PALADS BIOGRAFTEATERET I FREDERICIA

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

På spritfabrikkens grund ved Landsoldaten opstod der i 1935 planer om at opføre et nyt moderne hotel bygget sammen med et stort moderne biografteater. Det tog dog lidt tid inden planerne kunne realiseres. Det lykkedes omsider at få fjernet den gamle fabrik og komme i gang med opførelsen af byggeriet. Dansk Købestævne ville lukke kosmorama i Gothersgade og i stedet leje sig ind i den nye, moderne biograf for 7.000 kr. om året i leje.

3/12 1935
Der arbejdes stadig for et nyt hotel og et moderne biografteater med plads til 400 personer.
Der er enkelte ting der ikke kom da planerne om et nyt, moderne hotel i Fredericia syntes at have det på denne måde. Engang i sommer meddeltes det halvofficielt, at planen var opgivet indtil videre.
Men planerne lever videre. Man ser at flere af byens hoteller er blevet moderniserede, og at der er skabt et nyt hotel overfor banegården som sandsynligvis i en ikke fjern fremtid vil blive forsynet med restauration.
Hvor meget er der om rygtet?
Vi spørger en af de i planerne interesserede medborgere, der forståeligt nok ikke ønsker sit navn nævnt i denne forbindelse.
Bliver det til noget med hotellet?
Det er for tidligt at sige noget derom.
Er det muligt at skabe en basis for bygningen?
Ja, det skulle jeg mene, men der er endnu intet afgjort.
Hvordan skulle det ordnes?
Ja, der kunne tænkes flere arrangementer, f.eks. aftale med en enkelt større lejer.
Større lejere er vel ikke lette at få fat i?
Nej, men io dette tilfælde kunne det jo tænkes, f.eks. når der indrettes et moderne biografteater med 3-400 siddepladser.
Ville det ikke blive vanskeligt at få bevilling?
Det er ikke nødvendigt. Et af de nuværende teatre kunne flyttes til det nye hotel.
Det bliver et stort teater?
Ja, men det er nødvendigt, dels for at få de bedste film, dels for at kunne udspille succesfilmene.
Hvor skulle det kombinerede hotel og biografteater så ligge?
På spritfabrikkens grund ved Danmarksporten. Komplekset ville afhjælpe et virkeligt savn i Fredericia og det ville blive et festligt vartegn for de mange, der ad denne vej kommer ind til byen og et samlingspunkt for den egentlige by og den store bydel Vesterbro efterhånden er blevet.
Bliver projektet til noget?
Måske og måske ikke, Det er for tidligt at sige noget derom. Afgørelsen vil blive truffet hurtigt.

6/11 1936 - fredag
Licitation over byggeriet. Der blev afholdt licitation over hotel-og biografbyggeriet lørdag den 30/10 1936 og de bud der blev givet svarede stort set til overslaget udarbejdet af arkitekt Gundelach Pedersen.
Derfor ser det ud til at byggeriet af det kombinerede biografteater og hotel nu er sikret.
Biografen vil endda blive noget større end oprindelig beregnet, idet det skal kunne rumme ca. 500 tilskuere.
Nedrivningen af den gamle spritfabrik overdrages til de firmaer der skal opføre projektet.
Købestævnet vil leje biografen for 7.000kr. årligt.

30/3 1937
Det nye "Kosmorama" ventes færdig omkring 15. maj.
Til april flyttedag ophører Kosmorama i Gothersgade, hvor det nu har haft til huse i mange år.
Teateret begyndte oprindelig i Sct. Knudsborg og flyttede efter få år til sine nuværende lokaler. Når Kosmorama lukker, er det som bekendt for at opstå på ny i udvidet og moderniseret skikkelse, men da det nye biografteater, der er under opførelse ved Landsoldaten, ikke kan blive færdig til flyttedag, bliver der en periode, hvor Kosmorama altså ikke eksisterer for publikum. Det nye teater ventes færdig til indvielse omkring 15. maj. Det vil have plads til 400 tilskuere, men det kan udvides til 500 siddepladser.
Indretningen vil blive det sidste nye på alle områder, lige fra pladser til maskiner.
Indgangen til teateret bliver i Danmarksgade og udgangen gennem det nye hotels gård og ud til Norgesgade.

"Palads" åbner på fredag 6/8 1937.
En mindre kreds havde i går lejlighed til at bese det ny biografteater ved Landsoldaten "Palads", der får sin åbningsforestilling førstkommende fredag aften med et lystspil- og sangfilm, i hvilken Grace Moore spiller hovedrollen.
Teateret er i alle henseender fuldt moderne indrettet og vil alene i denne retning blive en attraktion.
Det første man lægger mærke til ved et besøg i teateret er, at der er sørget for gode pladsforhold. Gennem en rummelig forhal, i hvilken billetkontoret findes, kommer man ind i en stor foyér med siddepladser og kiosker. Fra foyeren fører to døre ind til tilskuerrummet, der imponerer ved sin størrelse og ved sin, i alle måder moderne og praktiske indretning. Man får en forestilling om størrelsesforholdene ved at erfare, at forhallen er 5x7m x 5 m. høj. Foyér 4x17m x 4,5 m. høj. Salen 26x11,5m. x 7m. høj.
Foruden billetkontor og kiosker er indrettet dame- og herretoiletter samt lagerrum og kontor.
Der kan arrangeres 486 pladser i tilskuerrummet, men der er kun opstillet 400 stole foreløbig. På de reserverede pladser er opstillet magelige lænestole og stolene på de almindelige pladser giver dem ikke meget efter, hvad behageligheden angår. Når tilskuerne således er godt placeret, vil der være god lejlighed til at studere teaterets indretning. Det første man lægger mærke til er en teknisk nyhed hvad et biografteater angår. Et scenetæppe der automatisk går til side når forestillingen eller en akt begynder.
Selve billedfeltet er af store dimensioner, og dette i forbindelse med tale- og tonefilmsapparater af nyeste konstruktion, skulle være garanti for gode billeder.
Procenium-belysningen er indirekte og helt ud moderne.
Fra en glaskasse nedenfor panelet sender 6 projektører deres lys op imod billedfeltet, der desuden belyses fra sidelameller. Den store sal får lys fra diskret anbragte 6 blændede væglamper samt kunstnerisk udførte ovenlys, der foruden at skabe en smuk virkning i helhedsbilledet tillige virker som ventilation.
Udgangen fra salen sker via en række døre ad hotel Landsoldatens gård i Norgesgade.
Teateret er som bekendt opført af A/S Fredericia Ejendomskompagni, og lejeren er Dansk Købestævne. Arkitekt O. Gundelach Pedersen, København, har projekteret bygningen. Arkitekt H. Zachariassen, Fredericia har været tilsynsførende arkitekt.
Følgende firmaer har medvirket ved opførelsen:
Murermestrene Friishøj & Thomassen, tømrermestrene Hansen & Petersen, snedkermestrene Th. Jensen og Amstrup & Rasmussen, blikkenslagermestrene M. Ottesen & Søn og Bøttern & Søn. Spindlers Glasindustri, A/S E. Rasmussen, malermester Emil Jensen, installatør Lundholt, Jens Chr. Nielsen (linoleum), Fritz Hansens eftf. København har leveret stolene.


FØRSTE BOGRAFFORESTILLING I PALADS 6/8 1937

Biografen havde 3 billetsalg, hvoraf det sidste mest blev brugt til salg af uafhentede forudbestilte biletter.
Når biografen havde en god dansk film på programmet, kunne folk stå i kø i to rækker langt ned ad Norgesgade.
De to forreste rækker nærmest lærredet var forbeholdt børn, der kunne købe billige børnebiletter. De næste rækker var 2. kl. herefter 1. kl. og bagerst de reserverede pladser.
Den bagerste række kaldtes kærresterækken. Her kunne de forelskede par sidde og kysse uden at blive iagttaget af andre i salen.
Biografen lukkede i 1972 og blev indtil hotellet lukkede, brugtes biografsalen til fest og konferencesal.


BIOGRAFSALEN 1937 VED ÅBNINGEN.


PALADS BIOGRAFEN OG HOTEL LANDSOLDATEN SCHALBURGTERET 30/7 1944.


PALADS BIOGRAFEN CA. 1946.


PALADS BIOGRAFEN OG HOTEL LANDSOLDATEN EFTER GENOPBYGNINGEN 1946.


PALADS BIOGRAFEN OG HOTEL LANDSOLDATEN 1964.

ANDRE BIOGRAFER

  


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286