SANDDAL STRAND

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

I mange år byens 2. badestrand.
Badevandet var dog stærkt forurenet på grund af udløbet fra Ullerup bæk lidt nord for stranden. Nogle af byens kloakker var tilsluttet bækken, bl.a. den nye banegårds, og afløb fra toiletter løb helt udrenset ud i stranden og med sydgående strøm var badevandet det rene kloakvand.
Stranden var mindre barsk og der var sjældent så store bølger som der kunne være ved Østerstrand og stranden var meget mere fladvandet og børnevenlig.
Da Østerstrand fik badeforbud nogle år på grund af udledninger af giftigt klorholdigt gult spildevand fra Halmcellulosefabrikken, var stranden ved Sanddal byens eneste badestrand. Her lå også byens teltplads ved villa Søvang med skovfogeden som lejrchef.
Stranden forsvandt i forbindelse med bygning af Møllebugthavnen.



1/5 1952- Valborgdag
Badebro i Møllebugten
Skovudvalget gør meget for de mange mennesker, der om sommeren søger til badestranden ved Hannerup.
For nogle år siden opstilled3s klatretræer til børnene og plantedes små rosengrupper til lækroge.
For tiden er man ved at anlægge en badebro, så de badende kan undgå at soppe i skarpe sten og strandskaller for at få sig en svømmetur.
De mange vandrere, som om sommeren besøger teltlejren, har længe været kede af de uhygiejniske retirader, og indenfor udvalget har man besluttet at søge byrådets sanktion til at råde bod herpå.
Det er hensigten at indrette WC i en fløj i den gamle skovfogedbygning. Hvis byrådet sanktionerer, er det meningen at få planen realiseret allerede i indeværende sæson.


17/5 1952
Bade- Tømmerflåde i Møllebugten.
Foruden den tidligere omtalte badebro, der er blevet opstillet i møllebugten ud for Hannerup Badehotel, kommer der endnu en indretning som ganske sikkert vil vække glæde blandt strandens mange badegæster.
I vandet udfor badebroen vil blive forankret en tømmerflåde. Den vil badegæsterne sikkert være glade ved at have til at springe på hovedet i "baljen" fra.

Forureningen og forlængelse af badebro
Stranden ved Sanddal har på grund af Ullerup bæks stinkende udløb, fået et dårligt ry, og målingere har vist at vandet under visse strømforhold er fyldt med bakterier så et badeforbud overvejes.
Cellulosefabrikkens opstart har gjort et badeforbud ved Østerstrand nødvendigt da vandet stinker af klor, og er farvet gult samt fyldt med små halmstykker der driver op på stranden.
Badebroen ved Hannerup bliver i år gjort dobbelt så bred og samtidig forlænget et stykke.


2/7 1953
Drukneulykke i Møllebugten opklaret efter 3 døgns forløb.
I søndags, en af sommerens varmeste dage, hvor der var tusindvis af mennesker ved stranden, er der i møllebugten ved Hannerup sket en drukneulykke, som imidlertid først blev konstateret i går eftermiddags.
Den forulykkede er den 21-årige bagerikarl Jens Christensen, der havde plads hos bageremester Carl Binzer Hermann, Dalegade.
Når ulykken først er konstateret så længe efter, skyldes det forskellige sammenstødende omstændigheder i forbindelse med, at ingen har set den unge mand gå til bunds.
Han er som nævnt bagerikarl, og havde derfor fri mandag, hvor bagerierne er lukkede.
Om mandagen savnede hans principal ham, og da den unge mand altid har været meget punktlig og pligtopfyldende, undrede bagermesteren sig over, at han ikke havde givet livstegn fra sig.
Da han endnu ikke havde vist sig om tirsdagen, henvendte bagermesteren sig med sin ængstelse til politiet, som tog fat på sin undersøgelse.
Man fik konstateret, at Jens Christensen var set søndag aften i selskab med en ung pige. Denne unge pige forsøgte man at træffe, men først til middag fik man fat i hende, og på grundlag af, hvad hun kunne forklare, blev det hurtigt klart, at der måtte foreligge en ulykke.
Den unge pige forklarede, at hun sammen med en veninde havde været ude at bade fra stranden ved Hannerup søndag aften. De havde været sammen med Jens Christensen og var bl.a. alle tre svømmet en tur ud til tømmerflåden, der ligger ud for badebroen 50-60 m. ude.
Under svømmeturen var de unge mennesker blevet enige om at svømme om kap for at se, hvem der først nåede derud. Jens Christensen har åbenbart været den dårligste svømmer af dem. Han sakkede agterud. Da de unge piger vendte sig om, var han nogle få meter bagefter, og da de kom helt derud og kravlede op på tømmerflåden, kunne de ikke se ham.
De slog sig imidlertid til tåls med at han var vendt om og svømmet hen til nogle andre badende.
Efter at have opholdt sig på flåden et stykke tid, svømmede de to piger i land igen, hvorefter de klædte sig på og tog hjem fra stranden stadig uden at se noget til bagerikarlen.
Efter denne forklaring tog politiet straks til Møllebugten, og her fandt man Jens Christensens tøj samt cykel. Der kunne derefter ikke længere herske tvivl om, at der var sket en drukneulykke, og gennem politiet i Skive, underrettede man faderen, der bor i nærheden af Skive, om den tragiske begivenhed.
Den forulykkede fundet.
I aftes blev der foretaget en eftersøgning i vandet ud for Hannerup, og ved hjælp af en vandkikkert lykkedes det at finde Christensens lig på bunden, ikke langt fra tømmereflåden. Det lå på 2-3 m. vand.




STRANDEN 1947 UD FOR HANNERUP BROVEJ
I BAGGRUNDEN DANSK SVOVLSYRE- OG SUPERPHOSPHAT FABRIK


STRANDEN 1969


STRANDEN 1972


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286