FREDERICIAS HISTORIE

Personnavne der knytter sig til byens historie.

Samlet og redigeret af Erik F. Rønnebech


KARL MOMME KETELSEN
(1897-1990)

Karl Momme Ketelsen blev født den 5. februar 1897 i Prinsessegade 9 og døbt i Trinitatis kirke den 19. april. Han var tredje søn af skomagermester Hans Frederik Momme Ketelsen og hustru Ane Margrethe f. Jørgensen.
Faderen blev født i Fredericia den 1. januar 1856 som søn af skomagermester Danklef Ketelsen og hustru Inger Kathrine f. Frederiksen. Han blev hjemmedøbt den 18.februar og fremstillet i Sct. Michaelis kirke 13. april.
Faderens forældre var blevet gift 18/5 1852 i Trinitatis kirke.
Moderen blev født i Vejlby den 21 april 1863 og døbt den 21 juni i Egeskov kirke. Hun var datter af indsidder Christian Peter Jørgensen og hustru Cathrine Dupont i Vejlby.
Forældrene blev viet 12/11 1887 i Trinitatis kirke. Forlovere var kæmner Valeur og skomagermester Egtved, begge fra Fredericia. Farmoderen Inger Cathrine Frederichsdatter, blev født i Fjellerup på Fyn og døbt 2/2 1821. Hun konfirmeredes 26/4 1835 i Fjelsted kirke.
Hun var datter af skrædder og husmand Frederich Johansen og hustru Maren Hansdatter i Fjellerup.

Karl Momme Ketelsen, blandt cigarmagerkolleger bedst kendt som Momme, blev en legende i Fredericias biografhistorie.
Den 12. maj 1906, da Momme var ni år gammel, åbnede Fredericias første rigtige biografsal, kaldet Kosmorama, i den store ejendom St. Knudsborg, Gothersgade 28, der blev opført samme år af den katolske menigheds byggeudvalg. Salen var to sammenlagte stuer, og kunne rumme ca. 40 personer. Det var garvermester og læderhandler Rasmus Hansen Schou, der boede i Prinsessegade 51, der startede biografen.
Åbningsdagen skulle have have været 1. maj 1906 og avisen skrev op mod åbningen, at i den nærmeste fremtid ville Fredericia få et Kosmorama, hvad hidtil kun København og Aarhus havde haft, og biografejer R. H. Schou annoncerede således i avisen.
Kosmorama betyder verdensbillede.

KOSMORAMA ÅBNES
Tirsdag den 1. maj
Hver søgnedag forestilling eftermiddag kl. 5-6-7-8 og 9
Søndag uafbrudt fra kl. 4

Program:
1. Den blinde og hans datter. Den kloge abe
2. Landstrygeren og den gode præst. Gennem sluserne til Shamon. Når katten er ude.

Billetpris: Reserveret plads 35 øre, 1. plads 25 øre, børn 15 øre, (2 børn 25 øre), menige militære 20 øre.

To dage før åbningen måtte han indrykke følgende notits i Fredericia Dagblad: "På grund af indtrufne omstændigheder er åbningsforestillingen udsat indtil videre.
Den 12. maj kunne premieren så endelig finde sted.
Mommes far fik samtidig arbejde i biografen som billetkontrollør og hans mor blev ansat som billetkasserer samme sted.
Familien flyttede ind i en lejlighed lige op mod biografsalen, og der var kun en tynd skillevæg ind til Mommes værelse.
Momme fik, som kun 9-årig, sit først job i en biograf. Han kaldte selv sit arbejde for "spetakkelmager". Han skulle sørge for lydeffekter til filmene og sad lige ved siden af klaverbokseren der lavede underlægningsmusikken, så han kunne følge hvad der skete oppe på lærredet.
Biografen blev hurtigt en stor succes og efter et par år lavede garver Schou en aftale med doktor Karl Christian Langgaard, Gothersgade 27, om at Langgaard skulle opføre en helt ny biografbygning på en tom grund ved siden af Langgaars ejendom, og Schou så skulle leje sig ind i huset og drive biograf.
Arkitekt Jespersen blev sat på opgaven, og den 19/10 1908 kunne det nye Kosmorama indvies under stor festivitas, hvortil både borgmester Scharling og en del af byrådet mødte op.
Momme Ketelsen forældre fulgte også med over til den nye biograf.

Momme fortæller; "Jeg fungerede i de første år som stik-i-rend dreng, men jeg var også i funktion under selve forestillingerne. Dengang var det jo stumfilm, og lyden måtte vi selv opfinde.
Under en film om falskmøntere, sad jeg bag kulissen og frembragte autentiske lyde ved hjælp af hundredevis af 5-ører. Blev der skudt med pistol, slog jeg på en blikplade, mens jeg måtte bruge en stortromme til kanonbrag. En tromle, af den slags man brugte til tombolaer, fyldt op med ærter, blev anvendt, når det skulle lyde som om regnen styrtede ned.
Mit arbejde bestod i at dreje håndtaget på filmapparatet når operatøren trængte til en pause, hvilket var forståeligt. Håndtaget skulle nemlig drejes i et konstant tempo. Jeg kunne engang imellem ikke dy mig for somme tider at dreje for hurtigt, så personerne sprintede afsted når de skulle gå. Det vakte megen munterhed. Drejede man for langsomt, kunne man risikere, at der gik ild i filmen.

Efter konfirmationen kom Momme først i lære som trædrejer hos sin kommende svigerfar, men det havde ikke hans interesse.
I stedet kom han i lære som cigarmager og arbejdede som udlært hos cigarhandler og -fabrikant Viehmann som han arbejdede for til han blev over 70 år, bortset fra en kort periode i 1920'erne hos J. P. Schmidt og under besættelsen og et stykke tid efter, efter arbejdede han med lokalt dyrket tobak.


KARL MOMME KETELSEN SOM SOLDAT

I 1924 blev Kosmoramabiografen overtaget af Dansk Købestævne, og fra den tid blev Momme ansat som fast kontrollør.

Momme giftede sig med Edit den 27/11 1926 i Trinitatis kirke
Uddrag fra kirkebogen:
"Karl Momme Ketelsen, ugift cigarmager, søn af skomagermester Hans Frederik Momme Ketelsen og hustru Anna Margrethe Jørgensen af Fredericia. Er født 5. februar 1897 i Fredericia. Opholder sig i Fredericia, 29 år. Edit Sofie Nielsine Nielsen, ugift fabriksarbejderske. Datter af trædrejer Niels Vittrup Nielsen og hustru Karen Kirstine Anine Marie Jensen af Fredericia. Er født 25/9 1905 i Vejle, ophold i Fredericia, 21 år. Forlovere var fædrene."

Momme og Edit fik to børn, syv børnebørn og fire oldebørn. Hans kone Edith kom til at sidde i biografens billetsalg og samlede desuden i fritiden, cigarkasser og strippede tobaksblade hos tobakshandler og cigarfabrkant Viehmann, hvis virksomhed lå på nordøsthjørnet af Norgesgade og Jyllandsgade.
Momme arbejdede hos Viemann i næsten 40 år.

Momme Ketelsen fortalte i et interview, at hans favoritskuespillere var Valdemar Psilander og Clara Pontoppidan.
I den sidste tid med stumfilm fulgte der en gramofonplade med filmene der indeholdt forskellige lydeffekter.
Da talefilmen kom i 1931 var filmen "Prinsgemalen" med Maurice Chevalier og Jeanette McDonald favorit sammen med filmen "Tabte horisonter" med Ronald Colman i hovedrollen.
Senere kom James Bond også på favoritlisten.

I 1937 flyttede Købestævnet biografen op til de nyopførte biograflokaler ved Hotel Landsoldaten og biografen skiftede navn til Pallads.
Momme Ketelsen fik også her sin faste plads ved indgangen til foyéen, hvor han kontrollerede billetterne og afrev tallonerne. Ketelsenfamilien boede på det tidspunkt i Norgesgade.
I kosmoramabygningen kom Viggos Legetøj og senere Zoffmann optik til at ligge.

Under besættelsen 1940-45, skulle Momme styrte ned itil Palladsbiografen når der kom luftallarm, så han kunne tage affære hvis der skulle blive bombet.
Det blev der ikke men i 1944 blev Hotel Landsoldaten udsat for schalburgtage.

Efter Palads-biografens lukning i 1971 blev Ketelsen kontrollør og elevatorfører i købestævnebygningen på volden.
I 1981 flyttede ægteparret Ketelsen fra Norgesgade ud i Sønderparken på Prangervej 168.

Karl Momme Ketelsen fyldte 85 år den 5/2 1982.
27/11 1986 Edit og Karl Momme Ketelsen fejrede deres diamantbryllup.

I 1988 flyttede Ketelsen og hans kone ind på Øster Elkjær.

13/2 1987 Momme kunne 5/2 fejre sin 90 års fødselsdag og takkede i avisen for opmærksomheden.

28/3 1990 Karl Momme Ketelsen dør 12/2 på plejehjemmet Øster Elkjær i Erritsø.

 ©  Erik F. Rønnebech, Landlystvej 5B, DK - 7000 Fredericia, Tlf:+45 2099 3286