Baggrunden for denne hjemmesides tilblivelse, skal først og fremmes søges i mit eget behov for et let tilgængeligt opslagsværk, dækkende hele tidsperioden fra før byens grundlæggelse frem til i dag.
Som født "fæstningsdreng" og nok også fordi en stor del af mine aner har levet deres liv i eller omkring byen, har det været en naturlig ting for mig, at interessere mig for byens historie. Med sine godt 350 år på bagen, er Fredericia, i historisk perspektiv, stadig i sin ungdoms vår.
Byen og fæstningen Fredericias tilblivelse er noget helt specielt i forhold til andre danske byers. Den er planlagt i detaljer på et tegnebræt, og ud over hovedformålet, at være en militærstrategisk godt placeret flankefæstning, skulle den også skulle fungere som et almindeligt bysamfund, der endog var tænkt som en mulig hovedstad. De første indbyggere fyldte ikke meget på det, efter datidens forhold, enorme areal indenfor voldene. Det lykkedes som bekendt heller ikke at få bysamfundet til at fungere, uden at byen måtte tildeles udstrakte privilegier. Begivenhed, der gjorde byen til nationalsymbol for frihed, var det berømte udfald den 6. juli 1849. På grund af den strategiske gode beliggenhed, blev byen senere jernbaneknudepunkt med færgehavn samt knudepunkt for udenrigstelegrafi.
Historikere har derfor, gennem tiden, flokkedes om at skrive byens historie, og det har derfor ikke været svært, at samle materiale til hjemmesiden. Gennemlæsningen af det store kildemateriale, hvor oplysningerne ikke altid har stemt overens, har naturligvis krævet mange timers læsning. En af de væsentligste bidragydere er fæstningsdrengen og historikeren Hugo Matthiessen
Jeg har bestræbt mig på, at få så mange oplysninger som muligt med, uden at det derved har svækket overskueligheden. Derfor har jeg bl.a. måtte undlade at medtage dokumentation i form af kildehenvisninger, men nøjes med en liste over den litteratur, der ligger til grund. Jeg har heller ikke brugt megen tid på "grundforskning" i arkiverne, men mest benyttet mig af de oplysninger, der allerede var tilgængelige.
Jeg har herefter forsøgt at samle de vigtigste oplysninger fra kildematerialet i en enkel, overskuelig form ordnet efter årstal, og har derudover, lavet en stribe af sider med supplerende oplysninger, der kan linkes til fra hovedteksterne. Bl.a. oplysninger om stednavne i byen, biografier, oplysninger om kongehuset, personlige beretninger fra bl.a. treårskrigen, artikler om militære og politiske begivenheder, Sange og viser med tilknytning til byen eller tiden omkring de slesvigske krige), billeder af byens seværdigheder og mindesmærker m.v.
Mit mål med hjemmesiden har først og fremmest været, at medvirke til at udbrede kendskabet til byen og dens korte, men meget spændende historie. Har jeg derved bidraget til at skærpe interessen så meget, at læseren får lyst til at gå videre med den litteratur, der ligger til grund for siden, er målet opfyldt.
Ordene der står med lyseblå skrift på denne side er linkord der kan klikkes på. Prøv evt. at klikke på et af ordene for at se hvorledes linksystemet virker. For at komme tilbage til denne side bruges enten browserens tilbagekap eller tilbageknappen på den aktuelle side. God fornøjelse.
Erritsø d. 8/1-2002
Erik F. Rønnebech
|