Ullerup kirke på Fredericia Nørremark blev nedbrudt i 1654 og en del af materialerne genanvendt i Trinitatis kirke. Kirkegården kunne dog ikke flyttes.
Jorden på kirkebakken eroderede efter mange års pløjning så meget, at man nåede ned til gravene og begyndte at pløjede skeletdele op.
5/7 1912 kunne man i Fredericia Dagblad læse:
Forleden rejstes en smuk ca. 3½ m. høj mindesten på Ullerup Kirkebakke. Stenen står på en muret kampestenssokkel, der er formet som en lille høj, som omkranses af en halv snes større sten. I den sydlige side af højen, den der vender mod kirke- og kirkegårdspladsen, er et muret benkammer.
Da kirkebakken er en af de højeste bakker på Fredericia Nørremark, kan den smukke mindesten ses i vid omkreds. Den ses således let fra landevejen mellem Stovstrup og Fredericia. På stenen, der for oven er formet som et kors, står følgende indskrift:
Ullerup Kirkebakke.
Fredløse I jer fjæle
på sidste hvilested.
Gud give, eders sjæle
må eje himlens fred.
|
Kirken indflyttet til Fredericia 1654.
Verset er en hentydning til, at der stadig oppløjes menneskeben på kirkegårdspladsen. Det er meningen, at de fremefter opsamles og henlægges i nævnte benkammer. En del er der allerede.
Det er en meget smuk mindesten, og døvstummelærer Larsen fortjener tak, fordi han har fået den rejst, ligesom også de mænd, der har ydet bidrag til den.
Desværre er der nok ikke indkommet et så stort beløb som påregnet, så der kan vist nok endnu ydes bidrag, og jeg formoder, at en og anden, der endnu ikke har bidraget til stenen, ved at se den vil være villig til også at yde et bidrag, thi det er, som sagt, en mindesten. Pladsen omkring den bør senere indhegnes, og det var også ønskeligt, om man kunne få en lille sten med indskriften: "Sct. Folkvards kilde", rejst ved siden af den gamle lægedomskilde nedenfor kirkebakken.
Enkelte munkesten fra kirken indgår i Hannerup kirkes murværk. Døbefonten kom til Trinitatis kirke, hvor også granitkvadre med romanske ornamenter fra Ullerup kirke kan ses indmuret ved kirkens indgang.
|