KOMMANDOGÅRDEN
(Kommandantgården)

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

Kommandogården blev oprindelig opført og indrettet til bolig for byens kommandant og bestod, ud over Det franske Hspital opført 1808 i forbindelse med Napoleonskrigen en i 1868 opført fløj parallel med "Det franske Hospital, til brug som eksercerhus og kaldet "Gothersgades eksercerhus" eller "Det lille eksercerhus", der blev overflødig omkring 1900 blev benyttet som ridehus nogle år efter.
Syd for huset lå Gothersgades eksercerplads adskilt fra gaden af et pankeværk.
Senere kom byens regimentskontorer til at ligge her og i forbindelse med ibrugtagningen af den ny kaserne ved Østervold, rykkede regimentskontorerne dertil og stedet blev igen bolig for byens kommandant. På kasernen indrettedes komfortable tjenestemandsboliger i Østfløjen.
Gården bestod af Det franske hospital opført 1808 og og en parallel bygning opført 1868, der var exercer- og ridehus.
Exercerhuset, kaldet "Det lille eksercerhus" for ikke at forveksles med eksercerhuset ved Østervold (det store), benyttedes en overgang til cirkus og teaterforestillinger, fjerkræudstillinger samt dyrskuemiddage, 6. julifester m.v. I 1948 indrettedes der tre lejligheder i bygningen der udlejedes til officersfamilier. Det franske hospital blev i 1953 indrettet til midlertidig kæmnerkontor, da det gamle i Købmagergade forsvandt da Glashallen skulle bygges til brug for Købestævnet.
Bygningerne, der var fredede, blev nedrevet i forbindelse med opførelsen af byens 5. rådhus og kommunen måtte i forbindelse med købet, opføre ny bolig til kommandanten og de officersfamilier der boede i ejendommen, da bygningerne tilhørte forsvaret.
Den nye kommandantbolig og officerernes erstatningstjenesteboliger blev opført ved den nye Fælledkaserne og kommandanten, oberst Helge Jensen kunne forlade kommandantgården og flytte ind i den nye villa 17/9 1956.
Bygningerne stod længe tomme og blev en tid brugt til revalidering af arbejdshæmmede. I slutningen af 1961 forsvandt de og materialerne kørtes til ruinbyen i Gudsø hvor civilforsvaret kunne bruge dem.


KOMMANDANTGÅRDEN 1909, BØRNEHJÆLPSDAGSOPTOGET PASSERER


KOMMANDANTGÅRDEN 1909, 6. JULIPROCESSIONEN PASSERER


KOMMANDANTGÅRDEN 1930


EKSERCERPLADSEN VED KOMMANDANTGÅRDEN


KOMMANDANTGÅRDEN 1950 MALET AF AXEL HALDRUP


KOMMANDANTGÅRDEN 1955


 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286
SIDST OPDATERET DEN: 29-08-2022 21:30:30