FREDERICIAS HISTORIE

Personnavne der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech


Sophie Amalie

(1628-1685)

Datter af hertug Georg af Braunschweig-Lüneburg. Hun blev i 1643 gift med den senere Frederik III, og da han kom på tronen i 1648 blev hun dronning af Danmark.
Hun blev mor til den senere Christian V.
Det siges at hun, både under den første del af Fr. III's regeringstid og senere, da sønnen Chr. V i 1670 kom på tronen, havde en del indflydelse på politiske beslutninger. Man mener desuden at Sophie Amalie havde stor indflydelse på beslutningen om at indføre enevælden, der indførtes lige efter afslutningen på svenskekrigen og ophævelsen af Københavns belejring, der varede fra 1658-60, på et tidspunkt, hvor kongens popularitet var meget stor.
Da Corfitz Ulfeldt kone Leonore Christina forsøgte at bevare sin stilling som rigets førstedame i forhold til dronningen, pådrog hun sig Sophie Amalies livslange had. Corfitz Ulfelde gjorde sig samtidig upopulær hos kongen og parret måtte fortrække til Sverige.
Sophie Amalie elskede jagt, og hun var centrum for et overdådigt hofliv med eksklusive luksusgenstande og store fester, som kastede glans over kongemagten, selv om riget økonomisk var på falittens rand.
I 1669-73 opførtes slottet Sophie Amalienborg der lå, hvor Amalienborg nu ligger. Her opholdt hun sig oftest, da hun var blevet enke.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286