FREDERICIAS HISTORIE
Personnavne der knytter sig til byens historie.
Samlet og redigeret af Erik F. Rønnebech ©


Peter Jacques Dupont
(1857-1922)

Peter Bager

Født i Fredericia 14. december 1857 Kongensgade 67, som søn af bagermester Jacques Jacob Dupont og Catharina født Dupont. Han døbtes i Reformert Kirke den 24. januar 1858.
Han blev udlært cigarmager og var aktiv ved genrejsningen af den socialdemokratiske bevægelse i Fredericia 1886, som udgik fra I. P. Schmidts cigarfabrik, og var partiets første formand og med i ledelsen indtil 1920.
Senere blev han selvstændig med et lille brødbageri der lå ved siden af stubmøllen på Østervold. Derfor kom han til at gå under navnet "Peter Bager". Senere drev han en lille brød- og tobaksbutik i Kongensgade.
Socialdemokratiet arrangerde nogle år en fest på arbejdernes festplads Hyby-Lund, for de arbejderbørn, der ikke kom på ferie. De første år festerne holdtes, forærede han wienerbrød og sodavand til disse børn. Da tilslutningen blev så stor at han ikke selv kunne magte opgaven, søgte han fagbevægelsen om støtte.
Børnene samledes på Axeltorv, og så gik det med musik i spidsen, ud til festpladsen.


PETER "BAGER" STÅR HER I 1913 PÅ FESTPLADSEN VED HYBY-LUND, OMGIVET AF GLADE BØRN.

En mindesten med en portrætmedaljon er rejst på den fhv. festplads med indskriften PETER DUPONT.
Peter Dupont døde ugift den 27 august 1922 af lungekræft og begravedes 3. september på Reformert Kirkegård. Hans gravsten blev fornyet i 2007.

FD 28/8 1922
Dødsfald
Cigarmager P. Dupont er i går afgået ved døden på sygehuset her i byen.
Den afdøde var en af byens kendte skikkelser. Han hørte til socialdemokratiets veteraner og spillede en tid en politisk rolle, måske ikke mindst i kraft af sit martialske (krigeriske) ydre, der gav ham en lighed med Frederik d. 7. Han havde megen tid til sin rådighed, og han var folketingsmand L. Rasmussen en tro følgesvend på de politiske turnéer her i kredsen i 1890'erne, uden at han dog nogensinde tog ordet.
I en årrække var han selvskreven dirigent ved alle politiske møder her i byen, hvor socialdemokratiet havde flertal, og han forstod at holde styr på urolige elementer, men ellers kom han ikke til at indtage nogen fremtrædende stilling.
Ved et enkelt byrådsvalg opnåede han et betydeligt antal stemmer uden dog at blive valgt, og senere blev han ikke opstillet.
Yngre kræfter gjorde ham rangen stridig. I de senere år kom han mere og mere til at stå i baggrunden, og hans popularitet indenfor partiet var tilsyneladende i aftagen.

Peter Duponts gravsten

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286