FDF's MUSIKKORPS I FREDERICIA 1956-1959

Bygget på personlige erindringer og artikler i Fredericia Dagblad

© Erik F. Rønnebech 2021

   



HØR ET FDF-ORKESTER SPILLE.

18. juni 1956
Folk langvejs fra til præstegårdsmødet i Pjedsted.
1000 mennesker til eftermiddagens møde med folketingsmand Buhl, mere end 1.500 til friluftssangspil og bålfest.


Pastor Ravn, Pjedsted th., byder velkommen til årets sommerstævne. På billedet ses et udsnit af de mange mennesker der ikke blot fyldte bænkeraderne foran scenen, men ogå de omliggende skråninger.

Ungdomsstævnet i den skønne præstegårdshave i Pjedsted er efterhånden ved at være en institution inden for det kristelige - nationale ungdomsarbejde.
Fra en mere beskeden start i sin tid er det årlige møde efterhånden vokset til at blive noget nært gigantisk af omfang, og denne udvikling manifesterede sig også ved stævnet i går, som i det dejlige vejr havde samlet mere end tusinde deltagere.
Og det er efterhånden ikke blot unge og for den sags skyld ældre fra Fredericia og Fredericiaegnen der mødes i pastor Ravns dejlige have, eller park må man vel kalde den. Det er også unge fra andre af Sydjyllands egne. Privatbiler og busser fyldte op på sportspladsen i nærheden af præstegården, og der sås mange biler med numre fra de sydjyske amter. En ungdomsudflugt fra Skals nord for Viborg havde på forhånd fået tilladelse til at slutte dagen i Pjedsted.

Bænkerader og plæner fyldt med mennesker.
De mange mennesker blev budt velkommen til præstegården med toner.
FDFs dygtige orkester fra Fredericia var som sædvanlig mødt op og spillede på pladsen bag hovedbygningen, medens mødedeltagerne strømmede til.
På plænen nedenfor den komplet udstyrede friluftsscene var der stillet bænkerader op, og de fyldtes i løbet af få minutter. Derefter lejrede folk sig på plæner og skråninger, et både festligt og broget folkelivsbillede.
Pastor Ravn, Pjedsted, indledede stævnet med at byde velkommen til de mange mennesker. Til gymnasterne, der var kommet fra Sydslesvig, og til eftermiddagens taler, folketingsmand M. Buhl, Tørring.
Efter at man havde sunget "I Danmark er jeg født", fortsatte pastor Ravn med at sige, at når man holder stævne i Pjedsted, så er det ikke blot for at få en dag ud af det i smukke naturskønne omgivelser, men også for at høre noget af det, der lyder til os ovenfra. Man sang derpå "Det som lysner over vangen".
Efter Buhls tale sang man "Jeg har båret lærkens vinge" hvorefter der var gymnastikopvisning og folkedans.
Den ene plæne ryddedes og ind marcherede med dannebrog i spidsen, et hold af kvindelige gymnaster fra gymnastikforeningen "Dan" i Flensborg. Efter at være trådt an på plænen, sang de blåklædte piger to vers af en slesvigsk sang, og deres leder bragte en varm tak til værterne i Pjedsted for god og venlig modtagelse. "Når vi i dag er med til dette stævne," sagde hun bl.a., "da føler vi os ikke så meget som gymnaster, men mere som repræsentanter for hundreder af ligesindede syd for grænsen."
Pigerne gav derpå en opvisning, der i hvert fald lod forstå, at de også følte sig som gymnaster, for hvem det er en ære at vise det bedste de har lært. Det var en både smuk og stilfuld gymnastikopvisning.
Efter at man havde holdt spisepause, hvorunder folk sad spredt over haven med madkasser og madkurve, fortsatte stævnet med en smuk opvisning i folkedans, også ved flensborgpigerne, der var iklædt i originale sydslesvigske folkedanserdragter. Deres udmærkede præstationer blev hilst med stort bifald.

Et godt sangspil af fine amatører.
Hen på aftenen strømmede endnu flere mennesker til, og da man startede med opførelsen af Hostrups dejlige sangspil "Soldaterløjer" på den smukke lille friluftsscene, sad mere end 1.500 mennesker bænket omkring scenen, og de fik alle en herlig oplevelse, for stykket passede så fint til stemningen og den dejlige natur, og de medvirkende amatører stod for nogle pragtfulde præstationer.
Der var blevet øvet flittigt i de forløbne aftener under dygtig instruktion af pastor Fonsbøl fra Gaarslev. De medvirkende høstede hver for sig stort bifald. Pastor Spangsberg, Børkop, i rollen som magister Glob, maskinmester Nielsen, Pjedsted som prokurator Barding, maskinmester Pedersen, Brejning, som godsejer Lange, forvalter Rasmussen, Pjedsted, som kunstmaler Anker. Gartner Poulsen, Brejning, som Mads og frk. Bjerre Basse, Pjedsted, som frk. Emilie Lange. Ganske naturligt var der mange fremkaldelser ved stykkets slutning.
Efter spillet spredtes man på ny ud over haven, og nu tog man fat på sanglegene, som i de efterfølgende timer gik lystigt over plænerne. En overgang truede det med en regnbyge, men regnen holdt sig borte.

En manende tale ved et smukt bål.
Kl. 22 præcis tændtes et bål midt i dammen nederst i haven. Samtidig tændtes i dusinvis af bækkener rundt om dammen på den anden side af broen, og omkring det enestående skønne sceneri af bengalsk belysning, samledes nu de mange hundrede unge. Pastor Friis, Gauerslund holdt båltalen og sagde bl.a.:
"Vi hørte i eftermiddag om en ungdom, der finder livet uden glæder, uden virkelige værdier. Jeg tror ikke mange af de unge, som i aften er samlet om dette bål, har samme indstilling. Jeg tror ikke i hører til dem, som ikke øjner et mål højt oppe og langt fremme som i higer efter at nå. Når vi er samlet om dette bål, da føler vi en forunderlig stemning. Bålet har en mærkelig evne til at kalde på noget i os, få os til at føle, at der er andet her i tilværelsen end hvad der kan ses med øjnene eller gribes om med hænderne.
Man sluttede med sangen "Vi er børn af sol og sommer", hvorefter pastor Fonsbøl, Gårslev bragte en varm tak til præsteparrene fra Pjedsted og Børkop. Pastor Ravn og frue for at have lukket den dejlige have op for ungdommen og pastor Friis og frue for deres medvirken gennem alle årene. Denne gang er den sidste, pastor Friis medvirker som fungerende præst, men vi håber at se præsteparret i Gauerslund blandt os i mange år fremover. Han udbragte et kraftigt besvaret leve for de to præstepar. Man sang derefter "Altid frejdig når du går", hvorefter pastor Friis takkede for de mange gode minder om stævnerne i den dejlige præstegårdshave.



22/6 1956
Sct. Hansfest ved Østerstrand.
Igen i år arrangerer KFUM og KFUK's afdelinger sammen med FDF og FPF Sct. Hansfest ved Østerstrand. Disse aftener er efterhånden blevet fast tradition i Fredericia, og hvert år tager mange folk ud til stranden for at fejre midsommeraftenen der.
Ligesom sidste år starter man fra Axeltorvet, alle afdelinger i processionen og med FDF's orkester. Båltalen bliver i år holdt af pastor Phillipsen, Fredericia. Der bliver ligeledes forskellig underholdning ved stranden, og når bålet er brændt ned, slutter man med et fakkeltog til torvet.
Man må håbe på at vejret må blive godt. Programmet, der bliver solgt ved stranden, går til dækning af Sct. Hansfestens arrangement.

25/6 1956
Sct. Hans-aften med dejligt vejr.
Stor tilslutning til det gode arrangement ved Østerstrand.
For en gangs skyld oplevede vi en Sct. Hans aften uden kulde eller regn.
Det var vist også noget af et tilfælde, for fra andre kanter af landet meldes om regnfrakker i brug og opslåede paraplyer, men her holdt vejret sig, og Sct. Hans aftenen blev noget af en folkefest, som den kan rumme, når vejret tillader det.
De kristelige foreningers Sct. Hansfest ved Østerstrand trak som sædvanligt mange mennesker til. Allerede i de første aftentimer samledes folk ved Østerstrand, og da de forskellige spejderkorps og FDF's orkester marcherede gennem gaderne, fulgte mange med.
Medens lysende bål flammede op langs kysten, også på den fynske kyst, fulgte mange hundrede mennesker det program, som var lagt for festen ved Østerstrand.
Efter en velkomst og en fællessang, holdt pastor T. Phillipsen båltalen, der egentlig ikke var nogen båltale, fordi den blev holdt før bålet tændtes. Pastor Phillipsen talte meget smukt om det danske flag. Ved en eller anden lejlighed sker det, at vi ser dette flag for første gang og da bliver det os rigtig bevidst, sagde han. For mig selv skete de en dag, da jeg som ung mand sad ved havnen i Piræus og pludselig opdagede Dannebrog veje fra stormasten på et dansk skib, der lå på rheden. Taleren fortsatte med at fortælle om den sønderjyske og den sydslesvigske befolknings følelser for det smukke Dannebrog, verdens smukkeste flag, og pastor Phillipsen gengav mange oplevelser, der bevidnede den kærlighed til land og flag, der lever i grænselandet. Til slut pegede han også på det kristne vidnesbyrd der består af korsbanneret.
Efter et trefoldigt leve for Danmark og midsommersangen, overtog spejderne arenaen, og i den næste times tid blev de mange mennesker som fyldte strandbred og skråninger, underholdt med et afvekslende program af optrin og sketsches, der vakte stort bifald.
Hen ad kl. 22, da mange andre bål var brændt ud, tændtes endelig det store bål, og de mange mennesker nød den skønne midsommerstemning på det smukke sted.
Efter at bålet var brændt ud, gik spejderne i fakkeltog gennem byen til Axeltorv, hvor faklerne kastedes i bål.


2/7 1956
3-400 fra Fredericia til indvielse i Daneborglejren.


FDF's orkester med dirigent Erik Hansen (Gnist) giver koncert ved indgangen til lejren 1/7 1956

I strålende sommervejr og i overværelse af 3-400 mennesker indviedes den moderniserede og udvidede FDF-lejr "Daneborg" ved Juelsminde i går eftermiddag, den 1. juli. Der blev holdt en række taler og skænket mange gaver i dagens anledning. Den store forsamling som havde lejlighed til at se, hvad man havde fået for de 55.000 kr, restaureringen beløber sig til, gav udtryk for tilfredshed med de nye lokaler og taknemmelighed for de rammer, der er skabt til ungdomsarbejdet.
Højtideligheden indledtes med at overlærer G. Hofdahl, Fredericia, læste en prolog skrevet af en gammel FDF-dreng og formet som en hyldest til stedet.
Godsejer Ejnar Viggo Schou der i sin tid skænkede grunden, hvor bygningerne ligger sagde bl.a.:
"Daneborgs første fløj kostede 3.000 kr. og den sidste 55.000 kr. Der er ofret mange penge nu, men det har glædet mig hver gang jeg kom herned at iagttage, hvordan arbejdet skred frem, Vi har haft en ualmindelig dygtig tømrermester Hjort Petersen fra Fredericia. Gamle FDF'ere der har dannet en forening, skænkede bogstaverne til lejrens navn. Kredsfører Erling Mortensen skænkede en klokke.


Børnehjælpsdage september 1956 1/9 1956
En festlig og vellykket optakt til de store børnehjælpsdage.

Den første af de to store børnehjælpsdage oprandt med strålende sensommervejr. Folkefestens arrangører og initiativtagere lod ikke solen lokke længe. Alle var tidligt på benene og forventningerne op et par vellykkede og indbringende dage steg med solen i øst. Kan vejret holde, vil det være et stort plus for hele arrangementet, og naturligvis håbes der på fortsat sol og varme. Men optimismen kan ikke være 100%. Man har uheldige erfaringer fra forudgående dage, hvor morgen- og eftermiddagssolen afløstes af regnbyger i eftermiddagstimerne.
2-dages arrangementet fik den bedst tænkelige optakt i aftes. I det for en gangs skyld helt lune aftenvejr havde en mængde fredericianere samlet sig på Axeltorv for at overvære byorkesterets sidste sommerkoncert. Orkesterets udmærkede præstationer høstede som sædvanligt stort bifald. Lidt før kl. 21 startede det store fakkeltog fra torvet. Det var ungdomsorganisationernes juniores, der var stillet til rådighed som fakkelbærere, og det blev til et imponerende optog. Hele tre orkestre gik med, nemlig Jernbaneorkesteret, FDF's orkester og DUI's orkester. I hundredvis af mennesker fulgte optoget ad dets rute gennem Jyllandsgade, Dronningensgade, Sjællandsgade, Gothersgade, Danmarksgade og Vendersgade til Rådhustorvet.
Efter ankomsten til Rådhustorvet kastedes faklerne i bål, og derefter talte borgmester Arent fra rådhusets balkon.
Jeg takker byens unge for denne smukke form for medvirken til et godt resultat af børnehjælpsdagene, sagde borgmesteren bl.a. Vi holder børnehjælpsdage for at hjælpe de bestående børneinstitutioner og for at skaffe de penge, der er en betingelse for støtte fra stat og kommune. Samtidig håber vi, at der i år skulle blive så mange penge til overs, at der kan blive midler til en ny ferieinstitution til børnene. Jeg opfordrer derfor til alle at støtte efter evne og med hjerte, skønt tiderne kan være vanskelige og pengene små.
Borgmesteren omtalte videre, hvorledes børnehjælpsdagene gennem årene har givet store resultater til gavn for den gode sag. Han takkede for det uegennyttige arbejde og håbede, at værkfører Effenberger på ny engang kan føre sine tropper frem til succes.
Han advarede kritikerne af børnehjælpsarbejdet mod at skade en god sag. Det er bedre at et barn kommer uberettiget med under hjælpen, end at det går ud over nogle, sagde han og sluttede med på ny at opfordre til offervilje i dag og i morgen.

40 mands tyrolerorkester
Et af børnehjælpens største arrangementer, cirkus Becker & Zeilau, havde i aftes en særdeles vellykket generalprøve som viste, at der er noget om snakken når arrangørerne fortæller at cirkusforestillingen er værd at se. De mange agerende boltrede sog, som om de aldrig havde bestilt andet end at optræde i manegen. Det gælder akrobater, kunstcyklister, linedansere, luftakrobater, dansere o.s.v.
De to direktører Becker og Zeilau overværede naturligvis generalprøven og udtrykte deres glæde over den dygtighed, deres artister udfoldede.
At cirkus Becker & Zeilau er lagt op i det helt store plan ses bl.a. af den omstændighed, at der er siddepladser til 1.500 mennesker. Gulvet er forhøjet så alle kan se godt og der er mange indgange og orkesterplads som i ethvert stort cirkus. Projektører mangler der heller ikke.
I sidste øjeblik er det lykkedes at få et 40 mands tyrolerorkester til Fredericia på børnehjælpsdagen. Orkesteret underholder i morgen eftermiddag. Man mangler værter til orkesterdeltagerne, som skal være i byen fra søndag morgen til mandag morgen, og de der vil påtage sig at være vært for en af medlemmerne i orkesteret, kan blot melde sig på Købestævnet.
Traditionen tro indledes børnehjælpsdagen i dag med post- og jernbanemændenes bøsserasling, gårdsangere, lirekasser mm. Post- og jernbanemændene startede fra banegården kl. 8 i trucks, hvor glade børn sad og viftede med dannebrogsflag. De var naturligvis lige som post- og jernbanemændene, forsynet med raslebøsser. Foran optoget gik en jernbanemand, som med trompetfanfarer bekendtgjorde, at nu foregik der noget.
Gårdsangerne og lirekassemændene udgik kl. 9 fra Sct. Joseph hospital. De var et festligt syn i fantasifulde kostumer og vakte jubel hvor de kom frem. Det var kendte borgere der havde formummet sig bag fiskekone- og sørøverkostumer, og man genkendte bl.a. fru Ingeborg Kaiser (Dagmargaarden) kioskejer Tobiesen og borgmester Arent blandt lirekassefolkene. Formiddagen igennem kunne man høre lirekassemusik og gårdsang i byens gader, og det var adskillige mønter, som forsvandt de energiske musikanters raslebøsser.


Ungarnshjælpen 1956 9/11 1956
Fredericia børn samler ind til ungarske børn.
Børnehjælpskomitéen har, som allerede nævnt, arrangeret en storstilet ungarnsindsamling som finder sted i morgen eftermiddag.
Det bliver Fredericiabørn der samler ind til ungarske børn.
En halv snes ungdomsorganisationer vil besøge alle husstande i Fredericia og det nærmeste opland. Kl. 14 samles de unge på rådhustorvet, og straks efter begynder indsamlingen. Hver ungdomsorganisation har fået udleveret en stump af et bykort, så de kan se den rute, de skal operere på.
Der vil blive indsamlet såvel penge som beklædningsgenstande. Man vil gerne have tøj til børn i alle aldre, fra spædbørn til børn i konfirmationsalderen og man vil sætte pris på, om tøjet er pakket ind i papir. 15 lastvogne følger med på ruten for at transportere det brugte men renvaskede tøj man håber at få skænket til de mange ungarske børn, som har mistet alle ejendele. Efterhånden som lastvognene bliver fyldt med tøj kører de til kommandogården hvor DKB'ere og sygeplejersker står parat til at sortere det.
Pengene indleveres på civilforsvarskontoret. To orkestre, nemlig FDF og DUI er med i indsamlingen, og alle deltagerne er udstyret med raslebøsser.

12/11 1956
En utrolig mængde tøj indsamlet til Ungarns børn.
I løbet af tre timer indsamlede Fredericias ungdomskorps lørdag eftermiddag 4.736,23 kr. til nødlidende ungarske børn, og der blev indsamlet utrolige mængder tøj, som hobede sig op i store dynger på kommandogården i Gothersgade. 15 lastbiler fyldtes med tøj i løbet af kort tid og flere af bilerne måtte køre to gange. DKB'erne (Danske kvinders beredskab) havde fuldt op at gøre med at modtage og sortere tøjet og der er sorteringsarbejde nok til den første uge. Man måtte tage adskillige værelser i brug på kommandogården for at få plads til de store tøjbunker og på loftet står i tusindvis af sko og støvler. Man havde kun bedt om børnetøj, men mange har også skænket tøj til voksne, hvad der naturligvis er god brug for. Det er bemærkelsesværdigt at se, hvor pænt tøj, der er blevet givet. Meget af det er nyt, og det hele er renvasket. Der er dog noget der skal repareres iblandt og også det sørger DKB'erne for at få ordnet.
Man havde naturligvis håbet på et godt resultat af indsamlingen, men pengebeløbet og det indkomne tøj oversteg langt forventningerne. Trods regnvejret gik børnene fra ungdomskorpsene til sagen med godt humør. Så at sige hver husstand blev besøgt, og end ikke oplandet gik fri. Orkestrene fra DUI og FDF var med til at sætte kolorit på indsamlingen.
De der ikke nåede at aflevere deres tøjgave, kan blot aflevere det tøj de kan undvære, på kommandogården, hvor der er åbent mandag, tirsdag, onsdag og torsdag 12-17.


17/12 1956
Den store juleudstillingsdag.
Dagen i går var den helt store juleudstillingssøndag i Fredericia.
Tusinder af mennesker var i gaderne i eftermiddags- og aftentimerne, og man fristedes til at tale om "Trængsel og Alarm" uden lige.
FDF's orkester formummet som nisseorkester, trak om eftermiddagen musicerende gennem gaderne fulgt af en mængde FDF'ere med raslebøsser. Ved landsoldaten var musiktribunen stillet op og mange mennesker ventede her i den kølige og fugtige skumringstime for at høre på "nissernes" musik. Der kom et stort beløb ind i raslebøsserne.
KFUM spejderne solgte æbleskiver ved Landsoldaten og ved Ryes plads i hele Weekenden og folk viste stor interesse for dette originale arrangement. Der var fuldt blus under æbleskivepanderne og afsætningen foregik på en måde, der var i overensstemmelse med enhver forretningsmands inderste drømme. Forretningsfolkenes smukke og ofte meget originale vinduesdekorationer vlev naturligvis beundret af mange promenerende. Foran mange udstillingsvinduer stod der tæt af mennesker.


7/9 1957
Frivilligt Pigeforbund holder basar i dag i Døvehuset.
Basaren åbnes i eftermiddag kl. 14 af pastor Andersen Mølgaard.
Kl. 16 marcherer FPF'erne gennem byen med FDF's orkester i spidsen.


26/10 1957
KFUM's eventyrmarked.
Vi gør opmærksom på at det er i morgen, torsdag eftermiddag, kl. 15, at KFUM åbner sit store eventyrmarked. Hver dag kl. 16-17 -20.30 og 21.30 bliver der gratis lodtrækning blandt publikum. Der er også tænkt på børnene. Der bliver fortalt eventyr til billedbånd (film), ligesom der findes en speciel børnetombola med numre til 25 øre med mange fine gevinster. Ligeså skal nævnes, at der sælges billige balloner.
Kl. 19.15 går FDF's orkester med musik gennem gaderne og slutter af i salen med et par numre.
Vi er sikre på at de tager børnene samt den øvrige familie med på KFUM de kommende dage. De skal ikke savne underholdning. Vær sikker på at de støtter en god sag.


19/1 1957 - Annonce


Nytårsfest i FDF 1957
FDF's første og anden kreds holder søndag den 27. januar den traditionelle nytårsfest, som i år er flyttet til det nye teater, hvor nytårsfesten holdtes i mange år, inden teaterets ødelæggelse. Man håber at forældre og venner vil fylde salen, og der er lagt et stort og godt program. Landsforbundets formand, stiftprovst Poul Schou, Haderslev, har lovet at holde festtalen, og alene det borger for en fin aften. Orkesteret har i den sidste tid indøvet et helt nyt repertoire og er klar til at yde sit bedste. En munter underholdningsafdeling savnes heller ikke, og som afslutning opføres M. Jacobsens gribende spil "Ved vejen". Et optrin som vil tale til alle. Der kan ventes en rigtig festaften, og forsalget af billetter er begyndt hos boghandler N. P. Pedersen.

28/1 1957
700 til FDF-fest på teateret i aftes.
FDF I og II kreds holdt i aftes nytårsfest på teateret.
Den store teatersal var fyldt til trængsel og det vil altså sige, at ca. 700 drenge, forældre og andre interesserede overværede festen, der traditionen tro fik et særdeles vellykket forløb.
Efter at fanerne var blevet rullet ud, var der velkomstprolog, og man sang "Vi fik ej under tidernes tryk". Landsforbundets formand, stiftsprovst Poul Schou, Haderslev, holdt derpå festtalen og formåede både at holde børn og voksnes opmærksomhed fangen ved at fortælle minder fra et langt FDF-liv. Han hyldede kammeratskabet inden for FDF og sluttede med at opfordre alle FDF-drenge til at gå ind under ansvaret for medmennesket, og mest tage sig af den som er svagest, og derfor trænger mest til hjælp.
Det dygtige orkester underholdt med musik og FDF'erne opførte derpå optrinnet: "Hvorfor er Ole ikke i FDF?" der både var morsomt og lærerigt og som fik en fin udførelse. Der var også forskellig anden underholdning, der vakte stort bifald og ikke mindst fik den mystisk udseende elefant Jumbo, latteren til at runge i teatersalen. Orkesteret havde endnu en underholdningsafdeling, og efter at have sluttet af med marchen "Sons of the brave", hyldedes dirigenten, Erik Hansen, for det store arbejde han har udført. Han forlader for en tid orkesteret idet han skal aftjene sin værnepligt.
Som afslutningsspil opførtes "Ved Vejen" af skoleinspektør M. Jacobsen, Odense og alle sang væbnersangen.



HØR MELODIEN TIL VÆBNERSANGEN:

VÆBNERSANGEN

Væbner er vi - du og jeg -
Væbner kan vel ridder vorde,
men dog ej fra gadens horde,
kun ad pligtens lige vej.
Skjold og værge her vi vandt:
Ret kun ryggen og tal sandt !

Væbner er vi - du og jeg,
- vi vil vinde ridderspore,
ved at tjene kun det store,
på de mindste pligters vej.
Den, som byder, lyder først;
den, som tjener, han er størst.

Væbner er vi - du og jeg -
vi får len i Danmarks rig;
hvad vi når kan ingen sige,
bare fremad går vor vej.
Væbner ! følg din Herres bud !
Væbner ! gå din gang med Gud !


9/4 1957
Tirsdag den 9. april 1957 spiller orkesteret i Tirsdagsklubben på KFUM


3/7 1957
Grundlovsmøde i Snoghøj Stor Grundlovsfest afholder Soldatervennekredsen for Fredericia og Omegn onsdag den 5. juni 1957 i Snoghøj Park. Kl. 15 taler oberst Helge Jensen Fredericia og biskop Frode Beyer, Haderslev. Musik af FDF's hornorkester. I tilfælde af dårligt vejr afholdes festen i hotellets store sal. Madkurve kan medbringes. Alle er velkomne. Afslutning for ungdommen om aftenen ved soldaterhjemsleder Thing, Fredericia. Bestyrelsen.


23/6 1957
Sct. Hans 23/6 1957 spiller orkesteret til Sct. Hansfest på Østerstrand. Afgang 20.15 fra Axeltorv. Fakkeltog på tilbageturen.


1/7 1957
Stor tilslutning til mødet i Hvandlund
Kirkens Korshærs årlige sommerstævne i Hvandlund holdtes i går og prægedes af det smukke sommervejr. Tilslutningen var stor, ikke færre end et par hundrede mennesker havde samlet sig i anlægget da mødet indledtes af pastor Balslev.
Talere i år var sekretærerne frk. Mary Andersen og Aage Poulsen, København, samt gårdejer Kielerich, Gjerndrupholm ved Borup. Frk. Mary Andersen berettede i sit foredrag om arbejdet med afholdelsen af Kirkens Korshærs sommerlejre, medens Aage Poulsen fortalte om det store og ofte vanskelige arbejde inden for fængselsmissionen.
Gårdejer Kielerich beskæftigede sig med åndelige spørgsmål. Hans emne var "Hvad er grundlaget for vort liv og målet for vor stræben".
Der var kaffepause under mødet og der var underholdning ved FDF's orkester fra Fredericia som høstede stort bifald.
(Vi blev kørt derud og tilbage i taxier).


7/9 1957
Orkesteret spiller i Døvehuset til FPF's basar.


13/1 1958
Over 1000 spejdere til nytårsparade på Axeltorv


Byens ungdomskorps holdt i går den traditionelle nytårsparole. I den anledning bar alle gallasløjfe på højre skulder.
Mellem 1.000 og 1.100 spejdere deltog i paraden, og man havde derfor måttet dele den i to hold. FDF's 1. kreds, De Danske Pigespejdere, og FPF deltog i gudstjenesten i Sct. Michaelis kirke, som de fyldte til sidste plads.
I Trinitatis kirke samledes FDF II kreds. Det Danske Spejderkorps, Baptistmenighedens Spejdere, KFUK og KFUM spejderne. Det var i Michaelis kirke pastor Nissen prædikede og i Trinitatis kirke pastor Lindberg Andersen.
Efter gudstjenesten, der i år fandt sted allerede kl. 8.30, marcherede spejderne med musik i spidsen gennem byen. FDF's orkester og baptistspejdernes nyoprettede orkester spillede. På Axeltorv holdtes appel, og skoleinspektør M. Pedersen, Købmagergades skole, holdt nytårstalen.
Skoleinspektør Pedersen nævnte et eksempel med to brødre, som begge ville frem i verden. Den første udhuggede med andres hjælp, en obelisk med hieroglyffer, der skulle fortælle omverdenen om hans bedrift. Den anden broder lavede i ørkenen en dyb brønd og plantede en palmelund, hvor trætte rejsende kunne hvile sig. Med eksemplet ville skoleinspektøren sige, at der findes 2 slags mennesker som vil frem. Nogle der ikke tager det så nøje om det går ud over andre mennesker og nogle, der søger at være andre til hjælp og glæde. Det er sådan, at mens man kan forvinde de sår, man selv får når man lider uret, mærkes man i sindet af den uret, man forvolder andre, sagde skoleinspektør Pedersen. Heldigvis findes der mennesker af den slags, som vil gøre godt De bliver måske ikke så kendte, men de spreder lys og træder varsomt. De vil nødig gøre fortræd.
Jeg tror at de der har givet jer jeres spejderlove og væbnerløfter, vil hjælpe jer ind på denne vej, for at der kan blive en ungdom, som vil det rette, sande og gode. Lad da disse ord være en appel til jer på tærskelen til det nye år.


26/4 1958
Orkesteret spiller i gymnasiets aula i anledning af FPF's 5-års fødselsdag


23/6 1958
Sct. Hans aften ved Østerstrand March, koncert og fakkeltog ved Østerstrand.



ORKESTERET TIL FOTOGRAFERING MED GNISTS VIKAR, DIRIGENT HOLGER SØRENSEN, KOLDING.


31/6-1/7 1958

Orkesteret deltog som sædvanligt i årsmødet i Sydslesvig. Efter at have spillet til et eller to møder ude på landet lørdag den 30/6 om aften, hvor vi blev indkvarteret privat på gårdene, samledes de mange danske FDF-orkestre omkring Flensborg om søndagen den 1. juli til en march gennem byen ud til festpladsen, hvor de samledes i ét stort 300 mands. orkester, der spillede mellem talerne.
I alt deltog 24.700 i stævnerne den 1. juli. 18.000 i Flensborg, 4.900 i Slesvig og 1.800 i Tønning.
Spareklassebestyrer B. Bahnsen i Læk talte på mødet i Flensborg.


23/8 1958
Børnehjælpsdag.
Børnehjælpsdagen spiller orkesteret og samles lørdag den 23/8 aften i kastellet med et sammensat orkester bestående af FDF, Baptistspejdernes orkester og DUI's orkester dirigeret af musikdirektør Billesbølle.


15/12 1958
Juletrængsel i gaderne i går.
Byens forretningsfolk har lagt et stort arbejde i julepyntningen af deres forretningsvinduer, og de overdådige opbud af varer, nisser, lys og gran blev i går højlydt beundret af både børn og voksne. Der var eftermiddagen igennem trængsel på gaderne, men den mand, som foreslog sin kone, at de skulle gå en tur på volden med en bemærkning om, at - dér måtte da være plads", vandt ikke tilslutning. I går gjaldt det juleudstillingen. Man småfrøs og blev trådt over tæerne, men det var blot alt sammen med til at skabe julestemning.
Mange butikker havde rigtig gjort sig umage for at tiltrække børns og voksnes interesse. I et vindue spillede et vaskeægte nisseorkester, og andre steder vistes der film. Det samlede imidlertid et sted så mange mennesker, at bilerne ikke kunne passere på gaden, og så måtte man indstille filmforevisningen.
Små dramaer udspilledes foran mange vinduer, hvor børn, som blev fjernet med magt af utålmodige forældre, gav sig til at tudbrøle, men så snart man kom til de næste nisseprydede vinduer, var sorgen slukket.
Midt i det hele kom FDF's nisseorkester gennem byen og gav koncert på Landsoldatpladsen. Andre nisser samlede penge ind i raslebøsser, og det blev til adskillige kroner. Frelsens Hær sang julesalmer og raslede også mange penge ind til kulehjælp for byens trængende.


2/2 1959
FDF's nytårsfest.
Med trommehvirvler og klingende fanfarer fra blankpudsede Aida-horn, indledte man programmet for FDF's nytårsfest i teaterets store sal, som dannede rammen om den vellykkede aften. Efter åbningstableauet holdtes festtalen af medlem i FDF's hovedbestyrelse, driftsleder Vilner Skov, Helsingør, og han nævnte bl.a. den nytte, eller rettere den uvurderlige betydning det har, at man forstår at forene de tre hovedhjørnestene, som et frivilligt drengeorganisationsarbejde hviler på, nemlig: Den enkelte dreng, hjemmene og FDF- som institution betragtet. Vor mål må være, fremhævede Vilner Skov, at forældre og førere i FDF i samhørighed tilstræber en målbevidst opdragelse af den opvoksende ungdom, således at den, når tiden er inde, er i stand til at løse de problemer og opgaver, som bliver lagt i hænderne på dem.
Derefter trådte dirigenten for FDFs orkester, Erik Hansen, op på podiet og slog an til tonerne af den amerikanske marchkonge John Phillip Sousas "El Capitan". Orkesterafdelingen bød desuden på "Morgensang" fra N. W. Gades "Elverskud", menuet fra Heises opera "Drot og Marsk" samt Zimmermanns festlige flådemarch "Anchors Aweigh".
Programmet omfattede endvidere et optrin i to akter, hvis handling og titel var lånt fra Carit Etlars næsten klassiske roman om svenskekrigen - "Gøngehøvdingen".
Og efter endnu en musikalsk afdeling, sluttede pastor Andersen-Mølgaard den vellykkede og på én gang feststemte og højtidelige aften med andagt, som efterfulgtes af den alvorsfulde ungdomssang "Langt over lande…" som er skrevet af FDF´s egen store digter, forfatteren Rudolf Bruhn. Et værdigt punktum for en aften hvis indhold fuldt ud svarede til forventningerne.
P.

HØR MELODIEN TIL "LANGT OVER LANDE":


Andre engagementer mm.:
Hvert år marcherede FDF med musik i spidsen fra Fredericia til Gårslev, hvor vi spillede håndbold med de lokale og blev beværtet med frokist på pastor Fonsbøls store loft over præstegården. Når kampene var slut, marcherede vi videre til Børkop station hvorfra vi tog toget tibage til Fredericia.

Til fastelavn marcherede vi fra KFUM i Fynsgade ud ad Strandvejen til Hannerup Brovej. Ved den første jernbanebro svingede vi ind i skoven og hvor vejen svingede til venstre spændte vi tove ud mellem de store træer som fastelavnstønderne kunne hænge i. Når tøndeslagningen var slut gik turen tilbage til byen.

Det skete også at nogle af os var tidligt ude for at spille til morgensang ved sølv- og guldbyllupper. Som en slags betaling blev vi inviteret på kaffe og rundstykker. Vores faste tambourmajor var Johs Hansen. Når han rakte staven højt i vejret, var det tegn til, at vi skulle spille, så lilletrommen stoppede trommemarcen, slog tre "slip" på marchtrommen der efterfulgtes af et kraftigt slag på stortrommen, hvorefter orkesteret satte ind. Det skete ved en af de lejligheder at stortrommeslager Finn Darum Andersen slog så hårdt, at køllen gik igennem trommeskindet. Messingorkesteret havde øvelokale i gymnastiksalen ved Slesviggades skole. Eleverne mødte ½ time før og fik undervisnng af Erik Hansen. Så kunne de tage hjem eller gå ind i salen og høre orkesteret øve. Mødestedet for FDF første kreds var en bygning kaldet "Krogen" der lå inde i gården bag KFUM med indgang gennem en port i Fynsgade. Til venstre for porten lå patruljernes mødelokaler.
På loftet over "Krogen" lå instrumentdepotet sammen med lejrudstyr. I øvelokalet i gymnastiksalen sad som regel en af byens originaler "Hans". Han elskede musik og fulgte os altid på gademarcher. Han havde vennen Chang (kælnavn for Johannes von Bülow), der senere altid var at finde ved koncerten ved krigergraven 5. juli, hvor han optog musikken på bånd.


Orkesterets dirigent Erik Hansen 1955-58 som denne side omhandler, var søn af organisten i Trinitatis kirke, Hans Carl Ferdinand Hansen og hustru Lilly Viola Jørgensen. Han døde i 1951 kun 51 år gammel.

BILLEDER


ORKESTERETS SENERE DIRIGENT ERIK HANSEN (GNIST) I VENDERSGADE.
ERIK FØDTES 15/11 1934 OG DØDE 8/7 1985.


ORKESTERET I DANMARKSGADE I 1960'ERNE.


ORKESTERET I PRINSESSEGADE I 1960'ERNE.


"GNIST" MED ORKESTERET PÅ STADION I 1960'ERNE.


"GNIST"s GRAV 2021.


KFUM


DET FØRSTE DANEBORG

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286