FREDERICIAS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©

FREGATTEN JYLLAND
I FREDERICIA

31/8 1910
Indbugseringen - En interessant og smuk udstilling.


Fregatten "Jylland" indgik, som bebudet, i formiddags i Fredericia havn, ved hvilken der, trods en heftig tordenbyge, var samlet et lille tusind mennesker.
Den egentlige modtagelse havde imidlertid allerede fundet sted i bæltet ud for Østerstrand, hvor motorbåden "Svend" var sejlet ud med byrådet, håndværkerforeningens bestyrelse, bestyrelserne for de to handelsforeninger, pressen m.fl.
Den stolte, gamle fregat bugseres frem af de to vejlebåde "Carl Hansen" og "Munkebjerg", og dannede ved sin flotte rejsning, gamle kanoner (i alt 8) og hele sit ældede udstyr, en underlig modsætning til den pulserende by med de rygende fabriksskorstene.
Det var, som to tidsaldre havde sat hinanden stævne i det smalle bælt.
Musikken om bord på "Svend" spillede først, meget passende til situationen, "Holmens faste stok" og så "I natten klam og kold", hvorefter man bordede Jylland. Her tog "Dansk Arbejde"s meget virksomme sekretær og utrættelige agitator, sagfører K. Pedersen imod gæsterne, og efter et lille ophold om bord, afsang man følgende smukke "Velkommen til fregatten "Jylland" i Fredericia.

Mel: "Mens Nordhavet bruser".

Velkommen skal lyde fra mindernes by,
Til Danmarks den prægtige svane.
På Helgolandsdagen du vandt dit ry,
Endnu kan du bære for fane.
Du savned' heltene hin dag i maj-
Den dåd I øvede, vi glemmer ej

Dit skrog er nu gammelt, og ude af rang,
Men end kan du bølgerne pløje,
Dit navn har en klang her i Dannevang,
et blad til din krans vil vi føje:
Hvad her du rummer, er jo danskens værk,
Ved det skal vort fædreland sig vokse stærk.

Til krigens bedrifter du duer ej,
Man hvad du her bær' i dit indre,
Klart viser os hen ad den rette vej,
Som tidernes ugunst skal lindre.
Ved kløgt og snille vil vi nå det mål,
som aldrig vindes ved bly og stål.

Når nøden var størst i vort fædreland,
vi kæmped' som mænd for vor ære,
derpå skal vi kende den danske mand:
Han tro mod sin moder vil være.
Vi knytted' sammen er ved hjertebånd,
og fremad stræbe vi i fædres ånd.

Lad håbet ej briste, ej modet gå tabt,
End stjernerne tindre foroven -
Til trællenes kår blev vi aldrig skabt,
vi holde på retten og loven.
Vort danske navn kan aldrig slettes ud,
når blot vi samles vil om ærens bud.

Et leve for Danmark, vort fædreland,
et leve vort jordiske Eden.
Vort land har vi vist, at vi værne kan,
og at vi kan vokse i freden.
Gid dette møde nu må sætte spor.
så vi vil hævde os en plads i nord.
V. S. H.

Derefter udtalte "Dansk Arbejde"s formand i Fredericia, landstingsmand Schultz:
I tilslutning til sangen byder jeg på komiteens vegne fregatten "Jylland" og vandreudstillingen et hjertelig velkommen. Når jeg nævner fregatten først, er det fordi, den minder os om en hæderlig bedrift af den danske marine og nu vil lægge til ved byen, der rummer så mange historiske minder om hæderlig kamp for vort fædrelands bevarelse.
Jeg udtaler dette i håb om, at de patriotiske følelser, som minderne fremkalder, altid må være levende i det danske folk. Ved siden deraf vil jeg rette en særlig tak til bestyrelsen for foreningen "Dansk Arbejde", der har påtaget sig det store arbejde med at arrangere udstillingen, og jeg vil håbe og slutte med ønsket om, at bestyrelsen med bistand af fregatten "Jylland", må opnå et godt resultat for dansk industri og håndværk til held og ære for vort fædreland.
Med dette ønske udbragte landstingsmanden et leve Danmark vort fædreland.
Sagfører K. Pedersen takkede, jævnlig afbrudt af råbene fra kommandobroen, de forskellige institutioner og forening3er samt pressen for den støtte, der ydedes foreningen.
Det togt, Jylland nu er ude på, går ud på at bevare Danmarks økonomiske selvstændighed, og denne opgave må ikke lades urøgtet. Han fremholdt, hvor nødvendig dette arbejde var, og takkede sluttelig for den forståelse og sympati, foreningen havde mødt, også jer i Fredericia. Et leve for Fredericia by!
Dermed var den lille modtagelseshøjtidelighed til ende, og de tilstedeværende spredtes rundt på de gamle planker og beså de mange og smukke enkeltheder.

Indbugseringen:
De to vejlebåde "Munkebjerg" og "Carl Hansen", der bugserede Jylland hertil, hængte svært i ved indsejlingen i havnen. For ikke at genere dampfærgefarten, og for i det hele taget ikke at risikere noget, havde lodsformand Andersen og lods Wiis, der begge stod på kommandobroen, givet ordre til, at der skulle svejes om søndre havnemole. Der var dem som mente, at det ikke ville lykkes at få det store skib ind i havnen før hen på eftermiddagen, men før klokken endnu var 12, lå "Jylland" fortøjet ud for havnefogedens bolig. Skibet har, som tidligere omtalt, et dybtgående af 17 fod. Da skibet var vel i havn, samledes selskabet om bord ved et glas vin. Landstingsmand Schultz motiverede et leve for fregatten og udstillingen.
Sagfører Pedersen takkede endnu en gang. Om bord på Jylland var der selvfølgelig ikke plads til en fuldstændig repræsentation for dansk industri og håndværk. Ikke en gang på landsudstillingen i Aarhus var der plads nok. Udstillingen går nu ud på at vise, at vi her i landet fabrikerer meget mere, en man i almindelighed tror. Udstillingen omfatter væsentlige ting, der er kommen frem efter Aarhusudstillingen. Der tages stadig ny opgaver op, idet man mere og mere bliver klar over, at det er rigtigt, at pengene bliver her i landet (Hør!)
På udstillingskomiteens vegne må jeg bringe Dem en tak for modtagelsen!

Udstillingen om bord.
Skibet åbnedes hurtigt for det ventende publikum, og i eftermiddagens løb, har ikke få mennesker aflagt besøg om bord på den gamle skude.
Udstillingen, der er anbragt på mellem og underdækket, omfatter godt halvandet hundrede numre, og det meste er specialiteter i maskiner, møbler, porcelæn, keramik, elektroteknik, legetøj m.m.m.
Hovedsagelig ting, hvormed danske opfindere, danske håndværkere og fabrikanter søger at møde udlandets konkurrence på de mest forskellige områder.
Også silkeavlen, der er ganske ung her i landet, har en smuk og righoldig udstilling, der omfatter alle overgange fra råsilken sidder om kokonen, til de farvede tråde stråler i lækre silketøjer.
Det mærkelige og glædelige er, at dansk silke skal være den bedste i verden. Endvidere ser man porcelæn fra Den kgl. Porcellænsfabrik, fajance fra Aluminia, elektromotorer fra "Titan", bandager, motorcykler, cigarkasseetiketter, havregryn, tapeter, støvsugere, fiskeruser, skrivebordsstole, jernsenge, elektriske strygejern, gulvfliser, flygeler, vaskemaskiner, trappeautomater, caloricpunsch, "patent-komodesenge", autopianoer, nederdelsafrettere o.s.v. o.s.v. Der er Aa's lås, der er kabler og trådprøver fra Nordisk Kabel- og Traadfabrik", der er Valdemar Poulsens telegrafon, og der er Ellehammers flyvemaskine. Nydelige kunstvævede arbejder er der. Der er tagpap fra Dortheasminde og "fødevarebeskyttere", håndklædeholdere og kunstige blomster.
Der findes, som man ser, et rigt udvalg fra det største til det mindste.
Noget af det mest interessante er modellen til den flyvemaskine, hvormed Ellehammer som den første i Europa, hævede sig fra jorden og derved vandt en større præmie.
Af lokale udstillere findes på hele rejsen kun én, nemlig fabrikant Spindler, der viser en smuk samling glasmosaik og buet og kuplet glas.
Hr. Spindler er som bekendt indehaver af den eneste fabrik i Danmark, der tilvirker buet og kuplet glas. Denne virkelig seværdige udstilling er anbragt på det underste dæk.
Adskillige håndværkere og fabrikanter her i byen har benyttet sig af den tidligere udbredte invitation til at udstille, og fra i aften vil man om bord finde udstillinger fra Cohrs sølvvarefabrik, I. P. Schmidt jun,'s cigarfabrik, bogbinder Vent samt muligvis smedemester H. Møller.

Besøgstallet:
I Vejle havde Jylland besøg af i alt 8.586 gæster. Her i byen skulle der gerne være mindst lige så mange.

Sidste gang Fregatten gæstede Fredericia var i 1848, da den overførte husarer til fæstningen.
Kunne den gamle fregat tale, ville den sikkert udbryde: Ak, hvor forandret!.

Kommuneskolens børn er af "Dansk Arbejde" inviteret til at aflægge et besøg om bord i morgen eller på fredag mellem kl. 10 og 12 formiddag.
Udstillingen er åben i dag, i morgen og på Fredag fra kl. 10 formiddag til kl. 10 aften. Som allerede meddelt er der restauration og koncert om bord. Muligvis bliver der også lejlighed til en svingom på de historiske planker.
Vi anbefaler alle at aflægge et besøg på Jylland. Den gamle sejler er morsom at se på og ustillingen interessant og lærerig.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286
SIDST OPDATERET DEN: 14-03-2024 13:02:19