TREÅRSKRIGEN

Artikler om begivenheder der knytter sig til Treårskrigen og Fredericias historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech

GENERALMAJOR OLAF RYES 5. BRIGADE
5000 MAND

Oluf Rye
Olaf Rye

Rye rykker med sin brigade ud gennem Kongens Port. Opgaven er at erobre de fjendtlige anlæg ved Fælledvej, på Fælleden og i Trelde skov, og derpå fortsætte mod Egeskov og Trelde. Han er ikke bekendt med eksistensen af den stærke redoute 5 kaldet Treldeskansen.
Rye sidder en tid på sin hest et stykke uden for porten og dirrigerer sine tropper frem. Herefter rider han, med sin stab, frem til et punkt sydvest for Treldeskansen, hvor der er heftige kampe i gang. Efter at have forsøgt 2 forgæves og blodige stormløb med sin 2. træfning, opgiver han foreløbig forsøget på at storme skansen og koncentrerer i stedet sine styrker på at forhindre fjenden i at sende forstærkninger frem. Resterne af 2. træfning sendes derfor frem for at forstærke 1. træfning. Efter dette tidspunkt har han ingen officerer ved sin side, og følger alene, ridende på sin hest, efter sine skytter. Hans hest såres i halsen og han fortsætter til fods, og får i nærheden af 1. espingolbatteri fra de Mezas brigade, der befinder sig på højre fløj af brigadens 1. lette bataljon, overdraget Meinckes hest. Den såres kort tid efter i læben. Muligvis rammes han selv ved den lejlighed, idet hesten, da den indfanges, har blod på sadlen. Igen fortsætter han fremad til fods og når også igen frem til skytterne, der er i voldsom kamp med de fremrykkende forstærkningsstyrker. Han møder seklt. Carlsen og beordrer ham til at samle nogle folk og gå imod fjenden. Kort tid efter rammes han igen. Den sidste kugle går op gennem underlivet og han falder om uden at nogen bemærker det. To jægere opdager ham lidt efter liggende i en grøft og melder til løjtnant C. F. Carlsen af 7. bataljon, at der 16-18 skridt tilbage lå en såret officer i en grøft, som de ment var olt. Staggemeier. Carlsen løb med dem tilbage og fandt Rye liggende på maven i grøften. Da de vendte ham, lå han med fråde om munden og rallede. Carlsen vædede hans læber med lidt vin, men kort tid efter udånder generalen. Klokken var da ca. 3.00. Carlsen skyndte sig derpå, efter at have beordret en af jægerne til at finde noget at bære Rye på, tilbage til sine skytter, der nu fik den undsættende styrke jaget på flugt. Chr. Aug. Fjelstrup, løjtnant i 5. reservebatl. 1. komp Molktes brigade, skriver i sine erindringer, at det var ham der fandt Rye i en rugmark og derpå meldte det til sin oberst Arenfeldt. Om dette er sket før eller efter at Carlsen fandt ham, vides ikke.
Først kl. ca 4 lykkedes det at erobre Treldeskansen.

INFANTERIBATALJONER
Alarmplads langs Østerstrand, nord for Kastellet.
major Bonnez
major Bonnez
1. RESERVEJÆGERKORPS

1. Træfning
Rykker frem på mod Hyby langs begge sider af Fælledvej. Kommer i kamp ved batteriet øst for Hyby Lund, erobrer det og fortsætter mod fjendens hyttelejr på Fælleden. Svinger derpå mod nord, mod Treldeskansen, som det beordres til at omgå for at forhindre forstærkninger i at nå frem. Kæmper derpå mod de fjendtlige forstærkninger.
major Krabbe
major Krabbe
4 KMP. AF 9. LINIEBATALJON

1. Træfning
To kompagnier sendes frem langs stranden. Krabbe tager de to øvrige kompagnier og fører dem mod løbegraven og morterbatteriet vest for Fælledvej ved Hyby Lund. Her falder Krabbe. Kompagnierne samles igen og beordres til at omgå Treldeskansen for at forhindre forstærkninger i at nå frem. Kæmper derpå mod de fjendtlige forstærkninger.
major Thrane
major Thrane
4. RESERVEBATALJON

1. Træfning
Går frem på vestsiden af Fælledvej og løb uforvarende på løbegravene ved Treldeskansen og udsættes for en morderisk ild. Man vidste ikke at der lå en skanse på det sted. Bataljonens højre fløj bliver næsten opløst. Den beordres derpå til at omgå skansen for at forhindre forstærkninger i at nå frem. Kæmper derpå mod de fjendtlige forstærkninger.
oberstløjtnant Bentzen
oberstløjtnant Bentzen
6. LINIEBATAJON

2. Træfning
Beordres sammen med 7. bataljon til at storme Treldeskansen, hvis placering de ikke er klar over. De løber lige ind i skansens front og slås tilbage med frygtelige tab. Beordres derpå til at omgå skansen. Så når Molktes 8. bataljon frem til hjælp og stormer skansens venstre fløj, og den stærkt decimerede bataljon stormer samtidig, sammen med resterne af 7. den anden fløj, hvorpå skansen endelig falder.
major  Vogt
major Voigt
7. LINIEBATALJON

2. Træfning
Beordres sammen med 6. bataljon til at storme Treldeskansen, højre fløj mejes ned og angrebet slås tilbage. Rye opgiver i første omgang at erobre skansen og vil i stedet forhindre forstærkninger i at nå frem. Vogt prøver et nyt stormløb, men slås igen tilbage med store tab. Derpå går 8. bat. af Molktes brigade ind i kampen og stormer dens venstre flanke. Resterne af bataljonen stormer for tredje gang sammen med 6. højre flanke, og så måtte dens forsvar give op.
ARTILLERIET
Meincke
Marcussen
6 PUNDS KANONBATTERI

Holdt længe uden for Kgs. Port og afventede ordre til at rykke frem. Da det så sort ud ved Treldeskansen foreslår Wörishøffer ham at handle uden ordre og derpå rykker han ud mod skansen som overdænges med kardæskskud, men på grund af mørket er skydningen ikke så effektiv.
INGENIØRTROPPER
?
?
1/2 INGENIØRDELING

Efterhånden som skanser og løbegrave erobredes, var det ingeniørsoldaternes opgave at jævne dem med jorden.

De Mezas 6. brigade | Schleppegrells 3. brigade | Molktes 4. brigade | Flåden | Reserveartilleriet


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286