REFORMERT KIRKE

i Dronningensgade.
  
© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Fra 1719 til de reformerte kunne tage deres kirke i brug, holdt de deres gudstjenester i et hus i Dronningensgade (Nuværende nr. 52). En plade indmuret i huset bærer indskriften: "I dette hus afholdt den fransk reformerte koloni sine første gudstjenester fra indvandringen til kirkens opførelse. 1719-1735."
Den 2. juni 1735 blev grundstenen til Reformert kirke lagt af byens kommandant og 1.april 1736 kunne kirken indvies af præsten Bovet. Den var dog på det tidspunkt endnu ikke helt færdig.
Kirken har sin egen kirkegård omkring kirken.
Under treårskrigen brugtes kirken til ammunitionsmagasin, og den skulle derfor istandsættes efter krigen. I den anledning tilmuredes den oprindelige indgang til fordel for en ny i den nordre gavl. Pladen over indgangsportalen med Chr. 6. 's våben og navnetræk fra den gamle indgang blev nedtaget og opmagasineret indtil 1936, da kirken igen skulle restaureres i forbindelse med 200 års jubilæet, og den indsattes da igen på sin oprindelige plads. Senest er portalen restaureret i forbindelse med 250 års jubilæet og afsløredes under overværelse af Dronningen. Den oprindelige latinske indskrift lød således:

Sacrum hoc aedificium Immortale
Augustissimorum Dan. et Norv. Principum
Christiani VI
et
Sophia Magdalenae
Beneficium
Immortali Deo commendat
Anno. Populus Ecclesiae Reform. Gall: MDCCXXXV.

I oversættelse lyder teksten således: "Denne hellige bygning, en udødelig velgerning af deres majestæter Christian 6. og Sophia Magdalene til Danmark og Norge, befales den udødelige Gud af den franskreformerte kirkes menighed i året 1735" Efter istandsættelsen efter treårskrigen erstattedes teksten af en fransk med følgende ordlyd: "Mon áme ne cesse de convoiter grandement et mesme défaut aprés les parvis de l'Eternel." (Min sjæl begærer, ja længes efter Herrens Forgaarde).

Kirken gennemgik en grundig restaurering i 1955 ledet af kunstmaler C. V. Garm. Reformerte kirker adskiller sig fra protestantiske ved at være mere spartansk indrettet og de reformerte tager endnu mere afstand fra den katolske kirkes pomp, pragt og cheremonier end den Evangelisk Lutherske retning. Kirken har intet alter, og prædikestolen er anbragt centralt i rummet, med en opslået bibel anbragt på bordet foran. Eneste udsmykning er glasmosaikruderne med portrætter af reformatorerne Zwingli og Calvin skænket af fabrikant F. M. Spindler.
Kirken har haft franske, schweiziske og tyske præster, og prædikenen var i starten på fransk, senere også på tysk. Fra 1938 har gudstjenensten været holdt på dansk. Der findes 3 reformerte menigheder i Danmark, og denne er den eneste udenfor København, og talte ved årtusindskiftet ca. 300 medlemer.
De reformerte blev religionsforfulgte af katolikkerne i deres hjemlande Frankrig og Belgien og efter at være flygtet til bl.a. Tyskland, inviteret af den danske konge til at slå sig ned i Fredericia .


DRONNINGSGADE 52 HVOR DER HOLDTES GUDSTJENESTE TIL 1719-1735


MINDEPLADEN DRONNINGSGADE 52


KIRKEN SET FRA DRONNINGENSGADE


KIRKEN SET FRA NORDVEST


PORTALEN OVER DEN GAMLE INDGANG


PRÆSTEGÅRDEN OVER FOR KIRKEN


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286