italiano gik på tvangsauktion 24/8 1956, og købtes af H. V. Møller og K. Brock Jøgensen der satte lokalerne i stand med henblik på salg eller bortforpagtning.
De håber det gamle National vil genopstå, men det sker ikke. I stedet bliver det organisationen Ungdom for Kristus, der bruger lokalerne til religiøse møder.
Herefter blev restauranten omdanet til kontorer og salen til billardsalon. Stedet kaldtes fortsat Italiano.
2 salens loft blev udlejet som værelser til unge.


Casalinca

3/12 1969 kom der igen liv i den gamle sal da Casalinca åbnede.
Man havde stadig levende musik med skiftende orkestre.


Nattergalen

14/3 1980 skiftede stedet igen navn, da Ingrid og Helge Nielsen åbnede "Nattergalen" som var et diskotek, og hermed var det slut med den levende musik.
1/8 1980 ansatte Helge Nielsen cirkusmanden Claus Jespersen som direktør for Nattergalen. Han var, efter at have været gift med Diana Benneweis og udset som "kronprins" til cirkus'et, blevet skilt. Han forsøgte sig med at starte cirkus Dannebrog, men det gik hurtigt konkurs. Herefter levede han som playboy og arangerede skønhedskonkurrencer o.l. rundt i landet.
Helge Nielsen tog ham under sine vinger og gav ham indsigt i restaurationsbrancen, så han kunne åbne en restaurant på Rømø.
Da det ikke gik så godt tilbød Helge Nielsen ham direktørjobbet på Nattergalen, hvilket han tog imod.
I februar 1981 kommer der igen levende musik på menuen idet han fik indført en ugentlig jazzaften hver torsdag.
Det blev dog ingen succes og hurtigt droppet igen.
Der svirrede rygter om, at Claus Jespersen var narkobaron og handlede med narko på Nattergalen. Disse rygter afviste han kategorisk.
Claus Jespersen valgte restaurationsbranchen fra for igen at blive cirkusdirektør for Benneweis´s rejsende afdeling.
Efter Claus Jespersen, blev restauranten overtaget af Helge Nielsens søn Flemming Nielsen. Der delte lokalerne i Poolhouse, Skæve Torvald og Nattergalen.


Nelly Ó Grady.

Efter "Nattergalen" kom Nelly Ó Grady.
Senere åbnede han "Fru Nielsens Dansebar".


Chanelle

I 1990 åbnede Benny Rasmussen og Morten Vesterdal Chanelle.
2017 ligger her værtshuset Skæve Torvald, og poolbaren Q-tip.


Optrædende på National

I starten var National et varietéteater hvor der optrådte forskellige omrejsende artister samt med en flok chanteuser som de der optræder i Bakkens Hvile på Dyrehavsbakken i Klampenborg, der sang vovede viser. I 1912 forsvandt de og underholdningen blev mere seriøs. Samtidig begyndte man også at fremvise "levende billeder (film) så Fredericia i 1912 havde hele tre biografer. Kosmorama, Teaterbiografen og Nationalbiografen.

6/8 1901
(FD):

Duettistparret Thorvald og Julie Frederiksen, der fremdeles optræder på "National" har stadig nye numre på deres program. I morgen onsdag, opfører de "Et dukkehjem", (parodi på Henrik Ibsens) og parret indstuderer for tiden et stort ridderdrama "Lange Maren", (parodi på operaen "liden Karen"). Fru Frederiksen synger desforuden i denne tid romancer af "Molboerne" og "Münchhausen" i ridderkostumer.

30/9 1910
Den bekendte kunstdykker kaptajn Grøbl, der på søndag optræder på "National" blev genstand for hele verdens opmærksomhed, da han i 1894 reddede de syv medlemmer af den videnskabelige ekspedition, der havde besluttet at undersøge de giftige drypstenshuler ved Graz i Østrig. Hulerne blev pludselig oversvømmet af uhyre vandmasser som afskar ekspeditionen tilbagevejen. I samfulde 9 dage opholdt de forulykkede sig i grotternes indre, og ville have lidt hungersdøden, hvis ikke kaptajn Grøbl havde påtaget sig at redde dem. Han svømmede tre gange gennem en 80m lang vandåre og frelste således videnskabsmændene. Denne dåd fremkaldte beundring overalt i verden og aviserne fra den 1. til den 10. maj 1894 bærer et stærkt vidnesbyrd om den enorme opsigt kapt. Grøbl var genstand for.
Senere har Grøbl gjort sig bekendt ved forskellige opfindelser til anvendelse i undersøiske øjemed. Bl.a. geværet, der med stor virkning kan afskydes dybt nede under vandet.
Som man ser, er det ikke alene en berømt mand "National" præsenterer publikum, men tillige en interessant og ejendommelig type, som sjældent træffes på tribunen. De præstationer han udfører, står i et naturligt forhold til hans personlighed. Kapt. Grøbl lader sig indeslutte i en stor tønde som fyldes med vand, hvorefter den tillukkes og aflåses. I løbet af et par minutter har han udfriet sig og står lyslevende og ubeskadiget blandt publikum.

6/10 1910
Olin gør vældig lykke hver aften han optræder på "National". Både de lokale sange og døgnflueviserne gør sig, og i aftes ville bifaldet næsten ikke holde op da den muntre lille skuespiller sang: " Hurra, hurra, min kone er på landet!" Det gamle etablisement ligefrem gyngede, sådan klappedes der. Men Olin synger også en vise med rette aplomb og mimik. Han er simpelthen ubetalelig i sin art.

31/5 1939
Det er i aften sidste aften, at Harley Abbeys Harlem Nightshow optræder på National.
De sorte kunstnere, har som bekendt gjort stor lykke.

19/2 1943
Den populære komiker Kaj Zinn, der i disse dage optræder på National, vil i de sidste dage han optræder her, sætte rigtig stemning i folk med fællessang og andre påhit og Carla Sorelli danser.

17/1 1945

Vi bringer her et billede af danserinden Helen Crimour, der i disse aftener optræder på "National" med en række danse. En fejende vals, en morsom akrobatisk dans, samt en dristig can-can. Alle danse udføres med dygtig elegance parret med frisk humør og indtagende charme. Willy Hørtings orkester forstår som sædvanligt at levere den musik publikum sætter pris på. Det eneste gæsterne beklager, er varemangelen, men den står etablissementet jo magtesløs over for.

18/8 1950
Med "Trio Caponi", som for tiden optræder på "National", har etablissementets direktion gjort et godt kup. Trioen, en dame og to herrer, viser et program der er så originalt og morsomt, at publikum overgiver sig på nåde og unåde. De stepper og klovner med et humør der er smittende, og udførelsen af de enkelte numre er præget af en sikkerhed og dygtighed, der fremkalder begejstring. En lille sketch om en rejse med et privatbanetog er så kostelig, at publikum nærmest er halvkvalt af latter, og det bifald trioen høster er både spontant og fortjent.
Jørgen Bartram, der udfylder den anden halvdel af programmet, formår med sine viser, monologer og muntre historier at skabe hygge. Hans charmerende og kultiverede optræden i forbindelse med et smittende lune, sætter ham hurtigt i kontakt med publikum, og han forstår at få folk med til at synge med på populære og muntre sange.
National vil sikkert få megen glæde af dette program. Man er ikke snydt med at tilbringe en aften i selskab med disse kunstnere.


NATIONAL PLAKAT OMKR: 1910


NATIONAL - BJERGEGADE-JYLLANDSGADEHJØRNET 1907

National
CARL SCHENSTRØM (FYRTÅRNET) OPTRÆDER PÅ SCENEN I NATIONAL CA. 1910.

National
INDGANGEN TIL NATIONALS HAVE. UDENFOR STÅR REGIMENTSMUSIKERE.

National
NATIONALS SAL MED BALKONERNE I SIDERNE OG SCENEN I BAGGRUNDEN.

National
NATIONALS SAL OMKR. 1925 SET FRA SCENEN.

National
NATIONALS SAL MED SCENEN I BAGGRUNDEN.

Italiano musikere
ITALIANO-MUSIKERNE 1953 ER FRA V. HARLY NIELSEN, GRETHE SAMSØE ANDERSEN, SVEND VOLMAR OG KAJ SAMSØE ANDERSEN.

National
NATIONALBYGNINGEN 2018.

National
TEATERSALEN MED SCENETÅRNET 2018 - TÅRNET PÅ GEDDESBORG I BAGGRUNDEN


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286