HOVEDVAGTEN VED PRINSENS PORT

opført 1735.

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Ved byens porte og foran kastellet var opført vagtbygninger. Hovedvagten er vagtbygningen ved Prinsens port. Indtil Danmarksporten blev opført, var bygningen dobbelt så lang, idet der var tilbygget et stokhus hvor der sad straffefanger der arbejdede som slaver på fæstningen. Hovedvagten blev benyttet til sit formål i 200 år fra 1735, da den blev opført, til 6. okt. 1934, hvor den militære vagt blev nedlagt her og flyttet til regimentsmusikkens forladte lokaler i Prinsessegade. I dag benyttes den kun som vagtbygning 5. og 6. juli.
Ved byens porte blev der også opkrævet accise af varer der indførtes i byen af bl.a. omegnens fiskere, bønder og gartnere, for evt. at blive solgt på byens torv. Accise var en form for skat på varer som indførtes til købstæderne, hvor al handel skulle foregå. Størstedelen af accisen tilfaldt kongens kasse. I andre byer havde man acciseboder ved byens porte.


17/8 1882
(Forlangt indrykket)
Hr. Redaktør!
Må det være mig tilladt gennem Deres ærede blad, at rette en forespørgsel om, hvorvidt vagtkommandøren ved hovedvagten er berettiget til at forbyde byens borgere at passere med vogn foran Landsoldaten når musikken spiller der. Jeg kom nemlig i aftes mellem kl. 9-10 kørende med et læs korn ind gennem Prinsens Port, men blev her anholdt af vagtkommandøren og betydet, at jeg skulle passere vejen forbi købmand Høyrups ejendom. Det var imidlertid for sent, til at jeg kunne få vendt, og jeg måtte så, efter nogen parlamentering finde mig i at køre ad Norgesgade. Jeg kan forstå, at skildvagten har ordre til at bede kørende om så vidt muligt at benytte vejen bag om monumentet, men at forbyde folk at køre ad landevejsgaden, synes mig dog at være et vel stærkt stykke, og jeg tillader mig derfor at drage sagen frem for offentligheden, for om muligt at bevirke en forandring i dette forhold.
S. A. Deleuran
Prinsessegade nr. 69


6/8 1934
Hovedvagten flyttes i eftermiddag.

Hovedvagten bliver i eftermiddag kl. 5 flyttet fra sit nuværende kvarter ved Danmarksporten til regimentsmusikkens hidtidige musiklokaler i Prinsessegade over for kasernen (Seidelins).


DEN 250 ÅR GAMLE, FREDERICIANSKE TRADITION, DER FORSVINDER
Da hovedvagten blev nedlagt som vagtbygning i garnisonen.
8. oktober 1934

Den gamle hovedvagt blev, som omtalt i lørdagsnummeret, nedlagt som vagtbygning i garnisonen. Dermed forsvinder vel egentlig den sidste rest af udtryk for, at byen er en gammel fæstningsby.
Vagten ved byens porte, og byen er en smuk ca. 250 år gammel tradition og idyl fattigere, og det er ikke uden skuffelse og vemod, at mangen en borger, for hvem netop vore smukke volde med porte og skildvagt bag, var en stolthed, nu må resignere og finde sig i at dette smukke går over i historien som et minde.
Da vagtafløsningen lørdag eftermiddag kl. 17.00 for sidste gang skulle afmarchere fra den gamle vagtbygning, lod vagtinspektøren i garnisonen, overofficiant E. H. Enevoldsen, vagtholdet træde an foran bygningen, og udtalte derefter under præsenteret gevær, følgende:
"Når dette vagthold nu afmarcherer fra denne gamle bygning, som det sidste hold igennem et spand af mere end 200 år, så undlader jeg herved ikke som vagtkommandør, at minde om, at her har slægtled efter slægtled af Danmarks ungdom i dette lange tidsrum stået på vagt påbegyndt ikke alene for det, der i snævreste forstand skulle vogtes indenfor byens grænser, men som et levende indtryk for vort folks vilje til vagt og værn for vort gamle fædreland.
Vi, der har haft den ære, at være det sidste vagthold her ved byens port, vil senere i livet med glæde og stolthed mindes dette, og give Gud, at Danmarks ungdom aldrig mp miste viljen til at vogte og værne om vort gamle, elskede fædreland."
Imens dette stod på, havde fotograf Arling taget et par fotografier af den lille cheremoni, hvorefter vagten afmarcherer for sidste gang.



HOVEDVAGTEN 1864


DANSKE SOLDATER HAR OVERTAGET HOVEDVAGTEN EFTER ØSTRIGERNE 1865


VAGTEN 1881


SKILDVAGT VED HOVEDVAGTEN INDEN DEN BLEV AFKORTET 1910


VAGTHOLD 1910


VAGTHOLD 1914


HOVEDVAGTEN FØR AFKORTNINGEN 1914


SIDSTE VAGTSKIFTE INDEN VAGTEN NEDLÆGGES 6/10 1934


2005


MARTS 2019


29 MARTS 2023


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286