FREDERICIAS HISTORIE

Artikler om begivenheder der knytter sig til byens historie.

Samlet af Erik F. Rønnebech ©


6. JULIFESTEN 2004


LANDSOLDATEN 2004

Festvejret
Vejret var køligt med en blanding af strid blæst, sol og byger. Ind imellem drev blæsten skyerne fra hinanden så solen brød igennem og den blå himmel stod i flot kontrast til de mørke drivende skyer. Festen fulgte drejebogen fra de foregående år, og sådan skal det fortsat være. 6. julikomiteen står heldigvis fast når det gælder bevarelsen af traditionerne, på trods af forskellige "gode" ideer især fra politisk side. Da politikerne i sin tid ønskede voldene fyldt i voldgravene i det hellige fremskridts navn, fordi de lå i vejen for byens udvikling, var der heldigvis nogle mennesker der protesterede og fik det forpurret og det er vi mange der er glade for i dag.

En politisk profilering.
At byens råd med borgmesteren i spidsen, ved at lægge kranse på de daværende fjendegrave, ønsker at symboliserer, at striden og hadet til den tidligere dødsfjende nu er glemt, kan umiddelbart virke som en sympatisk tanke, men hvis det, efter min opfattelse, skulle have nogen mening, burde det, for det første, være sket for meget længe siden, og for det andet burde slesvig-holstenerne vel have gjort noget tilsvarende, og jeg har ikke hørt noget om, at de ønsker at lægge kranse på deres for længst afdøde landsmænds grave her i byen eller på vore krigeres grave for den sags skyld. De vil jo ikke engang i dag tillade, at Istedløven opstilles på sin gamle plads på den gamle kirkegård i Flensborg. Jeg hører forøvrigt ikke til dem der mener, at den skal her til byen. Kan den ikke komme til Flensborg, står den fint, hvor den står.

Festens musikalske indslag.
Slesvigske musikkorps spillede i år bedre end nogensinde, og også den "rigtige" musik til lejligheden.
Både Fredericia Jernbaneorkesters og 6. Juligardens repertoireudvalg burde vel kunne indse, et det ikke er en almindelig byfest de deltager i, men en national (Dansk) minde- og sejrsfest og tage hensyn til det ved valget af musik.
Jeg formoder dog, at musikvalget skyldes mere uvidenhed end ond vilje. Det er ikke særlig velvalgt, når der i udstrakt grad spilles amerikansk popmusik i stedet for danske kompositioner, der ikke nødvendigvis alle behøver at være fædrelandssange.
Især 6. juligarden, der musikalsk spiller fremragende, burde tage den opgave på sig. Både på grund af navnet, uniformen og fordi den er fæstningsbyens garde.
Garden burde også vide, at det er god tone at ankomme til et del- eller endemål for en marchtur for fuld musik.

Langt de fleste deltagere i festlighederne var sikkert ligeglade med, hvilken musik der spilledes, bare den var god, men vi har en dansk kulturhistorisk tradition som vi bør værne om, også på det musiske felt.

Lidt træls.
Det er lidt træls stå og høre på jernbaneorkesteres koncert ved krigergraven 5. juli uden at få hverken "Slumrer sødt i Slesvigs jord" , der er skrevet til en koncert der i august 1851 afholdtes på Rosenborg eksercerplads til fordel for de efterladte efter de mange faldne i den netop afsluttede treårskrig. "Påskeklokken" der beskriver slaget ved Slesvig påskedag den 23. april 1848, hvor de danske soldater stod over for en stor overmægtig slesvigholstensk-prøjsisk hær. Danskerne måtte trække sig tilbage og Danevirke var tabt. Sangen blev skrevet i maj 1848 til en koncert i Kasino i København til fordel for de sårede og de faldnes efterladte. , "Det var en sommermorgen" , Grundtvig og Heisen sang om slaget på Isted hede, eller "Kongernes konge" , der beskriver stemningen under optakten til krigen at høre. Tidligere var disse melodier altid på programmet og de burde være obligatoriske ved en mindekoncert. At der er sket et skred på den musikalske side, er sikkert noget der har sneget sig ubemærket ind, uden de fleste har bemærket det. Især melodien til Slumrer sødt i Slesvigs jord har bidt sig fast i min erindring fra barndommens koncerter og den savner jeg utrolig meget at høre.
Jeg finder det heller ikke heldigt, at anbringe musikere på selve gravhøjen, eller at lade børn løbe rundt deroppe under koncerten.

Og medens vi er ved krigergraven.
Når der i forbindelse med processionen synges "Du stolte sten" og "Kongernes konge" ville det være herligt, hvis folk sang med. Er der ingen af de deltagende soldater der kan synge???. Det ville måske hjælpe med en god forsanger og hvor er byens sangkor forresten henne. Her var da en lejlighed til at gøre lidt reklame. At så få synger med, skyldes nok til dels, at de ikke har teksterne.

Bedre information til turister efterlyses.
Hvert år antastes jeg af turister, der gerne vil have at vide, hvad det er der foregår. Det undrer også mig at programmet, samt lidt forklaring om festen ikke er slået op, i det mindste på landsoldatpladsen. I år undrede bl.a. et københavnerpar sig over, hvorfor folk lagde buketter foran Landsoldaten.


Alt i alt et par gode festdage som dog godt kan forbedres lidt til næste år, især på det musikalske felt.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286