6/12 1933
Planerne om et nyt, moderne hotel i Fredericia.
Arkitekt Gundelach-Petersens sidste tegning til det projekterede
hotel på hjørnet af Norges- og Danmarksgade.
Ang. planerne om mulig opførelse af et nyt moderne hotel her i byen afholdtes i aftes et møde i forsamlingsbygningen.
Ingeniør Baagø bød på det nedsatte udvalgs vegne, velkommen og redegjorde derefter for arbejdet for skabelsen af et nyt, moderne hotel. Udvalget har udarbejdet en ny tegning til hotellet samt overslag over udgifterne.
Efter overslaget vil selve bygningen koste 410,000 Kr., og når hertil lægges grund, arkitekt og ingeniørhonorar, kurstab ved prioritering, uforudseelige udgifter m. m., kommer man op i en sum af 580.000 kr. Monteringsudgifterne vil andrage 135.000 kr. Salget af ubenyttet grund med ejendom ventes at kunne indbringe kr. 35.000 kr., og indskydes 20.000 kr. som driftskapital, kommer man op på en samlet startkapital af kr. 700.000.
Prioriteringen tænkes ordnet ved kreditforenings- og hypotekforeningslån på tilsammen 350.000 Kr., en 3. prioritet på 50.000 Kr., en 4. Prioritet (A/S De danske Spritfabrikkers grund) på 75.000 kr. og 5. og 6. prioritet (kommunen). Når dertil lægges en eventuel aktiekapital på 125.000 kr., er man oppe på de 700.000 Kr.
Hotellet må regne med 48.000 kr. i omkostninger, 10.000 kr.til vedligeholdelse, ca. 38.400 Kr. i afdrag, forrentning, skatter m. m. Varesalget menes at kunne andrage ca. 200.,000 Kr. og leje af Værelser 50.000 Kr. Der vil derefter kunne fremkomme et rimeligt driftsoverskud,
Meldingerne om, hvorvidt et sådant hotel kan betale sig, er delte. Udvalget har derfor henvendt sig til et københavnsk revisionsinstitut, der reviderer talrige hotelregnskaber, og erfaret, at tallene er særdeles nøgterne.
Efter at disse oplysninger var givet, fulgte en ret livlig diskussion, hvori deltog herreekviperingshandler Jørgen Jasper, arkitekt Billund, ingeniør Baagøe, borgmester Frantz Hansen, konsul Loerh, landsretssagfører Norvang, købmand Carl Weimar, direktør Havnsø, købmand Jens Chr. Nielsen m. fl.
Uden at komme ind på enkeltheder i forhandlingen, der må betragtes som fortrolig, skal vi nævne, at der blandt talerne var enighed om det heldige i, at byen får et moderne hotel.
Ombygning eller nyt fra grunden.
Foranlediget af en forespørgsel oplystes det, at der er udarbejdet tegninger til en udvidelse og modernisering af hotel "Victoria". Der tænkes bygget en etage på hotellet, således at der kan indrettes moderne værelser. Planerne vil dog kun blive realiseret, dersom der ikke opføres et nyt hotel.
Hvis der er mulighed for bygning af det ny hotel, er flertallet indenfor byrådets kasse- og regnskabsudvalg villig til at anbefale byrådet at deltage i prioriteringen med et beløb af 100.000 kr. Kasse- og regnskabsudvalget har modtaget henvendelser fra flere hoteller om kommunal støtte til eventuel modernisering, men har endnu ikke taget stilling hertil.
I denne forbindelse kan der nævnes flere udtalelser om, at de nuværende hoteller også ville have fuld eksistensberettigelse, selvom der byggedes et nyt hotel, idet der altid her i byen ville være god brug for hoteller af forskellig størrelse.
Flere talere fremhævede vanskeligheden ved, i en tid som den nuværende, at tegne en aktiekapital på 125.000 kr. og det henstilledes som praktisk, at udvalget søgte forhandling med en dygtig hotelmand, der selv indskød f.eks. 50.000 og opefter, i hotellets drift, og derefter selv blev interesseret i denne. Skulle der desuden tegnes et beløb blandt byens borgere, ville dette antagelig ikke volde vanskeligheder. især ikke når der også tegnedes aktier på få hundrede kroner.
Ingeniør Baagø svarede, at udvalget havde haft en lignende tanke, og det var ikke umuligt, at man kunne finde sådan en kapitalstærk leder.
Der skal arbejdes videre på sagen.
Det vedtoges sluttelig at nedsætte følgende udvalg til at arbejde videre med sagen:
Ingeniør Baagø, stadsingeniør Bardram, landsretssagfører Norvang, og købmand Jens Chr. Nielsen.
Det henstilledes, at alt arbejde ved det eventuelle nye hotel, så vidt muligt blev udført i Fredericia. Ingeniør Bogø lovede, at henstillingen skulle blive taget til følge i størst muligt omfang, samt at udvalget ville fremskynde alt arbejde mest muligt. Hvis planen kan gennemføres er det hensigten, at hotellet skal stå færdig, når Lillebæltsbroen og dermed Fredericia ny banegård tages i brug.
Indvielsen:
Hotel Landsoldaten blev først indviet på den gamle spritfabriks grund i 1938. Som forpagter ansattes direktør Kaj Olesen.
Hotellet blev bygget af "Fredericia Ejendoms Kompagni" der havde købt grunden hvor spritfabrikken havde ligget fra 1838 til 1936.
I tilslutningen til hotellet byggede Dansk Købestævne en biograf de kaldte Kosmorama men senere omdøbte til Palads. Biografen havde indgang fra Danmarksgade og udgang i hotellets gård i Norgesgade. Biografen afløste den gamle Kosmoramabiograf i Gothersgade. Paladsbiografen lukkede i 1972.
30. april 1944 blev hotellet schalburgteret af Peter gruppen. Der opholdt sig 80 gæster på hotellet da schalburgtagen skete og heriblandt en del tyske officerer, som fejrede de soldater der var kommet hjem fra Stalingrad. Det var Petergruppen ikke klar over og tyskerne opfattede i første omgang sprængningerne som sabotage, til de blev klar over at det var deres egne håndlangere der stod bag. Ingen af gæsterne eller personalet kom dog til skade.
Fire dage senere besluttede byrådet at indmure Landsoldatstatuen.
Det landskendte hotel blev i 1995 nedlagt til fordel for et nybyggeri ved Fredericiahallerne, og ombygget til 20 ejerlejligheder og med elevator i den gamle hovedindgang i Norgesgade.
|